De economische kalender

Waarschijnlijk is de economische kalender een van de meest waardevolle bondgenoten van Forex-traders. Dankzij deze kalender kunnen namelijk de beste indicatoren voor allerlei valuta opgespoord worden. Hier kunt u uitvinden hoe deze economische kalender werkt en hoe u deze kunt gebruiken om winstgevend in valuta te beleggen.  

De economische kalender
66% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

 

Wat is de economische kalender ?

De economische kalender is een agenda waarop alle belangrijke economische gebeurtenissen staan vermeld, maar ook bepaalde politieke gebeurtenissen die de koers van valuta's kunnen beïnvloeden.

Vanzelfsprekend zijn dankzij de economische kalender van tevoren de data van toekomstige belangrijke gebeurtenissen bekend. Hierdoor kunnen aankondigingseffecten voorspeld worden, en kan dus geanticipeerd worden op versnellingen of omkeringen van de trend.

Het is daarom sterk aan te bevelen om deze kalender goed in de gaten te houden om de beste toekomstige kansen op te sporen.

Op een beursagenda vindt u bijvoorbeeld gebeurtenissen als:

  • Het bekendmaken van de bedrijfsresultaten: deze resultaten worden door de grote meerderheid van beleggers gevolgd en hebben dus een grote invloed op de trend van de aandelen.
  • Aandeelhoudersvergaderingen: deze vergaderingen kunnen het begin zijn van belangrijke wijzigingen in het beleid van het bedrijf waardoor de aandelenkoersen stijgen of dalen.
  • Data waarop nieuwe producten of diensten worden gelanceerd. Dit zijn vaak gelegenheden die u moet aangrijpen om een positie in te nemen op de aandelenmarkt.
  • Tot slot kunnen andere, minder alledaagse maar even invloedrijke gebeurtenissen op een beursagenda worden vermeld.

 

Hoe moet de economische kalender worden verklaard?

Bijna alle economische kalenders die u op het internet aantreft hebben de vorm van een tabel. De gegevens worden op datum en in chronologische volgorde gerangschikt.  De tabel bevat meestal verschillende kolommen waaronder:

  • De naam van de gebeurtenis
  • Het tijdstip van de gebeurtenis
  • Het belang van de gebeurtenis (alleen bij sommige kalenders)
  • De waarde van de gebeurtenis
  • De vorige waarde
  • De consensus (of de verwachte waarde)

Sommige kalenders geven zelfs het effect aan dat door het bericht zal worden beïnvloed.

De interpretatie van de economische kalender is bijzonder belangrijk. Hiervoor moet u vooral rekening houden met het verschil tussen de waarde van een gebeurtenis en de voorgaande waarde waarbij u gebruikmaakt van de verwachte waarde. Het verschil tussen de consensus en de reële waarde zal de richting bepalen waarin het effect zich ontwikkelt.

 

Beoordeling: 3.94 17 stemmen

Beginnen met online beleggen
66% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.