Algemene presentatie van Peugeot (PSA) :
Het aandeel Peugeot is een aandeel uitgegeven door PSA (Peugeot en Citroën) en genoteerd aan de Europese beurs van Euronext. Dit particuliere bedrijf is natuurlijk, zoals bekend, een bekende Franse autofabrikant die de markt bevoorraadt met auto's van Peugeot en Citroën.
De groep Peugeot Citroën is ontstaan uit de fusie van twee Franse autofabrikanten en genereert een zeer grote omzet. Haar activiteit is onderverdeeld in verschillende sectoren, waaronder uiteraard de verkoop van voertuigen, maar ook de verkoop van autoapparatuur en het verlenen van financieringsdiensten voor de verkoop van voertuigen.
Het is belangrijk om te weten dat deze groep op de tweede plaats staat op de ranglijst van Europese productiebedrijven, net achter de Duitse concurrent Volkswagen. Hoewel de groep zijn hoofdkantoor in Frankrijk heeft, breidt hij zijn activiteiten uit over de hele wereld, voornamelijk in Europa, maar ook in Latijns-Amerika en zelfs in Azië.
De concurrentie van het Peugeot-aandeel (PSA) kennen:
Op de markt van de autofabrikanten behoort de PSA-groep of Peugeot-Citroën tot de internationale top. De concurrentie in deze sector is de afgelopen jaren echter steeds heviger geworden. Daarom is het belangrijk om de belangrijkste concurrenten van het bedrijf te kennen om de koers van het aandeel op de beurs correct te kunnen analyseren en een strategische positie in te nemen. Daarom stellen wij hier de lijst van de belangrijkste concurrenten van PSA voor (deze bedrijven zijn allemaal genoteerd aan de beurs en het is dus gemakkelijk om informatie over hen te vinden, zoals de publicatie van de resultaten of de verschillende nieuwsberichten die de concurrentie op dit gebied kunnen beïnvloeden):
Strategische allianties opgezet door de Peugeot Groep (PSA) :
De PSA-groep is altijd in staat geweest om contacten te leggen met bedrijven die haar kunnen helpen om te groeien en marktaandeel terug te winnen. Hier zijn haar belangrijkste partners die u moet weten om hun omvang en mogelijke invloed op de prijs van haar voorraad te beoordelen:
- Santander: De bankgroep Santander heeft in het bijzonder samen met PSA Finance de financiering van de voertuigen van Peugeot, Citroën en DS vanaf 2014 overgenomen.
- Ericsson & Orange: PSA heeft ook een samenwerkingsverband opgezet met Ericsson en Orange om een 5G connected vehicle model te ontwikkelen. Dit partnerschap is in 2017 opgericht.
- Ford: PSA is ook de partner van Ford in het ontwerp van dieselmotoren en heeft dit partnerschap net verlengd in 2017.
- BNP Paribas: Tot slot hebben de PSA-groep en BNP Paribas onlangs een strategisch langetermijnpartnerschap in de autofinanciering aangekondigd, in verband met de gezamenlijke overname van de financiële activiteiten van Opel / Vauxhall.
- FIAT: In 2019 zal de PSA-groep besprekingen beginnen met de Fiat-groep met het oog op het opzetten van een partnerschap voor het delen van productie-investeringen voor voertuigen op de Europese markt.
- Tata Motors: PSA heeft onlangs ook een partnerschap opgezet met de Indiase groep Tata Motors om zijn voertuigen te produceren en te verkopen op de Indiase markt.
De voordelen en sterke punten van het PSA-aandeel als beursactivum :
De eerste troef van de PSA-groep is natuurlijk haar positie op de nationale en Europese markt. Het bedrijf heeft een leidende positie in de automobielindustrie in Frankrijk en is nummer twee op de Europese markt, net achter de Duitse Volkswagen-groep. De Groep staat ook op de zevende plaats in de wereld in deze sector, met name dankzij zijn gediversifieerde gamma's met de merken Peugeot en Citroën voor het middensegment en DS voor het topsegment, en dankzij de diversificatie van zijn activiteiten via zijn dochteronderneming Faurecia, die gespecialiseerd is in automobielmaterieel. De Groep biedt met name ook financieringsdiensten aan.
