CFD-trading: Wat is dit?

Onder de financiële instrumenten die online beschikbaar zijn bij gespecialiseerde makelaars, hebben contracts for difference, ook wel bekend als CFD's, bepaalde specifieke kenmerken zoals hefboomwerking of de mogelijkheid om te speculeren over de achteruitgang van een actief.  

--- Publiciteit ---
Begin nu met handelen!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.
CFD-trading: Wat is dit?

Wat is een contract for difference?

In de financiële wereld wordt een contractvorm die een koper met een verkoper verbindt een CFD of Contract for Difference genoemd. CFD's behoren tot de financiële derivaten waarmee u door speculatie op de koersevolutie van een onderliggend activa zowel tijdens stijgingen als dalingen kunt traden. Dit actief kan verschillende vormen hebben zoals een valuta, een aandeel, een index of een grondstof.

 

Werking van de Contracts for Difference:

Zoals u heeft begrepen is een CFD een contract tussen twee beleggers die de waarde van de openings- en slotkoers van een bepaalde belegging met elkaar ruilen.

Meestal bieden CFD's een hefboomeffect dat kan oplopen tot 1:20 afhankelijk van de belegging. De meest volatiele beleggingen hebben een kleinere hefboom dan de minst volatiele beleggingen vanwege de potentiele winsten en ook vanwege het risiconiveau.

Zoals eerder uitgelegd kan je met de contracts for difference zowel short als long gaan, al naargelang je de markt als koper of verkoper betreedt. Wanneer je een CFD verkoopt, komt dat overeen met speculeren op een daling van de waarde van de belegging, en wanneer je een CFD koopt, komt dat overeen met speculeren op een stijging.

 

Kosten en functionaliteiten van de Contracts for Difference:

Wanneer u online handelt in CFD's moet u rekening houden met de kosten die door uw makelaar worden ingehouden en die inbegrepen zijn in de spread, oftewel het verschil tussen de beste biedprijs en de beste laatprijs. Ook hier geldt dat de spreads verschillen afhankelijk van de belegging, maar ook afhankelijk van het beleggingsplatform dat u gebruikt. U moet echter ook rekening houden met de kosten die sommige makelaars in rekening brengen wanneer u uw positie voor langere tijd openhoudt, vooral buiten de openingstijden van de financiële markten.

Net zoals bij de Forex-handel het geval is, bieden de CFD's verschillende beleggingsinstrumenten, zoals de stop- en limietorders, waarmee u de risico's kunt verkleinen en uw posities op het beste moment kunt sluiten.

 

Hoe handelt u in aandelen met CFD's?

Het eerste wat u moet doen als u aandelen wilt verhandelen met CFD's is het aanmaken van een online effectenrekening bij een gelicentieerde broker. U stort op deze rekening een beleggingskapitaal dat gebruikt zal worden om uw posities op de beurs in te nemen.

Makelaars geven u toegang tot een groot aantal beursactiva, waaronder grote internationale beurzen. U kunt er dus voor kiezen om te speculeren op een breed scala aan effecten. Als u eenmaal uw aandeel heeft gekozen, hoeft u alleen nog maar een positie in te nemen bij de aankoop ervan als u denkt dat de koers van het aandeel zal stijgen, of integendeel, als u denkt dat de koers zal dalen.

U kunt dan op elk moment uw positie sluiten. Het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs van uw CFD zal uw winst weergeven. Natuurlijk, in het geval dat het aandeel niet evolueert in de richting die u verwachtte, betekent dit verschil een verlies.

U kunt posities op meerdere aandelen tegelijk innemen en al uw transacties in real time beheren, of u kunt stoporders gebruiken om uw open posities te beveiligen en uw winst of verlies op het juiste moment in te nemen.

--- Publiciteit ---
Begin nu met handelen!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.