Het aandeel Nokia kopen

Bedrijven die zijn gespecialiseerd in nieuwe technologieën en in het bijzonder in mobiele telefonie vormen ongetwijfeld een goed referentiepunt voor beleggers, omdat hun aandelen een sterke groei kennen. Ontdek hier hoe u van het aandeel van het bedrijf Nokia kunt profiteren dankzij enkele essentiële gegevens en een paar adviezen voor het maken van een juiste analyse van de koers en om zo effectief online in het aandeel te handelen.  

66% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

 

Over het bedrijf Nokia:

Nokia is een bedrijf dat is gespecialiseerd in het ontwerp, de fabricage en de verkoop van materiaal voor mobiele telefonie. De bedrijfsactiviteiten zijn gevarieerd en hebben betrekking op de verkoop van mobiele telefoons en smartphones, van multimediaproducten of software, maar ook op het beheer van telecommunicatienetwerken en de verkoop van verschillende mapping-apparaten.

Het grootste deel van de omzet wordt in Japan behaald, maar ook in Europa, Azië en de Verenigde Staten.

 

De belangrijkste concurrenten van Nokia:

Meer dan tien jaar geleden was Nokia de leider in de mobiele telefoonsector, vooral door het succes dat het bedrijf oogstte met zijn Nokia 3310-telefoon. Daarna slaagden talrijke concurrenten er echter in om een plaats op de markt te veroveren en om de Finse producent te laten dalen in de rangschikking van grootste telefoonfabrikanten. Om de positie van Nokia binnen deze sector beter te begrijpen, vindt u hier een lijst met de belangrijkste concurrenten van het bedrijf:

 • In 2017 is Apple met een marktaandeel van 18,3% marktleider in deze sector.
 • Samsung is de nummer twee van de mobiele telefoniesector; het volgt Apple met een marktaandeel van 18,1%.
 • Daarna volgt Huawei met een marktaandeel van 10,6%.
 • Oppo staat op de 4de plaats met een marktaandeel van 7,3%.
 • Vivo, ten slotte, neemt met een marktaandeel van 5,8% de 5de plaats in.

Nokia probeert zich sinds enkele jaren te herpositioneren in de rangschikking, voornamelijk door de ontwikkeling van innovatieve smartphones.

 

De belangrijkste partners van Nokia:

Doorheen de afgelopen jaren kon Nokia verschillende grote ondernemingen tot strategische partnerschappen verleiden.

In 2007 tekende Nokia overeenkomsten met  bepaalde mobiele telefonieoperatoren zoals Vodafone om Mosh, een gemeenschappelijk sociaal netwerk, aan te bieden. Dit kende echter niet het verwachte succes.

In 2011 werd Nokia partner van Microsoft door Bing te kiezen als zoekmachine voor zijn volledige gamma van smartphones.

Nokia onderhandelde ook verschillende partnerschappen met autoconstructeurs zoals BMW, Mercedes en  Volkswagen om zich in de sector van geïntegreerde navigatiesystemen te positioneren.

Intussen ging Nokia ook partnerschappen aan met verschillende kleine bedrijven die we hier niet zullen vermelden.

 

Analyse van de koers van het aandeel Nokia:

Zoals u begrijpt hangt de ontwikkeling van de aandelenkoers van het bedrijf Nokia op de aandelenmarkt vooral af van de technologische innovaties van de groep. Het is daarom essentieel om de actualiteiten in deze sector nauwlettend te volgen.

Sinds 2012 is de opbrengstvoet van dit aandeel bijvoorbeeld 20% gestegen, wat het voor de traders op deze markt een interessant aandeel voor beursbeleggingen op korte en lange termijn maakt.

 

Belangrijke beursgegevens met betrekking tot het aandeel Nokia:

Bovenop gedetailleerde informatie over de financiële bedrijfsgeschiedenis van Nokia, de bedrijfsactiviteiten en de evolutie van zijn aandelenkoers op de beurs, geven wij u hier nog een paar algemene maar belangrijke weetjes mee.

 • In 2017 bedraagt de totale beurswaarde van Nokia 28.509,13 miljoen euro.
 • Het aantal beursaandelen dat door Nokia op de aandelenmarkt in omloop gebracht werd, ligt momenteel in de ordegrootte van 5.836.055.012 stuks.
 • De aandelenkoers van Nokia staat momenteel genoteerd op compartiment A van de Euronext Paris-aandelenmarkt.
 • De Nokia-groep is ook onderdeel van de  Franse nationale beursindex CAC 40, wat betekent dat het zich tussen de 40 Franse bedrijven met de hoogste beurswaarde bevindt.
 • De groep van aandeelhouders van Nokia is samengesteld uit 2,02% aandelen van Varma Mutual Pension Insurance Company, 0,74% van Ilmarinen Mutual Pension Insurance Company, 0,64% van The State Pension Fund en 0,60% van SchweizerischeNationalbank. De overige aandelen zijn in het bezit van particuliere aandeelhouders.