In de afgelopen jaren en na een periode van grote crisis is de Peugeot-Citroën-groep erin geslaagd om op industrieel niveau concurrerender te worden. Zij heeft haar productievestigingen gemoderniseerd met modulaire platforms, het aantal voertuigmodellen verminderd en is erin geslaagd haar productiecapaciteit beter te benutten. Door zijn drie hoofdmerken te differentiëren met het premiummerk DS heeft het nu een betere marketingpositionering in de verschillende segmenten.
De PSA Groep profiteert ook van een toekomstgerichte strategie met betrekking tot het huidige vraagstuk van energiebesparing, met name wat betreft de kleine voertuigen, waardoor het bedrijf in de voorste gelederen van de innovaties op dit gebied van de toekomst staat.
De positionering van de PSA-groep in verschillende markten is ook vanuit geografisch oogpunt interessant. Het bedrijf behoudt inderdaad een sterke positie in Europa, waar het nog steeds meer dan twee derde van zijn omzet genereert, maar is ook zeer goed gepositioneerd in China, een bloeiende markt bij uitstek, en in Zuidoost-Azië, waar het nu bijna 19% van zijn omzet genereert. In 2016 werd in deze zone een vierde fabriek gebouwd met als doel om tegen 2020 niet minder dan 1,5 miljoen voertuigen te bouwen.
De innovatiecapaciteiten van de PSA-groep behoren ook tot de troeven van de groep. In Frankrijk is PSA vandaag de dag inderdaad de belangrijkste octrooiaanvrager, wat zorgt voor een sterke positionering in de toekomst.
Zoals hierboven uiteengezet, diversifieert PSA haar activiteiten met name op het gebied van de financiering van bankdiensten. Door haar recente allianties met de Santander- en Consumer Finance-groepen en bedrijven in deze sector kan zij de winstgevendheid op dit gebied verder verbeteren en haar markt uitbreiden naar Spanje, Brazilië, Zwitserland, Nederland en Italië.
We zullen ook de impact van de alliantie die PSA met de Bolloré-groep is aangegaan voor het ontwerp van een elektrisch wagenpark dat door de Citroën-dochteronderneming zou worden gedistribueerd, maar door PSA zou worden ontwikkeld, nauwlettend in het oog houden.
Ten slotte wordt er, na een tijdelijke onderbreking, sinds 2017 opnieuw dividend uitgekeerd door de Groep.
Nadelen en zwakke punten van het aandeel Peugeot-Citroën als beurstitel :
Ten eerste moeten we rekening houden met de huidige vertraging van de wereldwijde groei, die natuurlijk de consumptie vertraagt en vooral de automobielsector treft. In Europa heeft deze zelfde automarkt nog steeds te lijden onder de negatieve gevolgen van het Diesel Gate schandaal, dat ook gevolgen heeft voor de verkoop van PSA.
Dit recente schandaal heeft inderdaad geleid tot een aantal extra regelgevingskosten in de eurozone en tot het ontstaan van bepaalde twijfels over de kwaliteit van de CO2-reductieprocessen bij de fabrikanten.
Terwijl de PSA-groep zich vrij goed richt op de opkomende markten van Azië door zich met succes te positioneren in de belangrijkste landen, is er momenteel een sterke terugval in de automobielsector in deze regio's, met name in Eurazië en Azië-Pacific, wat de verkoop snel zou kunnen afremmen.
Ten slotte blijft de PSA-groep bijzonder gevoelig voor de daling van het Britse pond ten opzichte van de euro en de daaruit voortvloeiende drastische daling van de omzet in het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk is goed voor ongeveer 8% van de omzet van de Groep.
Het is dan ook passend om het bovenstaande positieve oordeel te matigen door rekening te houden met het risico dat deze enkele gebreken in de waarde met zich meebrengen.