Elementen die de prijs van dit actief kunnen beïnvloeden:

Analyse nr. 1

De economische situatie van het betrokken gebied, zijn activiteiten en de dynamiek van zijn economie zullen uiteraard een grote invloed hebben op de aandelenmarkt en zijn waarden en dus op deze referentie-index van de beursindex. We mogen niet vergeten dat deze economie gebaseerd is op cycli en daarom zullen we perioden van groei of juist van economische recessie, die kunnen worden beoordeeld aan de hand van verschillende elementen en publicaties, nader moeten bekijken.

Analyse nr. 2

Inflatie is ook een van de indicatoren waarmee u rekening moet houden in deze fundamentele analyse. Gegevens over deze inflatie zijn gemakkelijk te vinden op de economische kalender.

Analyse nr. 3

Tot slot zullen we het nieuws van de grote ondernemingen die deel uitmaken van de Eurostoxx 50-index nauwlettend in de gaten houden en in het bijzonder alle gevallen die hen schade kunnen berokkenen of juist de belangstelling van de beleggers kunnen aanwakkeren. Hetzelfde geldt voor het economisch beleid in de eurozone, dat ook een belangrijke indicator is.

--- Publiciteit ---
Wacht niet langer en beleg in de Euro Stoxx 50!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder.

Wat is de Eurostoxx 50?

De Eurostoxx 50 is een belangrijk beursindex in de wereldeconomie. Hij kan worden vergeleken met de nationale beursindexen zoals de CAC 40 voor Frankrijk of de DAX 30 van Duitsland. Het verschil is dat de Eurostoxx is samengesteld uit bedrijven van verschillende aandelenmarkten.

Het betreft namelijk de belangrijkste beursindex van de eurozone. Hij geeft weer hoe het met de economische toestand van deze zone is gesteld en bevat de 50 bedrijven in de eurozone met de hoogste beurswaarde.

Let op: de eurozone is niet hetzelfde als Europa of de Europese Unie.

 

Hoe wordt de koers van de Euro Stoxx 50 Index berekend?

Laten we eerst proberen te begrijpen hoe de koers van de Euro Stoxx 50 Index wordt berekend, zodat we daarna in staat zijn om toekomstige ontwikkelingen in te schatten. De Eurostoxx 50 omvat 50 bedrijven die in de eurozone aan de beurs genoteerd staan. Eén keer per jaar, in de maand augustus, worden deze bedrijven aan de hand van enkele specifieke criteria geselecteerd.

De bedrijven worden gekozen uit een rangschikking van de 600 bedrijven met de grootste beurswaarde in de eurozone. Het systeem waarmee de Euro Stoxx 50 Index wordt berekend is te ingewikkeld om hier eenvoudig uit te leggen, maar het komt erop neer dat vooral rekening wordt gehouden met de plaats die bedrijven in deze rangschikking innemen.
Wijzigingen die zich in de rangschikking voordoen, beïnvloeden dus direct de koers van deze aandelenindex.

 

Historische technische analyse van de prijs van de Euro Stoxx 50 index:

Technische analyse is ongetwijfeld de geprefereerde methode als u overweegt om een beleggingsstrategie te implementeren op basis van de Euro Stoxx 50 koers. Om u te helpen begrijpen hoe deze beursindex in de tijd presteert, volgt hier een samenvatting van de technische analyse van de afgelopen tien jaar en de belangrijkste bewegingen die zijn waargenomen:

Deze periode begint met een bullish peak die eind 2007 werd bereikt met een niveau van 4.446 punten. Maar deze stijging zal onmiddellijk gevolgd worden door een sterke daling als gevolg van de economische crisis, die ook de meeste andere aandelen treft. In maart 2008 zal de prijs eerst dalen tot 3.500 punten, alvorens in mei van datzelfde jaar te proberen zich te herstellen tot 3.800 punten. Maar de neerwaartse trend trekt weer aan, nog steeds met een hoge volatiliteit die het zal brengen tot het niveau van 1.817 punten in maart 2009, het laagste niveau van het decennium. Gelukkig leidt de onduidelijke overschrijding van de psychologische drempel van 2.000 punten vervolgens tot strategische koersposities met een geleidelijke stijging van de koers van de index. Deze laatste zal verschillende keren proberen de 3.000 punten weerstand te overwinnen, eerst in januari 2010, vervolgens in april 2010 en tenslotte in februari en mei 2011, telkens zonder succes.

