Het aandeel Volkswagen kopen

U weet ongetwijfeld dat de automobielsector, of het nu om de fabricage, het ontwerp of de verkoop gaat, een van de sectoren is die op de Europese beurzen het best is vertegenwoordigd. Wij stellen hier Volkswagen voor, een van de beroemdste autofabrikanten, waarvan de aandelen bijzonder populair zijn. Ook geven we enkele praktische aanwijzingen die u zullen helpen een goede analyse van de koers van het aandeel te maken als u hierin online gaat handelen.  

66% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

 

Over de Volkswagen-groep:

Volkswagen is een zeer bekend Duits merk dat marktleider is in de Europese automobielindustrie. De omzet wordt gegenereerd met verschillende activiteiten, waaronder vooral de autoverkoop (90% van de winst), maar ook met de opbouw en levering van financiële diensten zoals kredieten en autoverhuur.

Om precies te zien is de omzet op de volgende manier verdeeld:

 • Bijna 90% van de omzet van Volkswagen wordt gerealiseerd met de verkoop aan particulieren en bedrijven van voertuigen van de merken Volkswagen, Skoda, Bentley, Audi, Seat, Porsche, Scania en MAN.
 • De rest van de omzet komt uit de levering van financiële diensten zoals leasing, autoverhuur en verzekeringsactiviteiten.

Volkswagen heeft maar liefst 94 productielocaties en haalt zijn omzet niet alleen in Europa maar ook in Azië, het Pacifisch gebied en in Noord- en Zuid-Amerika.

 

Het aandeel Volkswagen in het kort:

 • Totale beurswaarde: 58.060 miljoen USD
 • Aantal aandelen: Niet opgegeven
 • Plaats van notering: Euronext Amsterdam
 • Markt: Verhandeld maar niet genoteerd
 • Index: DAX 30
 • Sector: Autosector

 

De belangrijkste concurrenten van Volkswagen:

De Volkswagen Groep concurreert met andere bedrijven op de markt voor personenauto's. De concurrentie met andere automakers is hevig, zowel in Europa als in de rest van de wereld. Daarom kunt u hier ontdekken wat de grootste concurrenten van deze Duitse autobouwer zijn. Zo kunt u een betere analyse maken van het aandeel en er succesvoller in handelen.

Internationaal gezien is de meest serieuze concurrent van Volkwagen de Japanse autoproducent Toyota. In 2016 werd dit bedrijf door Volkswagen naar de tweede plaats verwezen. Volkswagen is dus de wereldwijde marktleider in de autosector met een groei van 3,8% op jaarbasis en een productie van meer dan 10,3 miljoen voertuigen, tegenover 10,18 miljoen voor Toyota en een groei van slechts 0,2%.

De volgende bedrijven horen ook tot de concurrenten van de autobouwer uit Wolfsburg.

 • Ford
 • BMW
 • Toyota
 • Audi
 • Honda
 • Hyundai
 • Tata Motors

In Europa zijn de belangrijkste concurrenten PSA en Renault.

 

De belangrijkste partners van Volkswagen:

Volkswagen gaat ook regelmatig strategische samenwerkingsverbanden aan met verschillende bedrijven in de auto- en toeleveringsindustrie. De belangrijkste allianties van het bedrijf:

 • Volkswagen is onlangs een samenwerking aangegaan met Tata uit India om gezamenlijk onderdelen te ontwikkelen voor de voertuigen die op het Indiase subcontinent worden verkocht.
 • Volkswagen werkt ook samen met de fabricant voor semi-conductoren NVidia om automatische software te ontwikkelen om de verkeersdoorstroming in steden te verbeteren.
 • Tot slot heeft Volkswagen een contract getekend met de LG Groep om innovaties voort te brengen op het gebied van 'connected auto's' voor toekomstige voertuigen van de groep. Het doel is synergie te halen uit de know how die deze bedrijven hebben.

 

Introductie en notering van het aandeel Volkswagen:

De koers van het aandeel Volkswagen staat genoteerd op Euronext Amsterdam. Het aandeel maakt ook onderdeel uit van de berekening van de Duitse beursindex DAX 30 en hoort dus tot de 30 effecten met de grootste beurskapitalisatie van Duitsland.

Om de koers van het aandeel Volkswagen goed te analyseren, moet er natuurlijk vooral worden gelet op innovaties en vernieuwingen op autogebied. Maar uit de historische analyse blijkt dat dit aandeel sinds enkele jaren een stijgende curve volgt. We zien namelijk een sterk stijgende trend met een piek in november 2008 die daarna door een technische correctie werd gevolgd.

De analyse van de koers van het aandeel Volkswagen in de afgelopen tien jaar laat weinig volatiele bewegingen zien, wat erop wijst dat dit effect een bepaalde stabiliteit heeft. Wel is er in oktober 2010 een zeer forse stijgende beweging te zien, die onmiddellijk werd gevolgd door een neerwaartse correctie.

Sindsdien gaat de koers van dit aandeel langzaam omhoog, met een lichte correctie naar beneden in oktober 2015. Deze beweging wordt op dit moment kleiner, wat lijkt te wijzen op een komende koersstijging.

