CAC 40

Koersanalyse van de CAC 40-index

--- Publiciteit ---
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder.
 
Grafiek van Tradingview

De Franse index CAC 40 is een van de populairste beleggingen onder Franse beleggers en een van de belangrijkste indexen van de Euronext-beurs. Maar als je begint met beleggen op de beurs, is het belangrijk om van enkele basisgegevens op de hoogte te zijn. Zo kun je winstgevende transacties op de korte, middellange en lange termijn realiseren.  

Elementen die de prijs van dit actief kunnen beïnvloeden:

Analyse nr. 1

Gegevens over de Franse economie zoals BBP, koopkracht of werkloosheidscijfer.

Analyse nr. 2

Van alle politieke beslissingen die erop gericht zijn om de Franse bedrijven te helpen winstgevender te worden (wijzigingen in de belastingen, bonussen, enz.)

Analyse nr. 3

Het belangrijkste nieuws over de bedrijven die het meeste gewicht in de schaal leggen bij de berekening van deze beursindex.

Analyse nr. 4

Verband met andere wereldwijde beursindexen, met name die van grote economische grootmachten zoals de Verenigde Staten en Japan, waarmee de CAC 40 vaak in verband wordt gebracht.

Analyse nr. 5

de wisselkoersen tussen de euro en andere valuta's die min of meer ten goede zullen komen aan de Franse economie.

Analyse nr. 6

De grote veranderingen in het economisch beleid in de Europese Unie.

--- Publiciteit ---
Beleg in de aandelen van de CAC 40!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder.

Wat is de CAC 40?

De benaming CAC 40 is in werkelijkheid de samentrekking van de term "Cotation Assistée en Continue" (continu ondersteunde notering). Het cijfer 40 geeft aan dat er 40 ondernemingen staan genoteerd. Daarnaast gaat het om de belangrijkste economische indicator van de Franse markt. Hij staat genoteerd aan de beurs van Parijs: Euronext Paris. Deze index houdt dus rekening met de notering van 40 aandelenkoersen van Franse bedrijven.

Beter gezegd, de index CAC 40 wordt berekend op basis van de resultaten van de aandelen van de 40 meest concurrerende bedrijven, uit een groep van de 100 grootste bedrijven die aan de beurs Euronext Paris staan genoteerd. Een commissie van deskundigen is belast met de selectie van deze ondernemingen. De selectie hangt af van verschillende criteria zoals de bedrijfsgrootte en de beurswaarde, maar ook van de representativiteit van de bedrijfstak in verhouding tot de nationale cijfers. Het is dus niet moeilijk om te begrijpen dat als de aandelenkoersen van de aan de CAC 40 genoteerde bedrijven een bepaalde richting uitgaan, de notering van de index deze richting volgt, omhoog of omlaag. Maar de verhouding die aan elk bedrijf is toegekend en dus zijn belang in de berekening van de koers van de Parijse index hangt af van het belang van de onderneming voor de economie van het land.

De notering van de index CAC 40 wordt elke 15 seconden bijgesteld in het kader van de zogenaamde continue notering. De ontwikkeling van deze koers kan gedurende de openingstijden van de Euronext-beurs gevolgd worden, van 9.00 uur tot 17.30 uur van maandag tot en met vrijdag.

Interessant om te vermelden is dat de aandelenmarkt van Euronext Paris de officiële markt is voor aandelen van Franse bedrijven, maar dat deze beurs ook onderdeel is van de markt van NYSE Euronext, de grootste mondiale beursgroep.

 

Hoe kan op de CAC 40 worden gehandeld:

Zoals u intussen begrijpt is de CAC in het bijzonder representatief voor de Franse economie. Naast de indicatoren voor de technische analyse moeten de volgende indicatoren dan ook worden gevolgd:

Bij het bepalen van uw strategie moet u kortom rekening houden met alle economische indicatoren en met het sentiment op de financiële markten.

 

Waar vindt u de notering van de beurs van Parijs?

Het is tegenwoordig vrij eenvoudig om de notering van de beurs van Parijs te raadplegen. Dit kan op verschillende manieren. Zo kunt u een abonnement nemen op een financieel tijdschrift dat u elke dag de nieuwe noteringen en de ontwikkelingen van de afgelopen 24 uur geeft, of u kunt bepaalde gespecialiseerde websites raadplegen die deze zelfde informatie overnemen.

