Elementen die de prijs van dit actief kunnen beïnvloeden:

Analyse nr. 1

De economische situatie van het land met zijn activiteiten en de dynamiek van zijn economie, die een grote invloed zal hebben op de aandelenmarkt en zijn waarden en dus op deze referentie-index. Aangezien deze economie cyclisch van aard is, zullen we ons daarom concentreren op perioden van groei of juist op perioden van economische recessie, die kunnen worden beoordeeld aan de hand van verschillende elementen en publicaties.

Analyse nr. 2

Inflatie is ook een van de meest invloedrijke factoren in de fundamentele analyse van de FTSE. Volg dus de economische pers en officiële publicaties van cijfers over deze gegevens.

Analyse nr. 3

Natuurlijk zijn ook de politieke gebeurtenissen van groot belang. We zullen het economisch beleid van het land dan ook nauwlettend in de gaten houden en in het bijzonder de beslissingen die een directe impact zullen hebben op de activiteiten van de bedrijven. Andere gegevens zoals klimaatrampen of sommige rechtszaken waarbij grote FTSE-bedrijven betrokken zijn.

--- Publiciteit ---
Beleg vanaf nu in de FTSE 100!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder.

De FTSE:

De afkorting FTSE staat voor "Financial Times Stock Exchange". Deze beursindex is opgebouwd uit maar liefst 100 Britse bedrijven die staan genoteerd aan de Beurs van Londen. Ze zijn geselecteerd op basis van hun marktkapitalisatie.

De FTSE 100 is op dit moment de meest gebruikte index van de beurs van Londen.

 

Historisch koersverloop van de index van de beurs van Londen:

De FTSE-index werd op 3 januari 1984 gelanceerd met een basisaantal punten van 1000. In 1999 bereikte de koers het hoogste niveau ooit met een aantal van 6950,60 punten.

Aanvankelijk werd deze index op 1.000 basispunten beoordeeld, maar in 1999 bereikte deze index zijn hoogste historische niveau van 6950,60 punten. Tussen 2006 en 2007 evolueerde het naar een zaagtand, die tussen 2006 en 2007 uitgroeide tot een zaagtand, met een eindresultaat van 6730,70 punten.

Net als de meeste andere internationale indexen, de Footsie geleden tijdens de subprime crisis en daalde tot 5495 punten.

Het is dan de economische crisis die deze index zal doen dalen tot ongeveer 3500 punten voor 2009. Dit zal worden gevolgd door een reeks terugvorderingen tot het niveau van 5.500 punten in 2010, gevolgd door een verdere neerwaartse correctie.

Sinds 2010 heeft de FTSE 100 de neiging om toe te nemen. In juli 2010 was er inderdaad een sterke opwaartse trend met 6.000 punten, waarna deze index zich in 2011 stabiliseerde op ongeveer 5.800 punten.

 

Oorsprong

Om beter te kunnen beleggen in de Londense beurs, zijn belangrijkste beursindex en zijn verschillende aandelen via CFD's, nodigen wij u uit om de geschiedenis van dit financiële centrum, dat een van de belangrijkste ter wereld is, te bestuderen.

Het was in 1776 dat de London Stock Exchange zoals we die nu kennen, werd opgericht. Het is geïnspireerd door de tradities die ontstonden ten tijde van de financiële revolutie die het land trof, terwijl John Castaing, die werkte in het koffiehuis van Jonathan, een prijslijst publiceerde onder de naam The Course of the Exchange en andere zaken die in het Frans Le cours des échanges et autres choses betekenen.

De jaren 1840 waren vervolgens het startpunt voor een periode van aanzienlijke uitbreiding van de Londense beurs met de verwerving door Engeland van de helft van de 9.500 kilometer aan Europese spoorwegen in 1845. Dit evenement zal plaatsvinden ten tijde van de episode die destijds Railway Mania heette. Het kapitaal dat in de financiële centra in het noorden van Engeland wordt verhandeld, zal op grote schaal aan dit belangrijke evenement hebben deelgenomen. Vlak voor deze periode en voor ongeveer tien jaar zullen veel banken in het land ook naar de beurs gaan en deze openbare aanbiedingen zullen nog tien jaar doorgaan. De London Stock Exchange was natuurlijk niet het enige Europese financiële centrum van die tijd en concurreerde tot de eerste wereldoorlog van 1914 rechtstreeks met de beurs van Parijs.

