Analyse van de beurskoers van koffie

Enkele van de meest verhandelde grondstoffen ter wereld zijn landbouwgrondstoffen zoals koffie. Maar als u geïnteresseerd bent in deze markt en een van de beleggers bent die willen speculeren over de koers van deze grondstof, weet u dat u eerst enige kennis moet hebben over dit goed, weten hoe deze markt werkt en in staat zijn om live prijsanalyses uit te voeren. Om u daarbij te helpen, raden wij u aan dit artikel te lezen om alle nuttige informatie over beurskoffie en de verschillende analysemethoden die voor u beschikbaar zijn, te weten te komen.  

--- Advertentie ---
Handel nu in Koffie!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's handelen met Plus500
Analyse van de beurskoers van koffie

Elementen die de prijs van dit actief kunnen beïnvloeden:

Analyse nr. 1

De geëxporteerde en geïmporteerde hoeveelheden zijn van het grootste belang en vormen de eerste globale indicator.

Analyse nr. 2

Er moet ook rekening worden gehouden met de bijzondere klimatologische omstandigheden die van invloed kunnen zijn op de producerende landen. Grote omwentelingen of natuurrampen kunnen de prijzen snel doen stijgen.

Analyse nr. 3

De wereldwijde productie kan u ook in staat stellen om te anticiperen op een stijging of daling van de vraag en de productie.

Analyse nr. 4

Ten slotte geven de voorraden aanwijzingen voor het verbruik in het verleden in overeenstemming met de verwachtingen van de economen en dus voor een mogelijke herziening van de productievolumes.

Analyse nr. 5

De waarde van de Amerikaanse dollar ten opzichte van andere Forexvaluta's

Analyse nr. 6

Statistieken over de vraag naar koffie in de wereld.

--- Advertentie ---
Handel nu in Koffie!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. CFD's handelen met Plus500

De koffiemarkt:

Laten we eerst even de koffiemarkt en de werking ervan leren kennen. Laten we beginnen met een blik op de wereldwijde  koffieproductie.

Deze productie vindt hoofdzakelijk plaats in een vijftigtal landen die het bijzondere karakter hebben van een tropisch of subtropisch klimaat dat essentieel is voor de teelt ervan. Deze landen zijn allemaal geografisch gerangschikt rond wat algemeen bekend staat als de "koffieriem". Tot de landen die de meeste koffie produceren behoren Brazilië, Vietnam en Colombia. Er zijn echter ook verschillende soorten koffie die op verschillende hoogtes kunnen worden verbouwd. Het is inderdaad bekend dat gewassen op grote hoogte in landen als Colombia of Ethiopië over het algemeen dicht bij de evenaar worden geteeld. Gewassen op lagere hoogtes komen vooral voor in gebieden met specifieke droge en natte seizoenen, zoals Mexico of Brazilië.

Om de koffiemarkt goed te kennen, is het ook interessant om de verschillende soorten koffie te kennen. Hier onderscheiden we vooral twee soorten koffie met Arabica en Robusta koffie. Arabica koffie wordt beschouwd als de lekkerste en hoogste kwaliteit koffieboon. Het is dus duurder. Robusta-koffie daarentegen is bitterder, maar bevat meer cafeïne. Deze verschillende soorten zijn interessant om te weten, omdat handelaren die speculeren op deze koffies verschillende strategieën zullen implementeren, afhankelijk van of ze investeren in Arabica of Robusta, waarbij de prijs van Arabica stabieler is en die van Robusta volatieler.

 

De fundamentele analyse van de koffieprijzen leeft:

Onder de analytische methoden die u moet weten en beheersen om de prijzen van levende koffie te bestuderen is fundamentele analyse. Deze analyse is gebaseerd op de externe factoren en elementen die de koers van deze grondstof op de beurs kunnen beïnvloeden.

Wat de koffie betreft, zal de nadruk hier liggen op de klimatologische omstandigheden in de producerende landen. Koffiegewassen zijn inderdaad zeer gevoelig voor klimaatverandering. Zo kan een periode van extreme kou een drastische daling van de koffieproductie veroorzaken en zo leiden tot een lager aanbod, wat weer van invloed is op de koers van koffie.

