De beste technische indicatoren voor de beurs

De aandelenhandel vereist net als andere vormen van speculatie een bepaalde kennis op het gebied van de analyse van de financiële markten. Voor de de technische beursanalyse worden enkele indicatoren gebruikt die vanwege hun betrouwbaarheid en eenvoud populair zijn. Om u te helpen een doeltreffende beleggingsstrategie vast te stellen en aantrekkelijke winsten te boeken, presenteren we hier de belangrijkste technische indicatoren van de beurs.  

Begin nu met handelen!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.
De beste technische indicatoren voor de beurs

De RSI-indicateur of Relative Strenght Index:

Deze technische indicator is een van de meest gebruikte indicatoren op de financiële markten. Het doel ervan is zo precies mogelijk de sterkte van een lopende trend in te schatten door te kijken naar de handelsvolumes. Dankzij deze indicator kunt u erachter komen of een trend net is begonnen of juist op zijn eind loopt.

De meeste brokers en beleggingsplatforms bieden de indicator, die onder de beursgrafieken wordt genoteerd, gratis aan.

Het is vrij eenvoudig om de RSI-indicator te interpreteren. Hoe hoger de RSI (Relative Strenght Index), hoe meer er in dit actief gehandeld wordt, en hoe lager, hoe kleiner de handelsvolumes.

 

De MACD-indicator of Moving Average Convergence/Divergence:

De MACD-indicator is ingewikkelder maar ook effectiever en nauwkeuriger dan de RSI. Hij maakt gebruik van de voortschrijdende gemiddelden en hun verschillen met als doel koop- of verkoopsignalen voor een bepaald actief vast te stellen. Het voordeel van deze indicator is dat hij op een grafiek kan worden gevisualiseerd. Hierdoor kan men in één oogopslag een goed begrip van de trend krijgen.

Let erop dat voortschrijdende gemiddelden op basis van oude koersen worden berekend. Ze kunnen dus grafisch en in realtime via een kromme op de grafiek van het betreffende actief worden weergegeven. Je kunt dan eenvoudig zien waar de echte koers van het actief zich ten opzichte van deze voortschrijdende gemiddelden bevindt. Zo weet je of het actief overkocht of oververkocht is.

 

De steunen en weerstanden:

Steun- en weerstandslijnen horen tot de technische beursindicatoren die het gemakkelijkst zijn toe te passen, zelfs voor beginnelingen. Deze twee elkaar aanvullende indicatoren worden grafisch met horizontale lijnen weergegeven.

De steunlijn geeft de laagste niveaus aan die de koers van een actief in een bepaalde periode heeft bereikt. Meestal geeft deze lijn voor beleggers een sterk koopsignaal weer. Het kan dan dus een goed moment zijn om de markt te betreden en op een koersstijging te mikken.

Omgekeerd geeft de weerstandslijn de hoogste niveaus aan die de koers van een actief in een bepaalde periode heeft bereikt. Als de koers van het actief in de buurt komt van dat niveau, hebben beleggers de neiging om voorzichtig te zijn en hun posities weer te verkopen, wat leidt tot een koersdaling. Er is dan sprake van een sterk verkoopsignaal.

 

De Bollinger Bands:

Ook deze technische beursindicator gebruikt de voortschrijdende gemiddelden als uitgangspunt. Door de voortschrijdende gemiddelden te bestuderen kunnen de Bollinger Bands de stijgende en dalende trendkanalen vaststellen en visueel weergeven.

Wanneer de koers van een actief naar het ene of het andere trendkanaal overgaat, kan van de kracht van de beweging worden geprofiteerd door snel een short- longpositie in te nemen.

Natuurlijk zijn er nog andere technische indicatoren die op de beurs kunnen worden toegepast. Voordat men deze analyses zelf kan uitvoeren is echter veel kennis van de markten, tijd en ervaring vereist.

 

De voortschrijdende gemiddelden:

De voortschrijdende gemiddelden zijn indicators die eenvoudig zijn te interpreteren. Ze helpen bij het beter begrijpen van een lopende trend. Hiervoor hoeven alleen de voortschrijdende gemiddelden van een korte periode met de voortschrijdende gemiddelden van een lange periode te worden vergeleken.

Wanneer het korte voortschrijdende gemiddelde het lange stijgend doorkruist is er sprake van een koopsignaal. Als het korte voortschrijdende gemiddelde daarentegen het lange dalend doorkruist, is dat een verkoopsignaal.

