Wat is volatiliteit?

De volatiliteit is een essentieel en onmisbaar begrip voor elke goede beursspeculant. Dankzij de volatiliteit kunnen de beste momenten worden bepaald voor het innemen van een beleggingspositie, afhankelijk van de sterkte van de koersbewegingen op de effectenbeurs.  

Wat is volatiliteit?
75% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

 

Volatiliteit: Definitie en werking:

"Volatiliteit" is een maat waarmee de kracht van de bewegingen of variaties van de koers van een belegging gedurende een bepaalde periode kan worden gemeten.  Meestal wordt de volatiliteit per dag berekend, maar deze analyseperiode kan variëren afhankelijk van het type markt dat wordt onderzocht.

Volatiliteit geeft dus informatie over de stabiliteit of juist de instabiliteit van een markt. Het is trouwens bekend dat hoe groter de volatiliteit, hoe groter de bewegingen die worden waargenomen, en omgekeerd. Het is dus aantrekkelijker om te beleggen in perioden die erg volatiel zijn.

Professionele beleggers en handelaren maken geregeld gebruik van de analyse van de volatiliteit, via ofwel de historische volatiliteit ofwel de impliciete volatiliteit.

 

Historische volatiliteit en de analyse ervan:

De historische volatiliteit is gericht op het bestuderen van de volatiliteit in een periode voorafgaand aan de huidige tijd. Toch heeft deze analyse een bepaald belang bij de analyse van de huidige volatiliteit.

Het is echter wel belangrijk om de historische volatiliteit als een aanvullende analyse te gebruiken en niet als enige indicator. Andere factoren kunnen deze aankondigingseffecten namelijk wederzijds beïnvloeden en het volatiliteitsniveau veranderen, zoals risico-aversie of de algemene marktomstandigheden.

Door al deze factoren naast elkaar te leggen wordt een zo nauwkeurig mogelijk volatiliteitsniveau verkregen voor de huidige en toekomstige periode.

 

Impliciete volatiliteit en de analyse ervan:

Dit is het interessantste deel van het onderzoek naar volatiliteit omdat de impliciete volatiliteit de toekomstige volatiliteit van de koers van een belegging aangeeft. De berekening ervan is voornamelijk gebaseerd op het verschil tussen het aanbod en de vraag en houdt ook rekening met de andere invloedrijke factoren die we hierboven hebben genoemd.

De zogenaamde "aankondigingseffecten" komen vaak neer op een grote volatiliteit van de markten. Voor een goede analyse van de impliciete volatiliteit is het dus heel belangrijk dat u op de hoogte bent van alle toekomstige gebeurtenissen, door regelmatig een economische kalender te raadplegen.

Voor het maken van volatiliteitsberekeningen kunt u technische indicatoren gebruiken die zichzelf in het verleden hebben bewezen en die door professionele beleggers worden gebruikt, zoals de Bollinger Bands of meer algemeen de indicatoren die voor hun berekening de voortschrijdende gemiddelden gebruiken. Deze tools worden u vaak gratis aangeboden door de online makelaars en banken. U moet ze echter wel in combinatie met uw gevoel en uw verwachtingen wat betreft de reacties van de andere beleggers gebruiken.

 

Beoordeling: 3.67 27 stemmen

Beginnen met online beleggen
75% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.