Analyse van de koers van soja

Onder de landbouwgrondstoffen waarop u online kunt handelen met CFD's zijn sojabonen, die ook steeds populairder worden bij beleggers. Deze plant, die voornamelijk voor zijn olie wordt geteeld, is de grootste oliezaadproducent ter wereld. Op deze pagina bieden wij u de mogelijkheid om wat meer te leren over de handel in sojabonen met een presentatie van de belangrijkste kenmerken van deze grondstof op de beurs en wat advies over hoe u de prijs ervan zo goed mogelijk kunt analyseren.  

--- Advertentie ---
Handel in soja online!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's handelen met Plus500
Analyse van de koers van soja
Analyse nr. 1

De markt voor sojabonen is gecorreleerd met de markt voor oliehoudende zaden in het algemeen, aangezien deze oliën en maaltijden onderling substitueerbaar zijn. Andere grondstoffen voor oliehoudende zaden en hun prijzen zullen worden gecontroleerd.

Analyse nr. 2

De prijzen van sojabonen zijn ook gevoelig voor de weersomstandigheden in de producerende landen, waaronder Zuid-Amerika. Deze omstandigheden zullen het wereldaanbod sterk beïnvloeden, zoals in 2011 en 2012 het geval was met de droogte die het aanbod drastisch verminderde en daardoor de prijzen deed stijgen.

Analyse nr. 3

Aangezien sojabonen worden gebruikt voor de productie van twee bijproducten, namelijk olie en meel of koek, zal het natuurlijk nodig zijn om de vraag in deze twee segmenten te volgen om de prijs ervan effectief te voorspellen.

Analyse nr. 4

Tot slot weten we dat veel beleggers een crush spread strategie toepassen op de handel in sojabonen. Dit betekent dat zij een contract voor sojameel kunnen kopen en tegelijkertijd een contract voor sojaolie kunnen verkopen, wat hun marktpositie vermindert en hen in staat stelt hun investeringen af te dekken. Daarom moet dit ook in uw analyse worden meegenomen.

--- Advertentie ---
Handel in soja online!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. CFD's handelen met Plus500

Algemene presentatie van sojabonen :

Zoals in de inleiding vermeld, zijn sojabonen een landbouwgrondstof waarvan de prijs op de beurs wordt genoteerd. Om te begrijpen hoe deze offerte werkt, moet u op de hoogte zijn van de belangrijkste kenmerken van deze grondstof in termen van vraag en aanbod.

Aan de aanbodzijde weten we dat sojabonen het meest geproduceerde oliezaad ter wereld zijn. De sojaolie, die uit het zaad wordt gewonnen en 18% van het zaad uitmaakt, is de op één na meest geproduceerde plantaardige olie ter wereld, net na de palmolie.

Ook moet worden opgemerkt dat Latijns-Amerika momenteel de meeste sojabonen produceert, aangezien de sojateelt zich de afgelopen decennia snel heeft ontwikkeld. Brazilië is de grootste sojaproducent ter wereld met meer dan 90 miljoen ton sojabonen per jaar en dus meer dan 36% van de wereldmarkt. De op één na grootste sojaproducent is de Verenigde Staten met 89,5 miljoen ton per jaar. Op de derde plaats staat Argentinië, dat jaarlijks iets meer dan 52 miljoen ton produceert.

In Argentinië en de Verenigde Staten is bijna de gehele productie van GGO-soja afkomstig. In de afgelopen 40 jaar is de wereldproductie van sojabonen vervijfvoudigd.

Aan de vraagzijde is bekend dat sojabonen vooral worden gebruikt voor de productie van bakolie of margarine. Het wordt ook gebruikt bij de productie van biodiesel of voor bepaalde industrieën. Koek, het residu dat wordt verkregen na de winning van olie uit sojabonen, wordt in veel landen ook gebruikt als eiwitbron voor de veestapel, waaronder de landen van de Europese Unie die de belangrijkste importeurs zijn vanwege de lage lokale productie van eiwitrijke gewassen voor de veestapel.

