Analyse nr. 1

De toename van de wereldwijde vraag naar olie

Analyse nr. 2

Natuurlijke factoren: Statistieken over olievoorraden en hun langdurige uitputting moeten in aanmerking worden genomen voor uw lange posities in de olie-industrie. Tegelijkertijd wordt verwacht dat de opwarming van de aarde zal leiden tot een daling van het verbruik.

Analyse nr. 3

Geopolitieke factoren: De verschillende conflicten en overeenkomsten tussen consumenten- en producerende landen hebben een grote invloed op de prijzen op korte termijn.

Analyse nr. 4

De voorraden, met name zoals gepubliceerd door de Verenigde Staten, hebben ook een grote invloed op de olieprijzen.

--- Publiciteit ---
Handel nu in Olie!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder.
Zonder twijfel is olie een van de grondstoffen die onder online beleggers het meest gewild en die op handelsplatforms en als beleggingsproduct van banken het populairst is. Om te speculeren met de koers van vaten ruwe olie en daarmee winst te maken, moet je natuurlijk wel weten op welke manier de prijs van olie wordt berekend en wat de belangrijkste factoren zijn die daar invloed op hebben.  

 

Algemene presentatie van olie:

De olie op de beurs, oftewel de olie waarmee online gespeculeerd kan worden, wordt verhandeld in de vorm van vaten ruwe olie. Er wordt daarbij dus geen rekening gehouden met geraffineerde producten en oliemaatschappijen.

De olie wordt elke dag op de spotmarkt verhandeld of contant in de vorm van termijncontracten. Deze contracten zijn in zekere zin afspraken om een vooraf bepaald aantal vaten olie op een bepaald tijdstip, meestal 3 tot 6 maanden later, te kopen of te verkopen. De prijs van deze verkoop of koop is vanzelfsprekend vooraf bekend. Deze contracten worden meestal "papieren olievaten" genoemd. Het zijn contracten waarmee handelaren zich kunnen indekken tegen het risico van te grote koersveranderingen.

Dat olie ook zo interessant is voor particuliere beleggers komt echter vooral vanwege de grote volatiliteit van olie, en dus vanwege de mogelijkheid om in heel korte tijd grote koersschommelingen te begrijpen, die op korte termijn aanzienlijke winsten met zich meebrengen.

 

Waarom olie kopen?

Beleggen in de oliemarkt biedt een aantal voordelen: allereerst voor langetermijnbeleggers die vaten ruwe olie aankopen via bancaire beleggingsproducten zoals ICBE's, maar ook, en vooral, voor speculanten op de kortere termijn die transacties op de markten uitvoeren  dankzij de CFD's die de online brokers aanbieden.

De ontwikkeling van de olieprijs volgt de laatste tijd namelijk een stijgende lijn, grotendeels dankzij de toenemende Aziatische vraag, maar ook vanwege de vele spanningen in de olieproducerende landen waardoor de olietoevoer aan het Westen regelmatig wordt bedreigd.

Olie is een zeer gewild beleggingsproduct geworden omdat het aanbod volgens deskundigen niet eeuwig zal kunnen voldoen aan de groeiende vraag. Maar aardolie heeft ook het voordeel erg volatiel te zijn, waardoor online traders via CDF's op microstijgingen en -dalingen van de koerswaarde kunnen speculeren.

 

Is het mogelijk om fysieke vaten olie te kopen?

De eerste vraag die moet worden beantwoord om beter te begrijpen hoe ingewikkeld het is om in de oliemarkt te beleggen, betreft de mogelijkheid, of in dit geval de onmogelijkheid, om fysieke olievaten te kopen.

Het is namelijk zo dat alleen bedrijven uit sectoren die verbonden zijn met de olieverwerking, het recht hebben om fysieke olie in de vorm van vaten aan te kopen en op te slaan. Het probleem is namelijk de opslag. Het zou voor een particulier enerzijds moeilijk zijn om olie bij hem thuis te laten afleveren en op te slaan, maar bovendien gelden hiervoor zeer strenge veiligheidsnormen. Anderzijds is het opslaan en vervoeren van vaten olie te duur om de transactie rendabel te maken.

Zelfs als het mogelijk was om fysieke vaten olie te kopen, zou deze oplossing niet de beste zijn.

 

Hoe kun je niet-fysieke vaten olie kopen?

Gelukkig is het toch mogelijk om te profiteren van de olieprijsstijging door op een andere manier vaten olie te kopen. U kunt daarvoor bijvoorbeeld besluiten om aandelen van oliemaatschappijen te kopen, of om live te speculeren met de koers van een vat olie, zonder ooit een fysiek vat olie aan te raken.

Sinds een paar jaar hebben particulieren die geld in olie willen beleggen, namelijk toegang tot online beleggingsplatforms die CFD's of contract for difference aanbieden. Deze contracten werken op de volgende manier: U koopt een bepaalde hoeveelheid olie tegen de marktprijs en u kunt uw posities later weer verkopen, wanneer de prijzen het niveau hebben bereikt dat u voor uzelf had bepaald. Deze posities kunnen voor de lange termijn worden vastgehouden.

 

Notering van de olieprijzen:

Afhankelijk van het handelsplatform dat u gaat gebruiken of van de beleggingsproducten die uw bank aanbiedt, kunt u twee belangrijke soorten ruwe olie tegenkomen. De notering van ruwe olie heeft namelijk betrekking op twee verschillende soorten olie: de WTI (West Texas Intermediate), dat is de olie die in de Verenigde Staten wordt geproduceerd en opgeslagen, en de Brent, de ruwe olie uit de Noordzee.  Hieraan kunnen nog enkele soorten ruwe olie worden toegevoegd die minder bekend zijn, zoals de Dubai Light en de Arabian Light.

