De beurs van Tokio in realtime

Advies voor het verhandelen van de beurs van Tokio

Advies nummer 1

Een van de belangrijkste elementen in de fundamentele analyse van de Nikkei 225 betreft de Yen en zijn schommelingen. We weten dat Japan veel exporteert en dat zijn economie in hoge mate afhankelijk is van deze export. Ook wanneer de Yen zwak is, zijn de Japanse bedrijven concurrerender en heeft de Nikkei de neiging om te stijgen.

Advies nummer 2

Uiteraard houden we ook het belangrijkste nieuws op de Japanse zakelijke markt in de gaten en de belangrijkste gebeurtenissen die van invloed zijn op bedrijven die in deze index zijn opgenomen.

Advies nummer 3

Andere indicatoren kunnen u helpen om beter te begrijpen hoe de economie van het land en dus ook de bedrijven het doen. Het gaat onder meer om cijfers over consumptiegoederen, BBP, consumenteninkomens en koopkracht in het algemeen.

Handel nu op de beurs van Tokio!
80.5% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder.
De beurs van Tokio is in omvang de twee aandelenbeurs ter wereld. Het is dus heel belangrijk om deze beurs te kennen en hem in realtime te kunnen volgen, vooral wanneer men speculeert met beursbeleggingen, zoals de grote indexen of de beursaandelen. Daarom geven we in dit artikel belangrijke informatie over deze beurs en krijgt u advies hoe u de koersen in realtime kunt volgen.  

 

De beurs van Tokio:

De beurs van Tokio, die tegenwoordig JEG wordt genoemd, wat staat voor Japan Exchange Group, is in zekere zin de officiële beurs van Japan. Meer dan 2400 bedrijven staan aan deze beurs genoteerd, waarmee hij wereldwijd op de tweede plaats staat, net na de NYSE (New York Stock Exchange).

De beurs werd in 1978 opgericht en heeft zich geleidelijk ontwikkeld. Eerst werd de TSE (Tokyo Stock Exchange) ingelijfd en vervolgens de beurs van Osaka. In 2006 ontstond de Beurs van Tokio zoals we die tegenwoordig kennen.

 

De index van de Beurs van Tokio:

Als je de beurs van Tokio in realtime wilt volgen, moet je de belangrijkste index van dit financiële centrum kennen: de Nikkei.

De koers van deze index geeft de noteringen weer van de grootste ondernemingen van de beurs van Tokio.

 

Presentatie van de Nikkei 225:

De Nikkei 225 is op dit moment de belangrijkste beursindex van de beurs van Tokio. De aanduiding komt van de afkorting van "Nihon Keizai Shinbun", naar de naam van de dagelijkse krant die de koers van deze index publiceert.

Zoals de naam al aangeeft is de Nikkei 225 samengesteld uit de 225 belangrijkste beursgenoteerde bedrijven in Japan. Door de hoogte en de ontwikkeling van de Nikkei 225 te observeren, kan men dus afleiden hoe het met de economische situatie van het hele land staat. In deze index is een groot aantal sectoren vertegenwoordigd, van technologische bedrijven en engineering tot autoproducenten en farmaceutische bedrijven.

 

Historische analyse van de koers van de Nikkei:

De Nikkei 225-index werd in mei 1949 gelanceerd met een basisaantal van 100 punten. Voor de notering van de Nikkei wordt een rekenkundig gemiddelde genomen van de waarden die erin zijn vertegenwoordigd, zonder dat de beurskapitalisatie wordt meegewogen, zoals bij sommige andere grote beursindexen.

In het verleden heeft de Nikkei 225 een lange periode van stijgende koersen gekend. In 1989 werd het hoogste punt bereikt met 40.000 punten, maar na het uiteenspatten van de financiële bubbel daalde hij in 1992 tot 15.000 punten. Tussen 2000 en 2003 was de neerwaartse trend nog sterker en werd de laagste waarde in 20 jaar bereikt.

Maar dankzij de aantrekkelijkheid van de Japanse markt ging de Nikkei 225 na tien jaar stagnatie weer flink omhoog en eind 2005 werd een niveau van 16.000 punten bereikt.

In 2013 steeg de Nikkei 225 met maar liefst 57%, de beste prestatie sinds 1972, nadat Japan een nieuwe president had gekozen en er hervormingen waren doorgevoerd die als doel hadden de Japanse economie nieuw leven in te blazen. In april 2015 ging de Nikkei 225 zelfs richting 20.000 punten.

Vanwege zijn sterke volatiliteit en de talrijke microbewegingen biedt de Nikkei 225 op dit moment aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden.

 

Beursgenoteerde bedrijven

Zoals reeds het geval is met andere internationale indexen zoals de CAC 40 of de FTSE 100, komt het cijfer 225 na de NIKKEI overeen met het aantal ondernemingen dat in de notering van deze index is opgenomen. NIKKEI 225 weerspiegelt dus de 225 aandelen van de Japanse bedrijven met de hoogste marktkapitalisatie, die alle genoteerd zijn op de TSE-markt.

NIKKEI 225 wordt echter berekend zonder rekening te houden met deze marktkapitalisaties, maar houdt enkel rekening met de prijs van de aandelen van de betrokken ondernemingen die continu genoteerd zijn. Dit type index is dus specifiek en wordt een "naar aandelen gewogen beursindex" genoemd.

Net als bij andere belangrijke beursindexen is het NIKKEI ontworpen om de economische activiteit van Japan zo nauwkeurig mogelijk weer te geven. De op de markt genoteerde ondernemingen zijn dus vooral representatief voor de belangrijkste Japanse sectoren en worden rechtstreeks beïnvloed door het economisch beleid en de internationale betrekkingen van het land. 

Het is ook belangrijk op te merken dat de samenstelling van NIKKEI 225 jaarlijks, maar in september van elk jaar, wordt herzien, waarbij de aandelen van ondernemingen in verval worden vervangen door andere in stijgende lijn, steeds rekening houdend met het prijsniveau van de aandelen en niet met hun beurskapitalisatie.

In realtime beleggen in de beurs van Tokio:

Dankzij de online beleggingsplatforms is het tegenwoordig heel eenvoudig om in realtime op de beurs van Tokio te handelen. Zo kunt u beleggen in de Nikkei-index of in de Japanse aandelen die op de Japan Exchange Group staan genoteerd.

Handel nu op de beurs van Tokio!
80.5% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.