Een ander interessant element om hier te analyseren betreft de kosten van de koffiedistributie. Het is bekend dat het transport van koffie van producerende naar consumerende landen veel brandstof vergt. Als gevolg daarvan kan de oliekoers ook van invloed zijn op de koers van koffie en wanneer de oliekoers hoog is, zal dit waarschijnlijk leiden tot een stijging van de koffieprijs.

Ook zal aandacht moeten worden besteed aan geopolitieke elementen. Het is bekend dat wanneer een producerend land zich in een fragiele politieke context bevindt, dit kan leiden tot verstoringen in de toeleveringsketens en dus tot volatiliteit in de markt. Ook hier kan een productiedaling gevolgen hebben voor de koers van deze grondstof.

Een ander minder voor de hand liggend maar niettemin interessant element in een analyse van de koffieprijzen betreft de gezondheidssector. Er is een groeiende discussie over de gezondheidseffecten van koffie, die kan leiden tot een daling van de consumptie en dus tot een aanzienlijke daling van de vraag op de lange termijn.

Tot slot zal het, net als bij veel andere grondstoffen, interessant zijn om de waarde van de Amerikaanse dollar in de gaten te houden. In feite, en gezien het feit dat koffie in deze valuta wordt geciteerd, kunnen variaties in deze valuta de aankoop meer of minder interessant maken, afhankelijk van de wisselkoers met de valuta van de importeur. Over het algemeen zal een hoge dollar de aankopen vertragen, terwijl een lage dollar de waarde van de aankopen zal verhogen.

Zoals we zojuist hebben gezien, wordt bij de fundamentele analyse gebruik gemaakt van verschillende economische en milieu-indicatoren. Maar om deze fundamentele analyse aanvaardbaar te maken, moet u ook een volledige en consistente technische analyse van deze waarde uitvoeren, met behulp van bijvoorbeeld volatiliteits-, trend- of omkeringsindicatoren. Alleen door het vergelijken van de signalen verkregen door fundamentele analyse met die verkregen door technische analyse zult u begrijpen hoe de koers van dit aandeel kan veranderen.

Een aantal veelgestelde vragen

Wat zijn de openingstijden van de koffie van Bourse?

Koffie is een asset die op verschillende financiële markten is genoteerd. Zo kan bijvoorbeeld Arabica-koffie in New York worden verhandeld van 4.15 tot 13.30 uur en Robusta-koffie van 4.00 tot 12.30 uur. Op de Londense markt kunt u Arabica verhandelen van 9.15 tot 18.30 uur en Robusta van 9 tot 17.30 uur. Tot slot, voor koffie genoteerd aan de beurs van Singapore, zijn de handelsuren van 17:15 tot 02:30 uur voor Arabica en van 17:00 tot 01:30 uur voor Robusta.

Welke technische indicatoren moeten worden gebruikt om de koffieprijzen te analyseren?

Om de koers van koffie te analyseren op basis van historische en real-time grafieken van deze waarde, moet u bij voorkeur gebruik maken van volatiliteits- en trendindicatoren. Enkele van de meest populaire indicatoren zijn psychologische drempels zoals draaipunten of steun- en weerstandsniveaus, of indicatoren zoals MACD en voortschrijdende gemiddelden. Natuurlijk moet u nooit alleen de technische analyse gebruiken om de koffieprijzen te analyseren. Het is essentieel om deze analyse te koppelen aan een fundamentele analyse van deze markt en dit product.

Kunnen we koffie verhandelen met CFD's?

In de afgelopen jaren is het aanbod van online brokers aanzienlijk verbeterd en deze CFD brokers stellen u, voor sommigen, in staat om te speculeren over de koers van bepaalde landbouwgrondstoffen zoals koffie. Deze handel gebeurt  via Contracts for Difference (CFD's) en bestaat uit het innemen van een positie in de stijging of daling van de koers van dit actief.

--- Advertentie ---
Handel nu in Koffie!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's handelen met Plus500