Beleggen voor dummies

Iedereen of bijna iedereen heeft wel gehoord over de beurs of de financiële markten, zonder iets te begrijpen van ingewikkelde termen als "AEX-index", "fixing" of "obligaties". Dus als u ook een "dummies" bent als het om de beurs gaat, dan is dit artikel voor u bedoeld. Wij gaan namelijk op een zo simpel mogelijke manier voor u samenvatten hoe de beurs werkt en wat het belang van de beurs is. Zo helpen we u om met beleggen te beginnen en winst te maken.  

 

Definitie van de beurs voor dummies:

De beurs is in feite een soort markt waar verkopers aandelen van hun bedrijf kunnen verkopen in ruil voor geld dat wordt gebruikt voor het doen van investeringen. Voor de verkopers draait het dus om het verkrijgen van financieringskapitaal.

De kopers die deze aandelen van bedrijven kopen, worden dan ook aandeelhouder van het bedrijf. In ruil voor hun belegging ontvangen ze wat "dividend" wordt genoemd. Deze dividenden zijn in feite het deel van de winst dat door het bedrijf wordt uitgekeerd en dat gekoppeld is aan het aantal gekochte aandelen.

Het is belangrijk om te verduidelijken dat de delen waarover we praten in deze context "aandelen" of "beurseffecten" worden genoemd.

Er wordt dus onderscheid gemaakt tussen aandelen en beursindexen. Wat zijn beursindexen eigenlijk? Beursindexen dienen om de economische situatie weer te geven van de bedrijven die samen een aandelenmarkt vormen. In het geval van de CAC 40 gaat het bijvoorbeeld om het weergeven van de globale prestaties van de beurs van Parijs. Bij de berekening van deze index wordt rekening gehouden met de prestaties van de 40 grootste bedrijven die op deze beurs staan genoteerd.

 

De beurs in het kort: een uitleg voor beginners

De beurs is in feite een markt waar aandelen worden gekocht en verkocht. Een aandeel vertegenwoordigt een deel van een bedrijf en wordt verkocht door dit bedrijf met als doel om kapitaal te bemachtigen waarmee het zichzelf kan financieren.

Iedereen die dat wilt kan op de aandelenmarkt handelen en de aandelen van deze beursgenoteerde bedrijven kopen en verkopen. Door te profiteren van koersschommelingen kan men winst maken.

Een voorbeeld: u koopt een aandeel voor 10 euro en verkoopt het op een later tijdstip als de koers naar 15 euro is gestegen. De winst mag u houden.

De werking van de beurs is dus vrij eenvoudig, maar is nog eenvoudiger geworden door de komst van nieuwe instrumenten zoals de CFD's, die speciaal voor particulieren zijn ontworpen.

 

De CFD's voor beginners:

Het eerste hulpmiddel dat werd gecreëerd om volledig onervaren beleggers de kans te geven om op de beurs in aandelen te handelen, is afkomstig uit de wisselmarkt. Het betreft hier de CFD's of "Contracts for Difference". Dankzij deze contracten kunnen beleggers short- of longposities innemen voor de aandelenkoersen op de beurs. Als de koers van het aandeel het gewenste niveau bereikt, hoeft u de positie alleen nog maar te sluiten om het verschil te incasseren.

Met deze CFD's is het mogelijk om grote winsten te maken dankzij het hefboomeffect dat de basisinvestering vermenigvuldigt. Hierdoor stijgen de winsten met een factor 100, 200 of zelfs 400.

 

Hoe kunnen beginners meer over de beurs leren?

De online makelaars bieden veel gratis materiaal aan waarmee beginners snel en eenvoudig kunnen leren hoe de beurs werkt. Ook geven ze de mogelijkheid om zonder risico met gratis demorekeningen te oefenen.

 

De schommelingen van de beurskoersen voor dummies:

Nu moeten we nog de belangrijkste kwestie behandelen als het gaat om de beurs, namelijk de redenen dat de aandelenkoersen fluctueren.

We weten al dat deze effecten door bieders worden gekocht in ruil voor een aandeel in het uitgevende bedrijf om zo dividend te ontvangen. Maar deze bieders kunnen hun aandelen op hun beurt weer doorverkopen om directe winst te boeken. Wanneer een bedrijf veel winst maakt kunnen de aandelen van dat bedrijf de bezitters ervan veel geld opleveren. De bieders kunnen deze aandelen dus verkopen tegen een hogere prijs. In dat geval gaan de koersen van dat aandeel omhoog.