De maand juni 2011 markeert een nieuwe terugkeer naar een neerwaartse trend in deze index met een verlies dat ertoe zal leiden dat deze in september 2011 zal terugkeren naar ongeveer 2.026 punten.  In maart 2012 zal de waarde een deel van de verloren punten terugwinnen door het bereiken van het niveau van 2.600 punten, alvorens in juni 2012 terug te keren naar het niveau van 2.068 punten.

Juist vanaf dit moment begint een eerste echte opwaartse trend tegen de achtergrond van het economisch herstel in de eurozone. Eind 2013 was de index er dus in geslaagd om de grote weerstand van 3.000 punten te overwinnen en ging hij in juni 2014 richting het niveau van 3.300 punten. We zijn dan getuige van een nieuwe eenmalige neerwaartse correctie die ervoor zal zorgen dat het een paar punten zal verliezen naar 2.991 punten in oktober 2014.

Ondanks deze correctie is de stijging weer succesvoller hervat tot het niveau van 3.816 punten in april 2015, na een bijzonder volatiele beweging, werd bereikt. Deze plotselinge stijging zal uiteraard leiden tot aanzienlijke winsten, die de koers van het aandeel zullen doen dalen tot 3000 punten in oktober 2015 en vervolgens tot 2.750 bruggen in februari 2016 na een poging tot herstel tot 3.500 punten in november 2015.

Gedurende 2016 zal het Euro Stoxx 50-tarief aarzelen over de te volgen koers en zal zich in een zaagtandpatroon tussen 2.750 en 3.150 punten bewegen en afwisselend boven en onder de 3.000 punten passeren, wat een strategisch scharnierpunt lijkt te zijn. Maar het begin van 2017 markeert het begin van een nieuwe onderliggende opwaartse trend die relatief stabiel en solide lijkt. Hierdoor kan het niveau van 3.660 punten worden bereikt in mei 2017 en vervolgens 3.690 punten in november van hetzelfde jaar.

Om te kunnen anticiperen op toekomstige veranderingen in deze beursindex is het echter noodzakelijk om een meer volledige en real-time analyse van de grafieken die hierop betrekking hebben uit te voeren, evenals een sluitende fundamentele analyse.

 

De samenstelling van de beursindex Eurostoxx 50:

Zoals we hierboven hebben gezien, wordt de Eurostoxx 50 Index samengesteld uit 50 beursgenoteerde bedrijven in de eurozone. Het gaat hierbij om:

Houd er rekening mee dat deze rangschikking dateert uit 2014 en dat ze niet vastligt, maar dus kan veranderen.

 

De tien beste aandelen van de Eurostoxx 50:

Om meer winst te maken moet u bij voorkeur in de bedrijven beleggen die het hoogst in de Eurostoxx 50 staan gerangschikt. Deze hebben namelijk een grotere beurswaarde en zijn daarom volatieler. De volgende tien bedrijven kunt u online het beste verhandelen:

Een aantal veelgestelde vragen

Wat is de oorsprong van de Euro Stoxx 50-index?

Weinig mensen weten dit, maar in werkelijkheid is de Euro Stoxx 50 beursindex niet gecreëerd door een bedrijf in de Europese Unie. Inderdaad, de volledige oorspronkelijke volledige naam van deze beursindex is eigenlijk de Dow Jones Euro Stoxx 50. Het is dan ook het bedrijf Dow Jones dat het heeft opgericht. Het is hetzelfde bedrijf, een Amerikaans bedrijf, dat een andere belangrijke beursindex creëerde, de Dow Jones 30.

Welke landen zijn opgenomen in de Euro Stoxx 50?

Zoals u weet, bestaat de Euro Stoxx 50-index uit de 50 meest representatieve marktkapitalisaties van de 19 supersectoren in termen van vlottende kapitalisatie in de eurozone. Meer bepaald worden deze voorraden geselecteerd uit de 11 landen die deel uitmaken van de eurozone, namelijk Oostenrijk, België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal en Spanje.

Waar moet ik de Euro Stoxx 50-index of zijn effecten verhandelen?

De online handelsplatformen die door CFD brokers worden aangeboden stellen u in staat om op verschillende manieren in de Euro Stoxx 50 te beleggen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om direct te handelen op de waarde van deze aandelenindex of om te handelen op de prijs van een van de 50 aandelen die de index vormen, aangezien deze aandelen over het algemeen ook toegankelijk zijn vanaf beleggingsplatforms.

--- Publiciteit ---
Wacht niet langer en beleg in de Euro Stoxx 50!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.