 

Voorspellingen voor de koers van het aandeel Volkswagen:

Om voorspellingen te doen voor de koers van het aandeel Volkswagen moet men de goede indicators bekijken en de gebeurtenissen volgen die direct van invloed zijn op deze markt. De volgende elementen moeten in de gaten worden gehouden:

 • De technische indicators zoals de trendanalyse
 • De algemene toestand van de automobielindustrie
 • De technologische innovaties van deze groep
 • Het uitkomen van nieuwe modellen
 • De jaarresultaten van het bedrijf

 

Enkele adviezen voor het handelen in het aandeel Volkswagen:

Om succesvol te investeren in de koers van het aandeel Volkswagen is het noodzakelijk om de goede indicators te kunnen herkennen en interpreteren.

De belangrijkste gegevens die u in de gaten moet houden betreffen de activiteiten van het bedrijf en het uitkomen van nieuwe modellen. Maar u moet ook op de concurrenten letten en op de algemene toestand van de auto-industrie.

Tot slot helpen ook de gegevens van de technische analyse u om effectieve strategieën te ontwikkelen voor de kortere termijn.

 

Financiële en economische geschiedenis van Volkswagen:

Om beter te begrijpen waardoor de koers van het aandeel Volkswagen de afgelopen jaren is beïnvloed, vindt u hier een economisch en financieel overzicht van deze onderneming:

 • In 2011 neemt Volkswagen opnieuw de controle over PGA Motors over. Ook kondigt het bedrijf aan mee te gaan doen met de WRC, het wereldkampioenschap rally.
 • In 2013 wordt de groep de meest innovatieve onderneming ter wereld met 11,4 miljard dollar aan uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling.
 • In 2015 staat China toe dat Volkswagen zijn aandeel in de joint venture met FAW uitbreidt van 40 naar 50%. Het is ook het begin van de Volkswagen-affaire die het merk grote schade berokkent vanwege een polemiek over het gebruik van sjoemelsoftware om de schadelijke emissies van zijn auto's naar beneden te brengen.
 • In 2016 kwam Volkswagen een akkoord overeen met de Amerikaanse autoriteiten om tegen betaling van 15 miljard dollar gevrijwaard te blijven van verdere rechtsvervolging. De groep kondigt vervolgens aan dat het bedrijf voor 256 miljoen dollar een aandeel van 16,6% neemt in het Amerikaanse Navistar. Ook sluit het een leveringsovereenkomst met Navistar. In hetzelfde jaar kondigt het bedrijf aan dat het voor het jaar 2020 30.000 arbeidsplaatsen zal schrappen waarvan de meeste in Duitsland. Werknemers worden onder andere met vervroegd pensioen gestuurd. Tegelijkertijd komen er 9000 nieuwe banen bij voor de productie van elektrische auto's.
 • Ook wordt Volkswagen in 2016 de grootste autoproducent ter wereld. Het bedrijf gaat Toyota voorbij, onder andere omdat het de merken Audi, Porsche, Seat, Skoda en Bentley in handen heeft. Ondanks de genoemde problemen waar de groep mee te kampen had, wist Volkwagen meer dan 10 miljoen voertuigen te verkopen.
 • In 2017 trekt Ferdinand Pïech zich terug en verkoopt zijn aandelen, wat het einde van de familieholding van Volkswagen betekent.

Met behulp van deze informatie kunt u de gebeurtenissen die de trends van het aandeel Volkswagen hebben beinvloed beter begrijpen. Zo kunt u dankzij de fundamentele analyse beter inspelen op toekomstige koersbewegingen.

 

Belangrijke beursdata van het aandeel Volkswagen:

Nu u de ins en outs van de koersontwikkeling van het aandeel Volkswagen van de laatste jaren kent, is het ook belangrijk om kennis te nemen van bepaalde, algemenere gegevens, die even belangrijk zijn:

 • In 2017 is de totale beurswaarde van de Volkswagen Groep 69,77 miljard euro.
 • Het aantal effecten dat het bedrijf heeft uitgegeven en dat op de beurs in omloop is bedraagt 295.089.818.
 • De koers van het aandeel Volkswagen staat genoteerd op de markt 'Traded But Not Listed' van Euronext Amsterdam.
 • De Volkswagen Groep is ook onderdeel van de nationale Duitse beursindex DAX 30.
 • De aandelen van Volkswagen zijn voor 30,80% in handen van Porsche Automobile Holding, buitenlandse institutionele beleggers bezitten 21,10%, andere soorten aandeelhouders 19,40%, Qatar Holding 14,60% en de deelstaat Nedersaksen 11,80%.

Dankzij alle gegevens op deze pagina kunt u volledige en effectieve analyses van het aandeel Volkswagen maken. Op die manier kunt u dankzij de CFD's op de aandelenbeurzen winstgevend in dit effect handelen.

 

Beoordeling: 3.88 25 stemmen

Begin met online beleggen in het aandeel Volkswagen:

Om met de koers van het aandeel Volkswagen te beginnen traden kunt u zich meteen inschrijven bij een kwaliteitsbroker, waar u uw beleggingskapitaal kunt storten. Zo krijgt u toegang tot CFD’s op aandelen.

Beleg in het aandeel Volkswagen!
66% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.