Nog steeds ten opzichte van de concurrenten op de Londense beurs waren er in die tijd ook enkele regionale effectenmarkten in het Verenigd Koninkrijk die een paar jaar lang, tussen 1869 en 1929, veel voorpaginanieuws haalden. Deze markten hebben het voordeel dat ze meer gespecialiseerd zijn in bepaalde sectoren en hun gewicht zal tot 1900 exponentieel toenemen, met name door de beursnotering van lokale spoorwegmaatschappijen. In de komende jaren zullen deze financiële centra een zekere achteruitgang kennen in vergelijking met de grote Londense markt.

Het is in deze periode dat veel bedrijven zullen besluiten om hun aandelen alleen op de London Stock Exchange te laten noteren. Er zij aan herinnerd dat bijna 25% van de ondernemingen die op dat moment aan de beurs waren genoteerd, genoteerd waren aan zowel de Londense als de regionale beurzen.

 

Geschiedenis van het evenement

Laten we nu overgaan tot een meer technisch aspect van de London Stock Exchange met de recente grote transacties en de geschiedenis van deze beurs in de 21e eeuw.

Om beter te begrijpen hoe de London Stock Exchange werkt, is het belangrijk om te onthouden dat dit financiële centrum in het verleden twee grote aanbiedingen heeft gehad van de Amerikaanse NASDAQ. Deze aanbiedingen werden gedaan in 2006 voor de eerste en in 2007 voor de tweede, die toen £ 2,7 miljard waard was. Dit tweede overnamebod stelde NASDAQ in staat een belang van 0,41% te verwerven, naast de 28,75% die eerder in handen was van NASDAQ. In hetzelfde jaar zal NASDAQ echter een belang van 28% in de Dubai Stock Exchange verkopen, waardoor het zijn aanbod op de Scandinavische beursexploitant OMX zal kunnen afronden.

In hetzelfde jaar, 2007, zal de London Stock Exchange ook de Milanese beurs terugkopen voor € 1,5 miljard. Deze overname zal de geboorte van de London Stock Exchange Group of LSEG markeren.

Twee jaar later, in 2009, zal de London Stock Exchange Group een bod doen in verband met de overname van 60% van de aandelen in Turquoise en zal deze uiteindelijk fuseren met zijn dochteronderneming Baikal. Als gevolg van deze fusie en overname zal de London Stock Exchange 9% van de aandelen van Turquoise verkopen aan investeerders.

2011 is ook een jaar om niet te vergeten voor de London Stock Exchange, omdat de groep dit jaar zal fuseren met de Toronto Stock Exchange in Canada. Het zal worden getaxeerd bij $3.25 miljard terwijl de Beurs van Toronto bij $2.99 miljard zal worden getaxeerd. De aldus gevormde nieuwe groep behoort dan voor 55% toe aan de aandeelhouders van de London Stock Exchange en voor 45% aan de aandeelhouders van de Toronto Stock Exchange. Deze fusie eindigde echter in juni van hetzelfde jaar dat de Toronto Stock Exchange uiteindelijk werd overgenomen door een groep Canadese investeerders onder de naam Maple Group.

In de zomer van 2014 kondigt de London Stock Exchange de overname aan van de financiële dienstverlener Russel Investment, die voornamelijk belast is met het beheer van een groot investeringsfonds voor een totaal bedrag van 2,7 miljard dollar. In hetzelfde jaar zal Qatar Holding een derde van haar toenmalige 15%-belang in de London Stock Exchange verkopen voor bijna £ 260 miljoen.

In 2016 wordt een nieuwe grote fusie aangekondigd, ditmaal door de London Stock Exchange en de Duitse Deutsche Boerse.

