De obligatiemarkt

De obligatiemarkt is een van de belangrijkste markten ter wereld en biedt aan beleggers interessante informatie en uitgebreide winstkansen.   Deze markt kan echter gecompliceerd lijken voor onervaren beleggers. Niets is echter minder waar. Dankzij de nu volgende uitleg komt u alles te weten over de obligatiemarkt en de werking van obligaties.  

De obligatiemarkt
75% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

 

Wat is de obligatiemarkt?

De obligatiemarkt is de markt die het landen en ondernemingen mogelijk maakt om financieringsmiddelen aan te trekken. Wanneer een land of een bedrijf financiering nodig heeft, kan het namelijk speciale effecten uitgeven die "obligaties" worden genoemd. Een obligatie is een leningsvorm waar een rentepercentage en een vervaldatum bij hoort. Op die datum moet het land of het bedrijf zijn schuld terugbetalen.

De beleggers of de banken kunnen deze obligaties dus kopen door het rentepercentage vast te stellen op basis van verschillende criteria, waaronder het risico dat de schuld niet wordt terugbetaald en het rendement.

In de meeste gevallen zijn het de ratingbureaus die verantwoordelijk zijn voor het vaststellen van het risiconiveau van een obligatie. Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch rating zijn voorbeelden van zulke ratingbureaus.

Opgemerkt dient te worden dat een groot deel van de obligaties die tegenwoordig worden aangeboden overheidsobligaties zijn. Maar op de obligatiemarkt worden ook futures op staatsleningen, swaps of credit default swaps aangeboden.

Daarnaast zijn er twee soorten obligatiemarkten: de primaire markt waar alle nieuwe obligaties voor beleggingsinstellingen of particuliere beleggers worden uitgegeven die profiteren van een garantie door de investeringsbanken, en de secundaire markt waar transacties met al eerdere uitgegeven obligaties plaatsvinden.

 

Hoe wordt de prijs van een obligatie bepaald?

De "prijs van een obligatie" wordt hier het rentepercentage genoemd dat aan de belegger zal worden uitgekeerd in de periode die voorafgaat aan de volledige terugbetaling. Het gaat dus om een rentepercentage voor de lange termijn. De rentepercentages voor de korte termijn worden door de Centrale Bank vastgesteld.

De berekening van dit rentepercentage hangt van verschillende criteria af, waaronder:

  • De kapitalisatie van de financiële stromen (verhandelde obligatievolumes) waarin actualisatiecoëfficiënten voor de staatsleningen zijn inbegrepen.
  • Een liquiditeitspremie die overeenkomt met de schatting van de kosten van de verkoop van de obligatie.
  • Een schatting van het risico dat de lener in gebreke zal blijven tijdens de duur van de lening.

 

Natuurlijk blijft deze berekening ingewikkeld en beleggers raadplegen daarom liever een duidelijker waarde, die al deze aanwijzingen omvat, en die "credit spread" wordt genoemd. Om deze credit spread te bepalen, wordt meestal de schuldenlast van het bedrijf of de staat vergeleken met een bekende en vergelijkbare schuld die al eerder getaxeerd was.

 

Hoe kan op de de obligatiemarkt worden gehandeld?

U kunt direct speculeren op de waarde van een obligatie door gebruik te maken van de CFD's van online-handelsplatformen. Deze twee instrumenten zijn bijzonder interessant omdat daarmee in twee richtingen kan worden gehandeld, dus zowel op koersstijgingen als op koersdalingen. Zo kan van alle marktomstandigheden worden geprofiteerd om winst te maken.

De handel in obligaties is bijzonder interessant omdat het gemakkelijker is om de richting van de tendens op te merken dan voor de andere activa van de effectenbeurs.

 

Beoordeling: 3.97 32 stemmen

Handelen in obligaties:

Sinds enige tijd kunt u rechtstreeks de grote obligaties traden en dus op hun stijging of daling speculeren. Om dit te doen schrijft u zich gewoon in op een tradingplatform.

Speculeer nu met obligaties!
75% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.