De contracts for difference (CFD)

De Contracts for Difference, die ook CFD's worden genoemd, horen tot de financiële instrumenten die online beschikbaar worden gesteld door gespecialiseerde makelaars. Ze bieden veel flexibiliteit en combineren allerlei voordelen, waaronder de mogelijkheid om zowel long als short te gaan door een hefboomeffect te gebruiken.  

De contracts for difference (CFD)
75% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

 

Wat is een contract for difference?

In de financiële wereld wordt een contractvorm die een koper met een verkoper verbindt een CFD of Contract for Difference genoemd. De koper kan zo winsten boeken die gelijk zijn aan het verschil tussen de prijs van het actief op het moment van de inschrijving en de prijs op het moment van de verkoop.

Als het verschil tussen de beginprijs en de eindprijs echter negatief is, is het de verkoper die het zo verkregen bedrag wint en de koper die het verliest.

CFD's behoren tot de financiële derivaten waarmee u door speculatie op de koersevolutie van een onderliggend activa zowel tijdens stijgingen als dalingen kunt traden. Dit actief kan verschillende vormen hebben zoals een valuta, een aandeel, een index of een grondstof.

 

Werking van de Contracts for Difference:

Zoals u heeft begrepen is een CFD een contract tussen twee beleggers die de waarde van de openings- en slotkoers van een bepaalde belegging met elkaar ruilen. Vroeger waren CFD's alleen voorbehouden aan professionele beleggers. Online brokers hebben ze echter vereenvoudigd en toegankelijk gemaakt, zodat iedereen ze kan gebruiken zonder dat daarvoor veel kennis over beleggen noodzakelijk is.

Meestal bieden CFD's een hefboomeffect dat kan oplopen tot 1:20 afhankelijk van de belegging. De meest volatiele beleggingen hebben een kleinere hefboom dan de minst volatiele beleggingen vanwege de potentiele winsten en ook vanwege het risiconiveau.  Dankzij dit hefboomeffect kunt u met een klein kapitaal toch grote winsten maken.

Zoals eerder uitgelegd kan je met de contracts for difference zowel short als long gaan, al naargelang je de markt als koper of verkoper betreedt. Wanneer je een CFD verkoopt, komt dat overeen met speculeren op een daling van de waarde van de belegging, en wanneer je een CFD koopt, komt dat overeen met speculeren op een stijging.

 

Kosten en functionaliteiten van de Contracts for Difference:

Wanneer u online handelt in CFD's moet u rekening houden met de kosten die door uw makelaar worden ingehouden en die inbegrepen zijn in de spread, oftewel het verschil tussen de beste biedprijs en de beste laatprijs. Ook hier geldt dat de spreads verschillen afhankelijk van de belegging, maar ook afhankelijk van het beleggingsplatform dat u gebruikt. U moet echter ook rekening houden met de kosten die sommige makelaars in rekening brengen wanneer u uw positie voor langere tijd openhoudt, vooral buiten de openingstijden van de financiële markten.

Net zoals bij de Forex-handel het geval is, bieden de CFD's verschillende beleggingsinstrumenten, zoals de stop- en limietorders, waarmee u de risico's kunt verkleinen en uw posities op het beste moment kunt sluiten.

 

Beoordeling: 3.96 28 stemmen

Begin met het online handelen in CFD's
75% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.