FTSE MIB

De Italiaanse FTSE MIB-aandelenindex: Koers en analyse

--- Publiciteit ---
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder.
 
Grafiek van Tradingview

Als u graag speculeert met de koers van bepaalde aandelen van de Italiaanse beurs of gewoon met de grote Europes beursindexen, dan kan het handig zijn om live de koers van de beursindex FTSE MIB te volgen. Zo kunt u zien wat de situatie is van de belangrijke beursgenoteerde bedrijven in Italië. In dit artikel leest u meer over deze index en over de koers ervan en krijgt u een analyse van de historische ontwikkelingen.  

Elementen die de prijs van dit actief kunnen beïnvloeden:

Analyse nr. 1

Om een relevante analyse van de koers van de Milanese beursindex uit te voeren, moet u zich natuurlijk richten op de evolutie van de aandelen die de index vormen. Al het nieuws en de gebeurtenissen die van invloed zijn op de bedrijven met de hoogste kapitalisatie in dit financiële centrum moeten voor u van belang zijn.

Analyse nr. 2

In het algemeen zal de economische en financiële gezondheid van Italië ook worden bestudeerd aan de hand van statistische gegevens die in de economische kalender worden gepubliceerd, zoals het BBP, het exportniveau, de verkoop van duurzame goederen, de werkloosheidscijfers en andere informatie die de groei of recessie van het land weerspiegelt.

Analyse nr. 3

We zullen ook de evolutie van de rentevoeten volgen, wat een directe impact zal hebben op de financieringscapaciteiten van de ondernemingen die deel uitmaken van het FTSE MIB. Hoe lager deze percentages zijn, des te meer zal deze index namelijk punten verdienen dankzij de betere winstgevendheid van de ondernemingen die er deel van uitmaken.

Analyse nr. 4

Tot slot zal het ook nodig zijn om een systematische en uitgebreide technische analyse van de prijs van deze index uit te voeren om de meest relevante volatiliteits- en trendsignalen op te sporen alvorens een positie in te nemen.

--- Publiciteit ---
Beleg nu in de FTSE MIB!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. CFD's handelen met Plus500

Koers van de FTSE MIB

De FTSE MIB is de beursindex van de beurs van Milaan en de belangrijkste index van Italië. De index is samengesteld uit de 40 Italiaanse ondernemingen die de grootste beurswaarde hebben. De bedrijven die samen de index vormen worden geselecteerd op basis van verschillende criteria, waarbij vooral meetelt hoe groot de beurskapitalisatie is.

Afhankelijk van verschillende veranderingen en ontwikkelingen wordt de lijst met bedrijven aangepast.

De FTSE MIB-prijs wordt berekend op basis van de kapitalisaties van de 40 best genoteerde bedrijven op de nationale beurs.

De Italiaanse effectenbeurs omvat ongeveer 100 aandelen van de grootste bedrijven in Italië volgens hun totale marktkapitalisatie, waarvan sommige de berekening van de FTSE MIB beursindex omvatten.

De FTSE MIB Italiaanse beursindex vertegenwoordigt de belangrijkste Italiaanse beursgenoteerde bedrijven. Meer in het bijzonder wordt rekening gehouden met de effecten van 40 ondernemingen die in de index zijn opgenomen en waarvan het aandeel in de berekening van de index het wegingssysteem gebruikt dat evenredig is met het totale volume van hun kapitalisatie.

Deze ondernemingen worden geselecteerd op basis van de liquiditeit van de effecten die zij uitgeven, maar ook op basis van hun belang in de betrokken sector. In totaal vertegenwoordigen deze aandelen maar liefst 80% van de totale marktkapitalisatie van het financiële centrum van Milaan.

Van de beursgenoteerde ondernemingen in de FTSE MIB zijn de belangrijkste ENI voor de olie- en gassector, Intesa-Sanpaolo en Unicredit voor de banksector, Enel voor de elektriciteitssector en ten slotte Generali voor de verzekeringssector.

De FTSE MIB-index wordt driemaandelijks herzien en wordt ook gebruikt als onderliggende waarde in de CFD-handel.

 

Selectie van bedrijven

Hierbij moet worden opgemerkt dat de bedrijven die deel uitmaken van de FTSE MIB beursindex elk kwartaal in maart, juni, september en december worden beoordeeld door een technische commissie van de FTSE Italia indexreeks.

De 40 bedrijven in deze index worden over het algemeen beschouwd als de bedrijven met het hoogste handelsvolume in euro's van de laatste 6 maanden. Maar deze bedrijven zijn ook ingedeeld volgens de Industrial Classification Benchmark Index of ICB en zijn gemaximeerd op maximaal 15% om een te hoge concentratie te vermijden.

Elk kwartaal zullen sommige Italiaanse bedrijven de samenstelling van deze index dus waarschijnlijk verlaten en andere bedrijven zullen de index waarschijnlijk niet meer toepassen.

 

Openingstijden

Laten we nu eens kijken naar de handelsuren voor de FTSE MIB index. Laten we in de eerste plaats niet vergeten dat de veertig Italiaanse bedrijven die deel uitmaken van de groep allemaal genoteerd staan op de Borsa Italiana-markt, de belangrijkste beurs van het land. De handelsuren van deze index liggen dus tussen 9u en 17u30 met 5 handelsdagen per week van maandag tot vrijdag.

Met online handelsplatformen is het echter nog steeds mogelijk om buiten dit schema op deze index te speculeren en de evolutie ervan live en in real time te volgen dankzij nauwkeurige grafieken.

 

Inleiding en notering van het aandeel van de FTSE MIB:

De FTSE MIB werd in 2005 voor het eerst beoordeeld op 33.073 punten en volgde een opwaartse trend tot 2007, toen het een hoogtepunt van 44.360 punten bereikte.

In maart 2009 bereikte de Italiaanse index met 12.895 punten zijn historisch dieptepunt.

Na deze periode zal de FTSE MIB-prijs zich geleidelijk aan een paar verloren punten herstellen en enkele malen boven de 20.000 punten uitstijgen. Deze aarzelingsfase duurt tot december 2012. 

Het is inderdaad helemaal aan het begin van 2013 dat de prijs van de Italiaanse index een nieuwe algemene opwaartse trend begint. Deze zeer volatiele trend zal hem in staat stellen om in mei 2015 de 20.000 punten, een belangrijk psychologisch niveau, te overschrijden.

Voor handelaren op kortere termijn zijn er ook frequente en zeer volatiele microbewegingen op dit actief.

--- Publiciteit ---
Beleg nu in de FTSE MIB!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's handelen met Plus500