De fundamentele analyse

Als u een nieuwkomer bent in de wereld van de beurs, helpt dit artikel u om de kennis te verkrijgen die nodig is om een goede analyse te maken van de effecten waarin u overweegt te beleggen. Want nog voordat u aandelen aanschaft, moet u een analyse maken van de toestand van het bedrijf dat de aandelen uitgeeft. Hier komt de fundamentele analyse goed van pas, omdat u dankzij deze analyse te weten kunt komen hoe het zit met de waarde, de prestaties en de financiële gezondheid van een bedrijf en u zo dus de rentabiliteit ervan kunt inschatten.  

De fundamentele analyse
66% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

 

Gegevens waarmee in de fundamentele analyse rekening moet worden gehouden:

Om de kwantitatieve gegevens van een bedrijf te verkrijgen, moet gebruik worden gemaakt van de financiële en boekhoudkundige analyse en moeten tegelijkertijd de huidige en de voorgaande gegevens onderzocht worden. Het marktonderzoek zorgt voor het verband met de technische analyse, want dit onderzoek gebruikt de schommelingen van de basisindicatoren zoals het volume en de prijs om het marktsentiment te bepalen.

De fundamentele analyse vereist echter ook dat rekening wordt gehouden met de financiële analyse van het aan de beurs genoteerde bedrijf. Hiervoor moet gekeken worden naar de waarde van het aandeel en wordt geprobeerd om te bepalen of het aandeel onder- of overgewaardeerd is.

 

Fundamentele analyse versus technische analyse:

Hoewel het voor elke belegger noodzakelijk is om een fundamentele analyse te maken van de aandelen van een bedrijf, is dat niet genoeg om een efficiënte strategie voor de lange termijn te bepalen. Dit type analyse is namelijk een aanvulling van de technische analyse en daarom is het aan te bevelen om de resultaten van deze twee onderzoeken systematisch met elkaar te vergelijken. Op die manier kan de mogelijke ontwikkeling van de koers van deze effecten zo betrouwbaar mogelijk worden bepaald.

De fundamentele analyse is kortom een hulpmiddel dat gebruikt moet worden in samenhang met elke andere doorslaggevende indicator. Maar de fundamentele analyse biedt wel iets extra's ten opzichte van de technische analyse. Dankzij deze analyse kan namelijk de reactie van de markt worden bepaald op basis van de verschillende onderzochte gegevens. Hiervoor moet u natuurlijk een beroep doen op uw gevoel voor logica, maar ook de huidige situatie vergelijken met een soortgelijke situatie uit het verleden of betreffende een ander bedrijf in dezelfde sector.

Als u een specifieke situatie vindt die in het verleden een sterke reactie van de kant van beleggers heeft veroorzaakt en dus heeft geleid tot een koersdaling of -stijging van het aandeel, dan is het heel goed mogelijk dat de reactie opnieuw dezelfde zal zijn. U begrijpt dat de fundamentele analyse een goede kennis van de beursgeschiedenis van het bedrijf vereist en dus eenvoudiger toe te passen is bij de oudste bedrijven aangezien de jongste bedrijven weinig voorgeschiedenis hebben.

 

Beoordeling: 4.09 22 stemmen

Beginnen met online beleggen
66% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.