Tot slot: wanneer de aandelenkoers de twee voortschrijdende gemiddelden stijgend doorkruist, versterkt dat het koopsignaal. Doorkruist hij ze dalend, dan versterkt dat het verkoopsignaal.

 

De stochastiek:

De stochastiek is een grafiek waarmee je ook op een trendomkering kunt anticiperen. Hij wordt weergegeven door een volatiele curve met een delta tussen de hoogste en de laagste koers en een andere curve die het voortschrijdende gemiddelde op drie dagen van deze eerste weergeeft.

Als de stochastiek hoger is dan 50, is er sprake van een stijgende trend. Een stochastiek lager dan 50 wijst juist op een dalende trend. Net als bij de RSI is een stochastiek hoger dan 70 of lager dan 30 een indicatie voor een naderende trendomkering.

 

Waar en hoe goede indicatoren te vinden?

Zoals we net samen hebben gezien, zijn er verschillende soorten indicatoren die u kunt gebruiken om online op Forex of CFD's te speculeren. Maar om ze te kunnen gebruiken, is het nog steeds noodzakelijk om de beurstabellen correct te kunnen lezen en om mogelijke cijfers te identificeren die kunnen worden geëxploiteerd en deze vervolgens op een coherente manier te interpreteren.

Gelukkig, als u geen specialist in technische analyse bent, moet u weten dat deze indicatoren rechtstreeks door uw makelaar aan u gecommuniceerd kunnen worden. De overgrote meerderheid van de online handelsplatformen neemt in hun grafieken de belangrijkste technische indicatoren op die door beleggers worden gebruikt. Klik gewoon op het pictogram of de naam van de indicator die u wilt gebruiken en het zal live op uw grafiek verschijnen. Het is niet nodig om de geringste berekening te doen, omdat het de handelssoftware is die het werk voor u doet. U kunt zelfs uw grafieken aanpassen om meerdere indicatoren tegelijk weer te geven.

Natuurlijk moet u deze technische indicatoren nog steeds correct kunnen lezen en gebruiken om winnende posities in te nemen. Ook hier hebben de brokers aan alles gedacht, terwijl ze kleurencodes hebben gecreëerd die het makkelijker maken om een trend te herkennen (groen voor een stijgend signaal en rood voor een dalend signaal). Andere platformen bieden u zelfs signalen van technische analyse die u duidelijk het marktsentiment voor een bepaald actief laten zien. Elk van deze handelssignalen gaat gepaard met een risico- of betrouwbaarheidsindex die u in staat stelt de relevantie ervan te beoordelen en uw beslissing te nemen met alle kaarten in de hand en zonder problemen.

 

Hoe gemakkelijk te leren technische analyse op de beurs?

Als u bang bent voor de interpretatie van de beurs technische indicatoren, kunt u heel gemakkelijk leren om een uitstekende analist te worden dankzij de verschillende oplossingen die worden aangeboden door online brokers. Hier zijn de mogelijkheden voor u beschikbaar:

  • Volg een online training: Alle handelsplatformen bieden hun gebruikers cursussen in verschillende vormen aan om het gebruik van technische indicatoren beter te begrijpen, evenals gratis of tegen betaling aangepaste trainingen.
  • Grafieken: De meeste grafieken die beschikbaar zijn op de handelsplatformen integreren rechtstreeks de meeste technische indicatoren die nuttig zijn voor een goede analyse. Het enige wat je hoeft te doen is ze te interpreteren.
  • Social trading: Social trading modules stellen u in staat om van meer ervaren traders van alles te leren. Door het analyseren van de strategieën van de beste beleggers en hen te ondervragen over hun methoden, zult u in staat zijn om beter te begrijpen het gebruik van technische analyse in de aandelenmarkt.
  • Trading signalen: Tenslotte, als je zeker niet de ziel van een technisch analist hebt, kun je gewoon gebruik maken van gratis trading signalen die je een wiskundige interpretatie van de prijzen geven.

De technische indicatoren gebruiken:

U weet nu wat technische indicators zijn en hoe ze geïnterpreteerd kunnen worden. U kunt deze indicatoren nu gaan gebruiken om de komende trends van een actief te voorspellen en erin te beleggen, met als doel om winst te maken.

Begin nu met handelen!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.