 

Hoe kun je efficiënt online speculeren met olie:

In de eerste plaats moet u weten dat u met afgeleide producten zoals CFD's zowel kunt speculeren op een stijging als van een daling van de olieprijs. U moet dus in staat zijn om in te spelen op duidelijke koersbewegingen, ongeacht de richting van de trend. Hiervoor moet u de factoren kennen die de koers van het zwarte goud direct beïnvloeden. Dit zijn de belangrijkste factoren:

 

Profiteren van de daling van de prijzen om voor de lange termijn in olie te investeren:

U heeft ongetwijfeld opgemerkt dat de olieprijzen sinds 2014 enorm zijn gedaald. De prijs van een vat olie bereikte in eerste instantie bijna een niveau van 100 dollar, maar is uiteindelijk met bijna 50% gedaald. Maar net als alle financiële markten wordt de oliemarkt gekenmerkt door cycli met afwisselend stijgende en dalende trends.

Zo voorzien analisten dat er binnenkort een nieuwe fase van stijgende prijzen begint, waardoor beleggers heel aantrekkelijke winsten kunnen boeken. Het is dus verstandig om het begin van deze nieuwe trend van dichtbij te volgen om een langetermijnpositie in te nemen, of om nu al een positie in te nemen door gebruik te maken van risicoafdekking voor de korte termijn.

 

Hoe kan een investering in olie voor de lange termijn worden gedekt?

Zoals we hebben gezien verwachten oliemarktanalisten dat de prijs van een vat olie in de komende maanden of jaren opnieuw zal gaan stijgen. Het is dus zeker interessant om in olie te investeren voor de lange termijn. Maar voordat deze trend begint kan de prijs van een vat olie nog verder dalen.

Om in deze periode uw eventuele verliezen af te dekken kunt u kiezen voor een strategie waarbij u tegelijkertijd shortposities voor de verkoop met een grote hefboom inneemt, waarvan de winsten u in staat stellen uw longpositie open te houden totdat het doel van stijgende prijzen is bereikt.

 

CFD's om in aardolie te investeren:

Op dit moment zijn CFD's zonder enige twijfel de meest geschikte instrumenten om uw geld in aardoliekoersen te beleggen. In feite gaat het om online, vanaf een tradingplatform toegankelijke 'ContractsforDifference',waarmee particulieren vanuit een beveiligde online omgeving op de WTI- of Brentkoers van een vat ruwe olie kunnen speculeren.

Concreet kunt u zich via deze CFD’sdus in enkele muisklikken positioneren tegenover zowel aankoop als verkoop van ruwe aardolie op de beurs. U kunt ook inzetten op koersstijgingen of -dalingen, en uw posities afdekken van zodra de prijs per vat het door u vooropgestelde doel heeft bereikt. Uw winst komt hier dus overeen met het prijsverschil tussen het openen en sluiten van uw positie in verhouding tot het geïnvesteerde bedrag, en met het feit of de koers al dan niet in de door u voorspelde richting evolueerde. In het tegendeel zal dit prijsverschil ook uw verliezen vertegenwoordigen.
De CFD's bieden tal van voordelen, waaronder dat van gebruikseenvoud, zelfs voor particulieren die niet de gewoonte hebben om op financiële markten te beleggen. Bovendien hebben ze een hefboomeffect, waardoor uw winstbedrag zelfs door een klein koersverschil kan oplopen. Natuurlijk krijgt u ook instrumenten ter beschikking om uw posities beter te beheren terwijl u uw risico's zoals orders beperkt.

Op onze website vindt u uiteraard ook een heleboel informatie over het traden van aardolie door middel van CFD's; er wordt u bovendien een aantal tipsaangereikt om de tradinginstrumenten beter te gebruiken. Met die informatie kunt u met de instrumenten aan de slag: u investeert uw geld in aardolie zonder bij tussenpersonen langs te moeten.

Een aantal veelgestelde vragen

Kunnen we olie verhandelen?

Het is perfect mogelijk om olie naar beneden te verhandelen, met andere woorden, om een verkooppositie in te nemen op deze grondstof zonder deze vooraf te hebben gekocht. Het is dankzij specifieke contracten zoals Contracts for Difference of CFD's dat dit mogelijk is. Hier zet u gewoon in op de dalende olieprijs en uw winst of verlies wordt vertegenwoordigd door het prijsverschil tussen het openen en sluiten van uw positie.

Wanneer is het beste moment om olie te kopen?

Het beste moment om te profiteren van de stijgende prijzen van ruwe olie is om zo vroeg mogelijk een positie in te nemen wanneer een opwaartse trend begint. Deze volatiele en aanhoudende stijgende trends worden vaak geïnitieerd door gebeurtenissen zoals het vrijkomen van lager dan verwachte voorraden, een besluit van de OPEC om de productie te verlagen, of een stijging van de prijs van de Amerikaanse dollar op de valutamarkt.

Hoe de olietrend te analyseren :

Om de olieprijs succesvol te analyseren en te begrijpen wat de huidige en toekomstige trends zijn, moet u twee soorten analyses samen gebruiken. De eerste is natuurlijk een technische analyse met de studie van verschillende grafische indicatoren zoals volatiliteit en trendindicatoren, en een fundamentele analyse die het nieuws en de publicaties bestudeert die de prijs van deze waarde in de markt het meest kunnen beïnvloeden.

--- Publiciteit ---
Handel nu in Olie!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.