KATOEN

De katoenprijs en zijn beursanalyse

--- Advertentie ---
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder.
 
Grafiek van Tradingview

Maar voordat u begint te speculeren op katoenprijzen, moet u de belangrijkste kenmerken van de aandelenmarkt kennen, evenals de factoren die de evolutie van de koers rechtstreeks of onrechtstreeks beïnvloeden. Om u te helpen, hebben we hier alle informatie verzameld die u moet weten over katoen en de handel in katoen.  

Elementen die de prijs van dit actief kunnen beïnvloeden:

Analyse nr. 1

De vraag van de textielindustrie over de hele wereld

Analyse nr. 2

De verschijning en de populariteit van nieuwe textielmaterialen (hiervoor moet u modetrends en de belangrijkste designer-shows volgen)

Analyse nr. 3

Klimatologische omstandigheden in de producerende landen

Analyse nr. 4

Voor grotere consumenten die ook producent zijn, zoals China, moet het verschil tussen export en import worden bestudeerd.

Analyse nr. 5

Ook de kwaliteit van de gewassen qua vezelkwaliteit is een belangrijk criterium

Analyse nr. 6

Om tenslotte katoen uit de Amerikaanse landbouw te verhandelen, moet ook rekening worden gehouden met staatssteun en dus met de specifieke prijs van deze productie.

--- Advertentie ---
Handel katoen online!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. CFD's handelen met Plus500

Algemene presentatie van katoen:

Katoen is een plantaardige grondstof die voornamelijk in de textielindustrie wordt gebruikt voor het maken van stoffen. Hoewel het gebruik van katoen in de textielsector sinds 1950 is afgenomen van 71 naar 40%, blijft het een van de voorkeursmaterialen van deze industrie.

Aan de productiekant delen verschillende grote landen de taak met China voorop, op de voet gevolgd door de Verenigde Staten, India en Pakistan. In totaal wordt er jaarlijks 30 miljoen ton katoen geproduceerd. Het is echter China, dat goed is voor een kwart van de wereldproductie, dat leider blijft op deze markt. Dit land speelt dan ook een sleutelrol in de prijsnotering van katoen als grondstof.

 

Introductie en notering van het aandeel van katoen:

In 2011 was er op de katoenmarkt bijna een tekort na jaren van lage prijzen en een daling van de gecultiveerde arealen. De oogst van dit jaar was dus de laagste in 7 jaar vanwege slechte weersomstandigheden. Vooral China moest massaal importeren en de wereldvraag daalde fors als gevolg van de economische crisis ondanks een daling van de wereldvoorraden. Als gevolg hiervan steeg de prijs van katoen op de NYLEX tot $ 2 per pond in 2011, een stijging van 100% in 5 maanden.

De vraag daalde toen weer en de voorraden herstelden zich snel, waardoor de koers tussen 2012 en 2014 kon terugkeren naar een normaal niveau van ongeveer 80 cent per pond, een prijs die in 2015 verder daalde tot 60 cent per pond.

 

Koersanalyse

Katoen wordt, net als alle andere grondstoffen, verhandeld in de vorm van termijncontracten of futures en opties. Het is voornamelijk genoteerd op de NYBOT-markt (New York Board of Trade) in de Verenigde Staten. Maar let op, de manier waarop de koers van katoen wordt bepaald, is niet alleen afhankelijk van vraag en aanbod, aangezien de Amerikaanse markt overheidssteun voor deze productiesector omvat.

Om deze reden zijn de prijzen die aan Amerikaanse katoenproducenten worden betaald vaak hoger dan die aan andere internationale producenten. De Amerikaanse regering besloot echter al in 2013 het bedrag van deze hulp te verminderen.

De keuze van de grafieken die u zult gebruiken om een technische analyse van de koers van katoen live uit te voeren, hangt af van hoe u deze wilt verhandelen en meer bepaald van de duur van uw investering. U geeft best de voorkeur aan historische grafieken voor de lange termijn en Japanse minutenkandelaars voor de korte termijn.

Aarzel ook niet om de vele technische analysehulpmiddelen te gebruiken die meestal gratis worden aangeboden door handelsplatforms. Dit kunnen specifieke signalen of indicatoren zijn, zoals ondersteunings- en technische weerstandsniveaus.

 

Koersberekening

De prijs van katoen, zoals die van alle goederen die op de aandelenmarkt worden verhandeld, wordt voornamelijk bepaald door het verschil te berekenen tussen de sterkte van de vraag en die van de productie. Het is daarom de schaarste van deze grondstof die de waarde ervan verhoogt, omdat hoe hoger de vraag wordt vergeleken met het aanbod, hoe meer handelaren deze goederen kopen en vice versa wanneer het aanbod groter is dan de vraag.

Maar ook andere fundamentele factoren beïnvloeden de waarde van katoen door in te spelen op dit verschil tussen vraag en aanbod.

 

Vraag en aanbod

Laten we eens kijken naar de twee factoren die de prijs van katoen het meest beïnvloeden, namelijk vraag en aanbod in de wereld.

--- Advertentie ---
Handel katoen online!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's handelen met Plus500