De laatste jaren is ook de consumptie van sojabonen in al zijn vormen toegenomen, met name dankzij de sterke toename van biodiesel en de toename van de vleesconsumptie in de wereld. Onder de grote soja-importeurs bevindt zich ook China, dat alleen al meer dan 50 miljoen ton sojabonen per jaar verbruikt. Dit land is ook betrokken bij de verwerking van deze grondstof en is in de loop der tijd de belangrijkste producent van sojaolie en -koek geworden, die de Verenigde Staten overtreft.

 

Notering en geschiedenis van de sojaboon op de beurs :

De prijs van sojabonen wordt genoteerd op de CBoT of Chicago Board of Trade, net als andere landbouwgrondstoffen zoals tarwe, sojabonen of maïs. Het is genoteerd in Amerikaanse dollars per bushel.

 

Wat informatie vooraleer te investeren in de prijs van de sojaboon:

Zoals we hierboven al hebben aangegeven, zijn sojabonen in de eerste plaats een bijzonder volatiele grondstof en beursgenoteerd goed. Daarom zijn bepaalde fundamentele indicatoren bijzonder belangrijk als u geen trends of trendbreuken wilt missen.

Een van de belangrijkste indicatoren om te controleren is het weer in grote producerende landen zoals Brazilië, Argentinië en de Verenigde Staten. Hetzelfde geldt voor alle elementen die een min of meer directe invloed kunnen hebben op de productie. De vraag naar sojabonen daarentegen is over het algemeen minder groot en het is dan ook vooral het aanbod dat de belangrijkste trends in de prijs van deze grondstof zal bepalen.

De vraag kan echter ook door andere factoren worden beïnvloed. Dit zal met name het geval zijn wanneer andere oliehoudende zaden opraken of wanneer de vraag ernaar toeneemt, aangezien sojabonen een belangrijke vervanger zullen zijn. Ook als de productie van andere granen voor veevoer toeneemt, zal dit leiden tot minder belangstelling en vraag naar sojabonen en dus tot een min of meer uitgesproken prijsdaling.

Fundamentele analyse alleen kan u niet leiden in uw strategie voor de prijzen van sojabonen vanwege de zeer hoge volatiliteit van dit soort activa. Daarom is het zeer belangrijk om systematisch een volledige technische analyse van de waarde van sojabonen uit te voeren alvorens een standpunt in te nemen. Hiervoor zullen we ons richten op bepaalde technische indicatoren, zoals voortschrijdende gemiddelden, die u een nauwkeuriger beeld geven van elke markttrend.

Een aantal veelgestelde vragen

Op welke markt wordt de prijs van sojabonen genoteerd?

Sojabonen worden momenteel verhandeld in de Chicago Board of Trade of CBoT, die in 1848 werd opgericht en na de Dojima Rice Exchange de op één na oudste handelsbeurs ter wereld is. Dit Amerikaanse financiële centrum vermeldt meer dan 50 optie- en termijncontracten, waaronder contracten op sojabonen en andere landbouwgrondstoffen zoals tarwe, maïs, koffie en cacao.

Kun je fysiek sojabonen kopen?

Afgezien van de sojabonen die u in de handel vindt en die bestemd zijn voor consumptie, zult u niet in staat zijn om fysiek sojabonen te kopen op de beurs omdat deze transacties zijn voorbehouden aan professionals. U kunt echter via specifieke contracten zoals CFD's of Contracts for Difference (CFD's) aankoopposities innemen op deze grondstof en zo profiteren van de stijging van de prijs van deze grondstof.

Hoe is de prijs van sojabonen de afgelopen tien jaar veranderd?

De afgelopen tien jaar is de prijs van sojabonen op de beurs gedaald. In feite is de prijs van een bushel in 10 jaar tijd gedaald van 11,10 naar 8,35 dollar. Echter, er was een grote stijgingspiek in 2012 tot meer dan $17 per bushel. Wat uit de historische grafieken van deze waarde zal worden gehaald, is dat de prijs ervan bijzonder volatiel is.

--- Advertentie ---
Handel in soja online!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's handelen met Plus500