Welke technische indicatoren worden het meest gebruikt op de aandelenmarkt?

De aandelenhandel vereist net als andere vormen van speculatie een bepaalde kennis op het gebied van de analyse van de financiële markten.  

--- Publiciteit ---
Begin nu met handelen!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's handelen met Plus500
Welke technische indicatoren worden het meest gebruikt op de aandelenmarkt?

De RSI-indicateur of Relative Strenght Index:

Deze technische indicator is een van de meest gebruikte indicatoren op de financiële markten. Het doel ervan is zo precies mogelijk de sterkte van een lopende trend in te schatten door te kijken naar de handelsvolumes. Dankzij deze indicator kunt u erachter komen of een trend net is begonnen of juist op zijn eind loopt.

De meeste brokers en beleggingsplatforms bieden de indicator, die onder de beursgrafieken wordt genoteerd, gratis aan.

Het is vrij eenvoudig om de RSI-indicator te interpreteren. Hoe hoger de RSI (Relative Strenght Index), hoe meer er in dit actief gehandeld wordt, en hoe lager, hoe kleiner de handelsvolumes.

 

De MACD-indicator of Moving Average Convergence/Divergence:

De MACD-indicator is ingewikkelder maar ook effectiever en nauwkeuriger dan de RSI. Hij maakt gebruik van de voortschrijdende gemiddelden en hun verschillen met als doel koop- of verkoopsignalen voor een bepaald actief vast te stellen. Het voordeel van deze indicator is dat hij op een grafiek kan worden gevisualiseerd. Hierdoor kan men in één oogopslag een goed begrip van de trend krijgen.

Let erop dat voortschrijdende gemiddelden op basis van oude koersen worden berekend. Ze kunnen dus grafisch en in realtime via een kromme op de grafiek van het betreffende actief worden weergegeven. Je kunt dan eenvoudig zien waar de echte koers van het actief zich ten opzichte van deze voortschrijdende gemiddelden bevindt. Zo weet je of het actief overkocht of oververkocht is.

 

De steunen en weerstanden:

Deze twee elkaar aanvullende indicatoren worden grafisch met horizontale lijnen weergegeven.

De steunlijn geeft de laagste niveaus aan die de koers van een actief in een bepaalde periode heeft bereikt. Meestal geeft deze lijn voor beleggers een sterk koopsignaal weer. Het kan dan dus een goed moment zijn om de markt te betreden en op een koersstijging te mikken.

Omgekeerd geeft de weerstandslijn de hoogste niveaus aan die de koers van een actief in een bepaalde periode heeft bereikt. Als de koers van het actief in de buurt komt van dat niveau, hebben beleggers de neiging om voorzichtig te zijn en hun posities weer te verkopen, wat leidt tot een koersdaling. Er is dan sprake van een sterk verkoopsignaal.

 

De Bollinger Bands:

Ook deze technische beursindicator gebruikt de voortschrijdende gemiddelden als uitgangspunt. Door de voortschrijdende gemiddelden te bestuderen kunnen de Bollinger Bands de stijgende en dalende trendkanalen vaststellen en visueel weergeven.

Wanneer de koers van een actief naar het ene of het andere trendkanaal overgaat, kan van de kracht van de beweging worden geprofiteerd door snel een short- longpositie in te nemen.

Natuurlijk zijn er nog andere technische indicatoren die op de beurs kunnen worden toegepast. Voordat men deze analyses zelf kan uitvoeren is echter veel kennis van de markten, tijd en ervaring vereist.

 

De voortschrijdende gemiddelden:

De voortschrijdende gemiddelden zijn indicators die eenvoudig zijn te interpreteren. Ze helpen bij het beter begrijpen van een lopende trend. Hiervoor hoeven alleen de voortschrijdende gemiddelden van een korte periode met de voortschrijdende gemiddelden van een lange periode te worden vergeleken.

Wanneer het korte voortschrijdende gemiddelde het lange stijgend doorkruist is er sprake van een koopsignaal. Als het korte voortschrijdende gemiddelde daarentegen het lange dalend doorkruist, is dat een verkoopsignaal.

Tot slot: wanneer de aandelenkoers de twee voortschrijdende gemiddelden stijgend doorkruist, versterkt dat het koopsignaal. Doorkruist hij ze dalend, dan versterkt dat het verkoopsignaal.

 

De stochastiek:

De stochastiek is een grafiek waarmee je ook op een trendomkering kunt anticiperen. Hij wordt weergegeven door een volatiele curve met een delta tussen de hoogste en de laagste koers en een andere curve die het voortschrijdende gemiddelde op drie dagen van deze eerste weergeeft.

Als de stochastiek hoger is dan 50, is er sprake van een stijgende trend. Een stochastiek lager dan 50 wijst juist op een dalende trend. Net als bij de RSI is een stochastiek hoger dan 70 of lager dan 30 een indicatie voor een naderende trendomkering.

--- Publiciteit ---
Begin nu met handelen!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's handelen met Plus500