Helaas is het in deze twee gevallen niet altijd mogelijk om de notering van deze beurs live te volgen en daardoor goede kansen te kunnen grijpen.

 

Live notering van de beurs van Parijs dankzij de brokers:

Om de beurs van Parijs altijd in het oog te kunnen houden en de notering overal waar u bent live te volgen, kunt u zich het beste inschrijven bij een broker die deze service gratis aanbiedt. In het ideale geval heeft u dan zelfs continu toegang tot de notering vanaf uw smartphone.

 

Waar kun je aandelen van de CAC 40 kopen?

Als Nederlandse of Europese belegger bent u natuurlijk geïnteresseerd in beleggingen in aandelen op de Franse markt, en dan vooral aandelen uit de Franse index CAC 40. Waar en hoe kun je online aandelen van de CAC 40 kopen? En hoe kies je de effecten waarin je wilt speculeren?

 

Welke aandelen van de CAC 40 kun je het beste kopen?

Zoals de naam al aangeeft omvat de CAC 40 de aandelen van de 40 Franse bedrijven die op de markt Euronext Parijs staan genoteerd en de hoogste beurswaarde hebben. Er is dus veel keus en het kan lastig zijn om te bepalen welke aandelen je het beste kunt kopen.

Ons advies is om u te concentreren op de aandelen die u het beste kent, waardoor u ze beter kunt begrijpen en analyseren. U kunt zich ook op het rendement van de aandelen van de CAC 40 baseren om te bepalen welke het meeste zullen opleveren.

Bestudeer tot slot ook de beursgrafieken van deze aandelen om te zien welke het meest volatiel zijn, vooral als u van plan bent om voor de korte termijn te beleggen.

Vanzelfsprekend zijn niet alle aandelen van de CAC 40 bij alle brokers beschikbaar. Controleer dus goed of uw broker de effecten aanbiedt die u het interessantst vindt.

 

De belangrijkste aandelen van de beurs van Parijs:

De aandelen van de beurs van Parijs die u als belegger kunnen interesseren, zijn vanzelfsprekend de aandelen die deel uitmaken van de berekening van de beursindex CAC 40.

 

Voordelen

Laten we nu eens proberen te begrijpen waarom de Franse CAC 40 index zo veel beleggers uit de hele wereld aantrekt, vooral CFD-gebruikers. Het moet gezegd worden dat het verhandelen van deze waarde vele voordelen biedt, waarvan de details als volgt zijn:

Een aantal veelgestelde vragen

Waar volg je de CAC 40 live?

De koers van de CAC 40 beursindex kan live worden bekeken vanaf vele sites die gespecialiseerd zijn in de aandelenmarkt en u kunt ook real-time grafieken van dit aandeel vinden op het handelsplatform van uw makelaar met waardevolle en aanpasbare technische indicatoren. Merk op dat de CAC 40-aandelen genoteerd zijn op de markt van Euronext Parijs.

Is het mogelijk om direct te speculeren over de koers van het CAC 40 aandeel?

Hoewel het natuurlijk mogelijk is om aandelen te verhandelen en zelfs te kopen die aan de CAC 40-aandelenindex zijn genoteerd, is het ook mogelijk om direct op deze index te speculeren. Inderdaad, de prijs van de CAC 40 is een waarde waarop u naar boven of naar beneden kunt speculeren via CFD's of contracts for difference, toegankelijk vanaf online handelsplatformen.

Wat beïnvloedt de prijs van de CAC 40?

Zoals we hebben gezien, wordt de prijs van de CAC 40 vooral beïnvloed door veranderingen in de prijs van de aandelen die er deel van uitmaken en meer specifiek door de prijs van de aandelen van beursgenoteerde ondernemingen met de grootste kapitalisatie. We kunnen ook anticiperen op de schommelingen ervan door de economische gezondheid van Frankrijk in het algemeen te bestuderen aan de hand van de indicatoren die elke maand worden gepubliceerd of door de besluiten van de ECB met betrekking tot de euro te volgen.

--- Publiciteit ---
Beleg in de aandelen van de CAC 40!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.