AEX 25: Koers van de beurs van Amsterdam

Belegt u graag in de grote beursindexen, en vooral in de markt van Europese indexen? Waarom zou u dan alleen kijken naar de Franse CAC 40, de Engelse FTSE 100 of de Italiaanse index FTSE MIB? Andere beurzen, zoals de beurs van Amsterdam, bieden namelijk indexen die vaak veel aantrekkelijker zijn en waarin u online kunt beleggen vanaf het beleggingsplatform van een broker. We leggen u in detail uit hoe de AEX 25 is samengesteld en geven een historische analyse van de koersen in de afgelopen tien jaar.  

--- Publiciteit ---
Beleg nu in de AEX 25!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.
AEX 25: Koers van de beurs van Amsterdam
Analyse nr. 1

In de eerste plaats zal het mogelijk zijn om de prestaties van andere Europese beurzen en hun beursindexen te volgen, aangezien er een sterke correlatie bestaat tussen deze indexen. In het bijzonder zullen we de evolutie van de CAC 40 of de DAX 30 in het oog houden.

Analyse nr. 2

Ook moeten de financiële gegevens voor Nederland, d.w.z. de publicaties van het BBP, het werkloosheidspercentage, het vertrouwen van de huishoudens of andere dergelijke indicatoren voor Nederland, worden gemonitord.

Analyse nr. 3

Politieke beslissingen met betrekking tot de economie van het land zullen ook het onderwerp van uw aandacht moeten zijn en u zult dus de mededelingen van de staat over dit onderwerp volgen.

Analyse nr. 4

De ECB en haar verschillende verklaringen, waaronder koerswijzigingen en de ontwikkeling van de euro, zullen ook factoren zijn die het verloop van de AEX 25 kunnen beïnvloeden.

Analyse nr. 5

Tot slot moet u natuurlijk op de hoogte blijven van het grote nieuws van de grote bedrijven die deel uitmaken van deze beursindex. Het kan gaan om de in- en uitschrijving van nieuwe groepen in de index of zelfs om grote buy-outs, afstotingen of door hen opgezette samenwerkingsverbanden. Afhankelijk van de weging zullen veranderingen in de aandelenkoersen van deze bedrijven een directe invloed hebben op de beweging van de index zelf.

--- Publiciteit ---
Beleg nu in de AEX 25!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder.

Over de AEX 25:

De AEX 25 is de belangrijkste index van de Nederlandse beurs in Amsterdam. De naam komt van de samentrekking van de volledige naam van deze markt, namelijk de "Amsterdam Exchange Index". Het cijfer 25 slaat vanzelfsprekend op het aantal aan de beurs genoteerde bedrijven dat samen de index vormt.

Hier vindt u de 25 bedrijven waaruit de AEX 25 is samengesteld:

 

Historische koersontwikkeling van de AEX 25:

Net als sommige zeer volatiele indexen van landen met een bloeiende economie heeft de koers van de AEX 25 in de laatste tien jaar grote schommelingen gekend. Door de historische koersgegevens te bestuderen kun je veel over dit onderwerp te weten komen.

In de eerste plaats is er tussen 2005 en januari 2007 sprake van een duidelijke fase van stijgende koersen. Tijdens deze fase bereikte de koers van de AEX 25 een hoogste punt van 553 punten. Daarna volgde een fase waarin de koersen steeds sneller daalden. Af en toe was er sprake van stijgende microbewegingen, maar de fase werd afgesloten met een dieptepunt van 200 punten in januari 2009.

Sinds deze periode volgt de AEX 25 een langzaam stijgende trend, die tot de dag van vandaag aanhoudt. Deze trend kende een forse vertraging tussen maart en november 2011 en blijft ook nu nog volatiel.

 

Voor- en nadelen :

Om u te helpen anticiperen op toekomstige veranderingen in de AEX 25 Index, bieden wij u nu de mogelijkheid om het potentieel van dit aandeel te evalueren op basis van de voor- en nadelen ervan. Inderdaad, zoals elk beursmiddel heeft de Nederlandse index zijn sterke en zwakke punten waar u zich van bewust moet zijn om de belangstelling voor handelaren te kunnen beoordelen.

Laten we deze analyse beginnen met een overzicht van de voordelen van AEX 25:

Natuurlijk, en zoals we hierboven hebben gezien, heeft de AEX 25 als beursgenoteerd effect ook een aantal gebreken waar u zich ook bewust van moet zijn. Hier zijn de belangrijkste:

Een aantal veelgestelde vragen

Hoe wordt de AEX 25 index bepaald?

De AEX 25 Index wordt gewogen door de samenstellende bedrijven en houdt rekening met de slotkoersen van de effecten van deze bedrijven op 1 mei van elk jaar. Tijdens de tussentijdse herzieningen die in juni, september en december plaatsvinden, wordt op deze index geen correctie toegepast, behalve wanneer een bedrijf van de lijst is geschrapt of wanneer een bedrijf dat nog geen deel uitmaakt van de lijst een omzet heeft die lager is dan de 15e plaats in de afgelopen twaalf maanden.

Wat zijn de correlaties tussen de AEX 25 en andere beursindexen?

De prijs van de AEX 25 is uiteraard sterk gecorreleerd met andere beursindexen, waaronder de Europese beursindex DAX 30 in Duitsland, de CAC 40 in Frankrijk en de FTSE 100 in het Verenigd Koninkrijk. Het is ook gecorreleerd met bepaalde Amerikaanse indices zoals de Dow Jones. Dit heeft te maken met het feit dat de beurzen de afgelopen vijftien jaar steeds afhankelijker van elkaar zijn geworden.

Welke bedrijven wegen het meest mee in de berekening van de AEX 25?

Zoals we in dit artikel hebben uitgelegd, varieert het gewicht van elke onderneming die deel uitmaakt van de AEX 25 Index naar gelang van verschillende criteria, waaronder hun marktkapitalisatie. Op dit moment zijn de bedrijven die het meeste gewicht in deze index hebben, Royal Dutch Shell, Unilever en ING Groep.

--- Publiciteit ---
Beleg nu in de AEX 25!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.