Hoeveel investeren op de beurs?

Een van de meest voorkomende vragen die nieuwe beleggers zich stellen over de aandelenmarkt is natuurlijk het bedrag dat moet worden geïnvesteerd. Met andere woorden, wat is het noodzakelijke of ideale bedrag voor een dergelijke investering? In werkelijkheid moet u zich echter vooral afvragen wat het risico is voor uw kapitaal en mag het bedrag dat u gaat beleggen u niet in een ingewikkelde financiële situatie brengen in geval van verlies. Omdat de aandelenmarkten onzeker en dus riskant zijn en u soms veel geld kunt verliezen. Hier volgt uitleg en informatie waar u rekening mee moet houden voordat u beslist hoeveel u gaat investeren.  

--- Publiciteit ---
Handelen met Plus500
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's handelen met Plus500
Hoeveel investeren op de beurs?

Wat u moet weten over de evolutie van kapitaal om te worden geïnvesteerd op de beurs :

Nieuwe beleggers hebben over het algemeen verschillende manieren om de hoeveelheid geld in te schatten die zij nodig hebben om in de aandelenmarkt te investeren. Vaker wel dan niet worden bepaalde fouten gemaakt, zoals het niet in acht nemen van bepaalde kosten zoals makelaarskosten of spreads.

Het is ook belangrijk hier te onthouden dat succes op de beurs geenszins afhangt van het geïnvesteerde bedrag, maar van de kennis en de strategie die worden toegepast. Het komt erop aan acties uit te voeren in verhouding tot de hoeveelheid beschikbaar kapitaal.

Volgens makelaars of organisaties die beleggingsproducten aanbieden, is vaak een minimumstorting vereist bij het openen van een beleggingsrekening. Maar er is geen plafond aan het bedrag dat u kunt investeren, wat natuurlijk niet betekent dat u al uw spaargeld erin moet stoppen.

Uiteindelijk moet men bij het bepalen van het bedrag dat men op de beurs wil beleggen, rekening houden met zowel de risico's die men loopt als de kosten die men zal moeten dragen in het kader van een handels- of beleggingsactiviteit.

 

Rekening houden met risico's bij de keuze van kapitaal om op de beurs te beleggen:

Het eerste punt waarover wij het hier met u willen hebben, zijn uiteraard de risico's die aan beleggen op de beurs zijn verbonden. Hoewel dit relatief zeldzaam is, is het mogelijk dat u uw volledige belegging verliest als gevolg van een marktdaling of een slechte strategie.

Daarom moet u twee keer nadenken voordat u geld op uw beursrekening zet. Om u gemoedsrust te geven wanneer u orders geeft, mag het geld dat u inzet nooit geld zijn dat u nodig zou kunnen hebben. De inzet zou te hoog zijn en de stress zou u hoe dan ook slechte beslissingen doen nemen.

Maar hoe beoordeelt u dan wat u kunt investeren en wat u bij moet houden? Het antwoord op deze vraag is complex en zal afhangen van ieders profiel, zijn/haar persoonlijke- en beroepsleven en zijn specifieke projecten en behoeften. Het is inderdaad altijd beter om een voorzorgsreserve aan te houden voor het geval van een harde klap. Als u jarenlang hebt gespaard, uw spaargeld in de aandelenmarkt investeert en het allemaal verliest, kunt u voor grote problemen komen te staan.

Dit is de reden waarom veel beursbeleggers besluiten slechts een klein deel van hun spaargeld in de aandelenmarkt te beleggen.

 

Hefboomrisico's voor uw kapitaal op de beurs :

Een ander risico waarover wij u willen informeren, is dat van het gebruik van een hefboom. Als u in de aandelenmarkt belegt met gebruikmaking van specifieke producten of instrumenten zoals CFD's of met de SRD, wordt deze hefboom namelijk aangeprezen als een manier om meer geld te beleggen dan u daadwerkelijk op uw effectenrekening hebt staan. Hier spelen uw liquide middelen slechts een indekkingsrol. Volgens de in Europa geldende voorschriften kunt u met deze hefboom tot 5 keer het beschikbare bedrag beleggen. Het kan dus verleidelijk zijn voor een belegger met weinig kapitaal om dit hefboomeffect te gebruiken in de hoop meer inkomsten te genereren uit kleine transacties. Maar zoals we hier zullen zien, houdt dit hefboomeffect in feite een zeer aanzienlijk risico in en kan het ertoe leiden dat u uw volledige kapitaal zeer snel verliest.

Hefboomwerking is eigenlijk een tweesnijdend zwaard. Het kan inderdaad uw winsten vermenigvuldigen als de prognose goed is, maar het kan ook uw verliezen vermenigvuldigen. Zo kan een kleine verandering van 10 in de koers van het effect waarop wij beleggen, dramatische gevolgen hebben voor onze portefeuille.

Het gevaar van een hefboomeffect is des te groter omdat het vaak wordt gebruikt door beleggers met een kleine beursinvestering. Deze handelaren zijn echter ook vaak het minst ervaren en lopen daarom de meeste kans op verliesgevende transacties op de markten.

 

Overweeg de impact van makelaarskosten alvorens te beslissen hoeveel te beleggen:

Een andere veelgemaakte fout van beginnende beleggers op de aandelenmarkt is het niet rekening houden met makelaarskosten bij het berekenen van het te beleggen bedrag.

In feite, en ongeacht de manier waarop u uw beleggingen op de beurs wenst uit te voeren (CFD, effectenrekening, ...), is het normaal dat uw tussenpersoon, makelaar of bank, een vergoeding ontvangt.

Voor traditionele beleggingen via een investeringsbankproduct kost een beursorder gemiddeld 0,1% van het belegde bedrag met een minimum van gemiddeld 5 euro. Wanneer u effecten koopt en vervolgens verkoopt, plaatst u in feite twee orders, zodat deze kosten tweemaal in rekening worden gebracht, ongeacht of uw transactie wint of verliest.

Als u een CFD-platform gebruikt, moet u rekening houden met de spread, een klein prijsverschil tussen de werkelijke prijs en de prijs waartegen u gaat kopen of verkopen.

Tot slot, investeer nooit geld dat u nodig hebt de aandelenmarkt of al uw spaargeld, en u moet rekening houden met de vergoedingen die zullen worden toegevoegd aan uw transacties.

--- Publiciteit ---
Handelen met Plus500
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's handelen met Plus500