Steun- en weerstandsniveaus

  In het kader van de technische analyse moeten sommige indicators heel nauwkeurig gevolgd worden. De belangrijkste van deze indicatoren zijn ongetwijfeld de steun- en weerstandsniveaus. Maar je moet wel weten hoe je deze niveaus tijdens het beleggen en speculeren kunt opsporen, interpreteren en, bovenal, gebruiken.  

Beginnen met online beleggen
72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Dit is een advertentie voor de handel in CFD's op Plus500
Steun- en weerstandsniveaus

Wat zijn steunen en weerstanden?

Als je het belang van technische steunen en weerstanden wilt begrijpen, moet je jezelf steeds voorhouden dat de markten reageren op de gecombineerde acties van kopers en verkopers.  Aankopen en verkopen bepalen het prijsniveau en daarmee de koers van de betreffende beleggingen.

  • De steunen: een steun is als het ware een grens vanaf waar de opgaande koersbewegingen de prijsdalingen remmen. Deze drempel wordt daarom door kopers beschouwd als een interessant punt om de markt te betreden.  Meestal geeft een steun dus aan dat de weg naar boven wordt ingezet.
  • De weerstanden: een weerstand is precies het omgekeerde van een steun. Het gaat dus om een grens vanaf waar de neergaande koersbewegingen de koersstijging remmen. Deze grens wordt dan beschouwd als een interessant verkoopsignaal en heeft dus vaak een neerwaartse correctie tot gevolg.

 

Hoe moet je steunen en weerstanden interpreteren?

Om de verschijnselen van steun en weerstand te interpreteren moet je een rechte lijn trekken die minstens twee of drie punten met elkaar verbindt. Deze lijn wordt de "steunlijn" of "weerstandslijn" genoemd. Hoe meer punten deze lijn verbindt, hoe betrouwbaarder.

Als een lijn overigens verschillende keren wordt aangeraakt, geeft dat aan dat een doorbraak van de lijn heel waarschijnlijk is.

Een steunlijn of weerstandslijn is immers geen garantie dat er een koerscorrectie zal optreden. Het komt namelijk voor dat er op een dergelijk punt niet genoeg aankopen en verkopen zijn gesloten om de verwachte koerscorrectie in te luiden, of dat een specifieke marktontwikkeling de koersen van de activa ertoe beweegt deze lijn te "doorbreken". In dat geval gaan de koersdalingen of -stijgingen door tot er een nieuw steun- of weerstandsniveau is bereikt.

 

Steunen en weerstanden gebruiken bij het beleggen:

Steunen en weerstanden zijn fundamentele onderdelen van de technische analyse. Ze kunnen op deze manier worden toegepast:

  • Een steun die is geïdentificeerd kan dienen als koopsignaal in de verwachting dat de koers van de belegging omhoog gaat. Ook is een steun een goed signaal voor shortsellen wanneer hij wordt doorbroken. Vanzelfsprekend kan een steundoorbraak ook een goed verkoopsignaal zijn.
  • Een weerstand kan op de omgekeerde manier geïnterpreteerd en gebruikt worden. Als de koers van een belegging in de beurt van deze grens komt, kan dit een goed verkoopsignaal zijn. Maar als de weerstand wordt doorbroken, wordt het een koopsignaal.

Let op: steunen en weerstanden zijn goede technische indicators voor het online beleggen maar de andere relevante verschijnselen zoals trends of onderdelen van de fundamentele analyse moeten ook in de gaten worden gehouden.

Beginnen met online beleggen
72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Dit is een advertentie voor de handel in CFD's op Plus500