Als het bedrijf dat aandelen uitgeeft daarentegen in een neergaande fase zit, zullen de bieders de aandelen tegen een lagere prijs verkopen. De koersen gaan dan omlaag.

Maar let op: De koersontwikkeling op de beurs houdt ook rekening met andere factoren, zoals de algemene marktsituatie, het noteringsniveau van de valuta en psychologische invloeden. Toch kunt u met de uitleg hierboven de globale werking van de beurs al begrijpen.

 

Beginnen met speculeren met beursaandelen

Speculeren met aandelen op de beurs was lange tijd alleen voorbehouden aan financiële professionals en doorgewinterde beleggers die de markten en de speculatieve strategieën goed kenden.

Maar dankzij de ontwikkeling van verschillende online beleggingsinstrumenten is het nu voor iedereen mogelijk om te beginnen met aandelenspeculatie op de beurs en snel winst te maken, zonder dat ervaring noodzakelijk is.

 

Hoe kun je goed beginnen met speculeren in beursaandelen?

Een beginnende belegger is zelden een winstgevende belegger. Dit komt simpelweg omdat het noodzakelijk is over een bepaalde ervaring en vrij specialistische kennis te beschikken om de markten en de verschillende analysetechnieken van de beursgrafieken te begrijpen. Gelukkig hebben de online brokers of makelaars overal aan gedacht en hebben ze hulpmiddelen en functionaliteiten ontwikkeld waarmee beginnende beleggers vanaf het eerste begin geld kunnen verdienen. Dit zijn de belangrijkste oplossingen die beginners tot beschikking staan:

 

Beginnen met speculeren op de beurs en direct geld verdienen:

Sommige van de hierboven genoemde oplossingen stellen u in staat om te beginnen met speculeren op de beurs en tegelijkertijd winst te maken. Het gaat daarbij om de beleggingssignalen en social trading.

De beleggingssignalen worden gratis geleverd door alle brokers. Ze geven voor elk aandeel op de beurs aan in welke richting de koers zich hoogstwaarschijnlijk gaat bewegen, met een betrouwbaarheidsindex zodat u weet of deze waarschijnlijkheid groot of klein is. Als u alleen maar de signalen met grote waarschijnlijkheid benut, heeft u grote kans snel geld te verdienen.

Een andere interessante oplossing voor wie begint met de speculatie in beursaandelen is social trading. Social trading is een specifieke functionaliteit die door bepaalde platforms wordt aangeboden en die beleggers in staat stelt hun kennis en ervaringen te delen. Om precies te zijn kunnen beginnende beleggers op die manier een of meerdere deskundige beleggers volgen en zelfs automatisch hun posities kopiëren om zo snelle winsten te genereren.

 

Welke instrumenten heb je nodig om belegger op de beurs te worden?

Het is ingewikkeld om een aandelenportefeuille te beheren en vaak is de hulp van een beleggingsbeheerder nodig. U weet echter niet wat zijn strategie is en deze persoon moet vanzelfsprekend ook beloond worden. Gelukkig bestaan er tegenwoordig eenvoudiger manieren om belegger op de beurs te worden, waarbij alleen een broker nodig is die toegang biedt tot een platform waarmee u rechtstreeks kunt beleggen.

De Forex-brokers bieden namelijk de mogelijkheid om met de aandelenkoersen en beursindexen te speculeren. Direct online door middel van de CFD's: heel eenvoudig te gebruiken contracten. In de praktijk hoeft u alleen maar een koop- of verkooppositie voor een beursactief in te nemen en deze positie te sluiten wanneer het koersverschil in uw voordeel is. Het verschil steekt u als winst in eigen zak.

 

Enkele adviezen om een goede beursbelegger te worden:

Als u belegger op de beurs wilt worden is het belangrijk dat u de juiste beleggingsinstrumenten gebruikt. Maar het is ook nodig dat u winstgevende strategieën toepast. Daarom krijgt u hier enkele adviezen:

Geld verdienen zonder beurskennis:

Wilt u winst maken zonder dat u veel weet over de beurs en de beleggingswereld? Waarom schrijft u zich nu niet in op het platform eToro en kopieert u de posities van de beste beleggers?

Ontdek social trading!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.