In 2017 zal de London Stock Exchange de Franse clearinginstelling voor bijna 510 miljoen euro verkopen aan Euronext, mede met het oog op de fusie met de Duitse beurs. Maar uiteindelijk, een maand later, in februari 2017, zal de Londense effectenbeurs deze fusie opheffen omdat zij weigert positief te reageren op de verzoeken om de verkoop van activa in Italië van de Europese Commissie om de concurrentie te behouden. Deze weigering van de London Stock Exchange om deze voorwaarden te vervullen zal uiteraard leiden tot verzet van de Europese Commissie tegen dit fusieproject.

De laatste belangrijke acquisitietransactie op de London Stock Exchange betreft de aankoop van Yeld Book, een dochteronderneming van Citigroup voor 685 miljoen dollar.

 

Samenstelling

De Footsie is dus een Britse index die de gewogen vlottende kapitalisatie van de 100 meest liquide en sterk gekapitaliseerde Britse activa die genoteerd zijn aan de Londense beurs weerspiegelt.

De FTSE 100 wordt continu genoteerd, wat betekent dat de prijs elke 15 seconden wordt aangepast aan de marktsituatie.  Het is belangrijk op te merken dat de samenstelling van deze beursindex op kwartaalbasis wordt herzien.  Wanneer een beursgenoteerde onderneming deze index verlaat, wordt deze meestal vervangen door een onderneming die is opgenomen in de FTSE 250, de uitgebreide versie van de index die vandaag de dag voor ons van belang is.

Het komt ook voor dat het aantal beursgenoteerde effecten meer dan 100 bedraagt, vooral wanneer ondernemingen verschillende effecten uitgeven. Om beter te begrijpen hoe de beursindex van de London Stock Exchange, de FTSE 100, is samengesteld, zijn hier de 35 belangrijkste bedrijven in zijn samenstelling in termen van kapitalisatie:

De verschillende sectoren die hier vertegenwoordigd zijn, zijn voedselverwerking, bankwezen, energie en aardolie, verzekeringen, distributie, brouwerijen, mijnbouw, bewapening, multimedia, geneesmiddelen, supermarktproducten, catering, tabak en telecommunicatie.

Merk ook op dat de prestaties van de Londense index dicht bij die van de Dow Jones, de CAC 40 en de DAX 30 liggen.

Een aantal veelgestelde vragen

Wat is de betekenis van het acroniem FTSE?

U vraagt zich misschien af waarom de FTSE 100 de FTSE 100 wordt genoemd en waar het precies voor staat. In feite komt de naam FTSE 100 voort uit het feit dat de index in gelijke mate eigendom is van de Financial Times en de London Stock Exchange, ook wel bekend als de LSE. Dit geeft de vereniging van France Télécom en SE, met inbegrip van de FTSE. Het getal 100 komt hier overeen met het aantal bedrijven dat deel uitmaakt van de index.

Wanneer werd de FTSE 100-index gecreëerd?

De FTSE 100-index werd op 3 januari 1984 gecreëerd met een startwaarde van 1.000,00 punten. Sinds de eerste notering is de samenstelling ervan aanzienlijk gewijzigd door diverse fusies, overnames en verdwijnende bedrijven, met als doel deze index te laten fungeren als een barometer van de marktactiviteit. De index wordt elk kwartaal aangepast om ervoor te zorgen dat deze nog steeds de top 100 bedrijven weerspiegelt.

Welke andere FTSE-indices bestaan er?

Op dit moment is er natuurlijk niet slechts één FTSE-index. De andere FTSE-indices zijn de FTSE 250 met de 250 grootste bedrijven na de FTSE 100 en de FTSE Small Cap met de kleinere bedrijven. De FTSE 350, gevormd door de combinatie van de FTSE 100 en de FTSE 250, en de FTSE All Share, waarin ook de FTSE Small Cap is opgenomen, zijn eveneens vermeldenswaardig.

--- Publiciteit ---
Beleg vanaf nu in de FTSE 100!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.