De aandelenmarkt - Beleggen in aandelen

Voor iedereen die op de beurs belegt lijkt de aandelenbeurs het populairst. Enerzijds omdat het niet ingewikkeld is om de werking ervan te begrijpen, en anderzijds omdat er veel nationale en internationale aandelen staan genoteerd waarmee gespeculeerd kan worden. Natuurlijk is de aandelenbeurs ook aantrekkelijk voor aandeelhouders die aandelen kopen om dividend te ontvangen. Laten we daarom eens in detail bekijken hoe deze markt wordt gedefinieerd en hoe hij werkt.  

--- Publiciteit ---
Beleg op de aandelenmarkt!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's handelen met Plus500
De aandelenmarkt - Beleggen in aandelen

Wat is de aandelenmarkt?

Op de aandelenmarkt kunnen bedrijven aandelen uitgeven om financieringsmiddelen aan te trekken. De beleggers die deze effecten kopen worden daarmee aandeelhouders van het bedrijf en krijgen dividend uitgekeerd dat wordt berekend op basis van de dankzij deze financiering door het bedrijf behaalde winsten, evenredig met het aantal gekochte aandelen.

Op de aandelenmarkt kunnen dus aandelen worden gekocht van alle bedrijven die op de verschillende financiële centra wereldwijd aan de beurs zijn genoteerd.

 

Organisatie van de aandelenmarkt :

De aandelenmarkt zelf is onderverdeeld in verschillende soorten markten:

 

Werking van de aandelenmarkt:

De aandelenmarkt werkt net als de meeste andere financiële markten, dat wil zeggen dat op deze markt aankoop- of verkooporders voor aan de beurs genoteerde aandelen kunnen worden geplaatst. Op de orders kunnen andere voorwaarden staan genoteerd, namelijk de prijsvoorwaarden en de geldigheidsduur.

In de meeste gevallen zijn het bankinstellingen of gespecialiseerde beleggingsinstellingen die verantwoordelijk zijn voor het ontvangen van de orders van hun cliënten en het elektronisch overbrengen van deze orders naar het noteringssysteem.

Het uitvoeren van de orders op de beurs gebeurt op een heel specifieke manier. Zo kan het gaan om een order met prioriteit op basis van de prijzen in stijgende volgorde, of op basis van de tijd in chronologische volgorde.

 

Er worden twee typen noteringen voor beursaandelen onderscheiden, namelijk:

 

Wat zijn de aandelenorders die je op de beurs kunt plaatsen?

Op de aandelenmarkt worden dagelijks koop- en verkooporders geplaatst. Deze orders zijn beperkt in de tijd en worden geplaatst "tegen om het even welke prijs" of tegen "limietprijs" met een minimumverkoopprijs of een maximumaankoopprijs.

Deze orders worden geplaatst door beleggers of emittenten en uitgevoerd door marktleden. Complexe computersoftware voert de transacties uit. De werkstations bij de handelaren zijn verbonden met computers bij Euronext of andere internationale beurzen.

 

De aandelenmarkt in de Verenigde Staten :

In de Verenigde Staten zijn er twee belangrijke financiële centra voor de aandelenmarkt met :

De NYSE of New York Stock Exchange, die momenteel de grootste markt ter wereld is in termen van verhandeld volume en totale marktkapitalisatie. Deze beurs bestaat sinds 1972 en werd in 2007 de NYSE-Euronext markt na de fusie met Euronext.

De NASDAQ of National Association of Securities Dealers Automated Quotation System is de tweede grootste aandelenmarkt in de Verenigde Staten in termen van verhandelde volumes. Hij bestaat sinds 1971, toen hij van start ging met een basiswaarde van 100. Deze markt is ook een beursindex, gewogen aan de hand van de marktkapitalisaties van de bedrijven die er deel van uitmaken, en is onderverdeeld in drie markten: de Global Select, de Global Market en de Capital Market.

 

De aandelenmarkt in Europa :

In Europa is de Euronext-markt de markt waarop de aandelen van alle Europese landen genoteerd staan en verhandeld worden. Toen Euronext in 2000 werd opgericht, had het met de beurzen van Parijs, Amsterdam en Brussel slechts drie gereglementeerde aandelenmarkten. Vandaag de dag is deze markt echter veel groter, omdat er andere beurzen bij zijn gekomen, zoals de beurs van Lissabon of de Engelse LIFFE-markt. Na de fusie met de NYSE in 2007 is NYSE-Euronext uitgegroeid tot 's werelds grootste platform van effectenbeurzen. Vervolgens kocht de Intercontinental Exchange of ICI in 2013 NYSE-Euronext en stapte Euronext eruit om weer onafhankelijk te worden. Deze markt omvat derhalve de volgende beurzen

 

De aandelenmarkt in Azië :

Ten slotte heeft Azië ook verschillende aandelenmarkten, waaronder:

--- Publiciteit ---
Beleg op de aandelenmarkt!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's handelen met Plus500