De aandelenindex Euro Stoxx 50

De Eurostoxx 50 is onder beleggers een van de belangrijkste en populairste Europese beursindexen. Als u interesse heeft in deze index en er via de Forex in wilt beleggen, kunt u hier meer informatie vinden. U leert hoe de koers wordt berekend, wat de voorgeschiedenis ervan is en hoe hij is samengesteld. Zo heeft u alle belangrijke informatie bij de hand om met deze populaire belegging te speculeren.  

75% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

 

Wat is de Eurostoxx 50?

De Eurostoxx 50 is een belangrijk beursindex in de wereldeconomie. Hij kan worden vergeleken met de nationale beursindexen zoals de CAC 40 voor Frankrijk of de DAX 30 van Duitsland. Het verschil is dat de Eurostoxx is samengesteld uit bedrijven van verschillende aandelenmarkten.

Het betreft namelijk de belangrijkste beursindex van de eurozone. Hij geeft weer hoe het met de economische toestand van deze zone is gesteld en bevat de 50 bedrijven in de eurozone met de hoogste beurswaarde.

Let op: de eurozone is niet hetzelfde als Europa of de Europese Unie.

 

Hoe wordt de koers van de Euro Stoxx 50 Index berekend?

Laten we eerst proberen te begrijpen hoe de koers van de Euro Stoxx 50 Index wordt berekend, zodat we daarna in staat zijn om toekomstige ontwikkelingen in te schatten. De Eurostoxx 50 omvat 50 bedrijven die in de eurozone aan de beurs genoteerd staan. Eén keer per jaar, in de maand augustus, worden deze bedrijven aan de hand van enkele specifieke criteria geselecteerd.

De bedrijven worden gekozen uit een rangschikking van de 600 bedrijven met de grootste beurswaarde in de eurozone. Het systeem waarmee de Euro Stoxx 50 Index wordt berekend is te ingewikkeld om hier eenvoudig uit te leggen, maar het komt erop neer dat vooral rekening wordt gehouden met de plaats die bedrijven in deze rangschikking innemen.
Wijzigingen die zich in de rangschikking voordoen, beïnvloeden dus direct de koers van deze aandelenindex.

 

De geschiedenis van de Eurostoxx 50:

Op 26 oktober 2009, dus vrij recent, werd de Eurostoxx 50 Index voor de eerste keer genoteerd. De index opende toen met een koers van 2.895,76 en sloot op 2.834,82.

Het laagste punt dat deze index historisch gezien heeft bereikt was 1.937,92 in 2011 en het laagste punt waarop de index ooit sloot was 1.995,01, ook in 2011.

Het hoogste historische niveau was 3.076,28 in 2011 en het hoogste sluitingspunt was 3.068,00, ook in 2011.

 

De samenstelling van de beursindex Eurostoxx 50:

Zoals we hierboven hebben gezien, wordt de Eurostoxx 50 Index samengesteld uit 50 beursgenoteerde bedrijven in de eurozone. Het gaat hierbij om:

  • 19 Franse bedrijven (AirLiquide, Airbus, AXA, BNP, Carrefour, Danone, Essilor, GDF Suez, Société Générale, L’oréal, LVMH, Orange, Saint-Gobain, Sanofi, Schneider, Total, Unibail, Vinci, Vivendi)
  • 14 Duitse bedrijven (Allianz, BASF, Bayer, Bayerisch Motoren, Daimler, Deutsche Bank, Deutsche Post, Deutsche Telekom, E.ON, Munich Re, RWE, Sap AG, Siemens AG, Volkswagen)
  • 6 Spaanse bedrijven (Banco Bilbao, Banco Santander, Iberdrola, Inditex, Repsol YPF, Telefonica)
  • 5 Italiaanse bedrijven (Assicurazioni Generali, ENEL, Eni, Intesa SanPaolo, Unicredit)
  • 4 Nederlandse bedrijven (ASML, ING Group, Philips, Unilever)
  • 1 Belgisch bedrijf (Anheuser-Busch Inbev)
  • 1 Fins bedrijf (Nokia)

Houd er rekening mee dat deze rangschikking dateert uit 2014 en dat ze niet vastligt, maar dus kan veranderen.

 

De tien beste aandelen van de Eurostoxx 50:

Om meer winst te maken moet u bij voorkeur in de bedrijven beleggen die het hoogst in de Eurostoxx 50 staan gerangschikt. Deze hebben namelijk een grotere beurswaarde en zijn daarom volatieler. De volgende tien bedrijven kunt u online het beste verhandelen:

 

Beoordeling: 4.08 24 stemmen

Hoe kan op de Eurostoxx 50 worden gehandeld:

Misschien wist u dit nog niet, maar u kunt vanop de meeste tradingplatformen Euro Stoxx 50 traden: daar biedt men voor beursindexen instrumenten met handige en bruikbare hulpmiddelen aan.

Wacht niet langer en beleg in de Euro Stoxx 50!
75% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.