Wat is de beurs?

Iedereen of bijna iedereen heeft wel eens van de beurs gehoord of van de bekendste voorbeelden ervan zoals de AEX en andere beursindexen, of van aandelen van grote internationale ondernemingen. Maar slechts weinig mensen kennen de echte betekenis van alle, vaak technische termen waarvan ten onrechte wordt gedacht dat ze zijn gereserveerd voor de meest doorgewinterde beurshandelaren. De beurs is echter een markt die voor iedereen toegankelijk is, via bancaire producten zoals een effectenrekening of een aandelenspaarplan, of via een online-handelsplatform.  

Wat is de beurs?
75% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

 

De beurs in het kort:

In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken heeft de beurs een behoorlijk lange geschiedenis, hoewel het concept ervan zich in de loop van de tijd sterk heeft ontwikkeld. De beurs deed namelijk al in de loop van de 14e eeuw in de stad Brugge in België zijn intrede. In die tijd ging het om een plaats waar lokale en buitenlandse handelaren hun producten en diensten uitwisselden.  Het was trouwens de naam van deze plek "Oude Buerse" die de definitieve naam aan de beurs gaf. Natuurlijk is de beurs zoals we die vandaag de dag kennen sterk veranderd, zowel als het gaat om de reglementering als om de technische aspecten op internationaal niveau.

Hoewel de beurs tegenwoordig nog steeds een plaats is voor uitwisseling, is het toch vooral een immense markt waar financiële effecten worden geruild. Bij deze financiële effecten kan het gaan om aandelen van grote bedrijven, obligaties, deviezen of grondstoffen, zoals goud of olie. Het draait hier echter niet om het uitwisselen van fysieke producten of goederen, maar alleen om de effecten die een bepaalde veranderende waarde vertegenwoordigen.

 

Algemene werking van de beurs:

De beurs kan dus worden gedefinieerd als een markt waar kopers en verkopers elkaar ontmoeten.  Maar in tegenstelling tot de traditionele handel zijn het niet de verkopers die over de prijs van hun effecten besluiten, maar juist de kopers. Vervolgens worden in het orderboek de prijzen vermeld die op deze manier zijn vastgesteld.

Ten slotte geldt dat hoe groter de vraag van de kopers voor de effecten van een beurs is, hoe hoger hun prijs. Als er daarentegen minder vraag is, zakt hun prijs.

De effectenbeurs waar het mogelijk is om effecten te ruilen wordt ook "primaire markt" genoemd. Bedrijven kunnen op deze markt "aandelen" uitgeven die vervolgens door particuliere en professionele beleggers worden gekocht. Dankzij de aankoop van deze effecten kunnen bedrijven geld ophalen dat nodig is om investeringen te doen. Aandelen zijn niet de enige activa die op deze markt worden verhandeld, er zijn daarnaast ook obligaties of financiële effecten.

De interesse van de beleggers is speculatief van aard aangezien ze een effect kopen tegen een prijs waarvan ze denken dat hij lager ligt dan de prijs die hij later zou kunnen hebben om zo winst te boeken, of ze ontvangen wat "dividend" wordt genoemd, afhankelijk van de economische prestaties van het bedrijf dat de effecten in omloop brengt, door "aandeelhouder" te worden.

 

Beoordeling: 4.18 33 stemmen

Beginnen met online beleggen
75% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.