 

Economische en financiële geschiedenis van Nokia:

Om de  historische beursgrafieken van de Nokia-aandelenkoers beter te begrijpen, laten wij u via de sleutelgegevens van de laatste jaren kennismaken met enkele belangrijke gebeurtenissen die de recente geschiedenis van dit bedrijf gekenmerkt hebben.

 • In 2010 maakt Nokia de overname van een groot deel van de afdeling draadloze netwerkapparatuur van Motorola bekend. Datzelfde jaar doet de benoeming van Stephen EloptotCEO geruchten ontstaan over een openbaar overnamebod door Microsoft. In 2011 wordt deze informatie bevestigd door de aankondiging van een partnerschap tussen beide bedrijven. Het aandeel zal vervolgens 20% van zijn waarde verliezen.
 • Nog steeds in 2011 kondigt Nokia aan dat het 4000 interne banen en 3000 in outsourcing schrapt, vervolgens dat het zijn activiteiten in Roemenië stopzet en daarna dat er wereldwijd 3500 banen verdwijnen. Daarna lanceert het bedrijf de Lumia-smartphonereeks.
 • In 2012 kondigt Nokia het verdwijnen van 10.000 banen aan, net als het sluiten van verschillende sites in Finland, Duitsland en Canada.
 • In 2013 neemt Nokia delen van Siemens over en brengt ze onder in Nokia Siemens Networks. Op dat moment is Nokia na Samsung wereldwijd de tweede grootste telefoonfabrikant. Datzelfde jaar verkoopt het bedrijf zijn mobiele terminalafdeling voor 5,44 miljard euro aan Microsoft.
 • In 2014 concentreert Nokia zijn activiteiten op telefonische en cartografische apparatuur. Het bedrijf lanceert zijn smartphones met het Android-besturingssysteem van het X-gamma. Nokia creëert een investeringsfonds van 72 miljoen euro voor betrokken autofabrikanten en neemt Desti over, een bedrijf dat gespecialiseerd is in artificiële intelligentie. Het koopt ook bepaalde apparatuuractiviteiten van Panasonic.
 • In 2015 kondigt Nokia aan dat het Alcatel-Lucent overneemt via een aandelenruil. Nokia verkoopt bovendien zijn cartografische dochtermaatschappij Here aan Duitse autoconstructeurs.
 • In 2016 neemt Nokia Withings over en het kondigt aan dat er 10.000 banen verdwijnen.
 • In 2017, ten slotte, kondigt Nokia de mogelijke overname van Comptel aan, een bedrijf dat software ontwikkelt.

 

Wat zijn de voordelen en de sterktes van het aandeel Nokia als beursactivum?

Als belegger vraagt u zich ongetwijfeld af welke troeven het aandeel Nokia kan bieden om tot het online traden met deze titel te overhalen. Hierna stellen wij de troeven van deze beurstitel en de sterke punten van dit bedrijf voor de komende jaren in detail aan u voor.

Het eerste wat u over het aandeel Nokia moet onthouden is dat het uitgevende bedrijf een interessante positie op de telecommunicatiemarkt bezet. Volgend op zijn fusie met het concern Alcatel-Lucent slaagde Nokia erin zich tussen de drie internationale marktleiders te positioneren, wat deze titel een bepaalde zekerheid verschaft.

Het Nokia-concern bezit ook een niet te ontkennen troef op het gebied van wereldwijde geografische verspreiding. Ook dankzij de fusie met Alcatel-Lucent geniet de groep van het sterke effect van internationale dekking en van een uitstekende verspreiding over de verschillende grote wereldwijde economische zones. Bovendien is Nokia erg goed vertegenwoordigd in Noord-Amerika, waar het meer dan 31% van zijn omzet behaalt. Het bedrijf is ook actief op de erg concurrentiële Chinese markt, waar het bedrijf meer dan 15% van zijn omzet haalt. Natuurlijk is de Europese markt ook goed vertegenwoordigd, met 21% van de bedrijfsomzet die in de Europese Unie behaald wordt. Zuidoost-Azië blijft niet achterop; de groep behaalt er 18% van zijn omzet.

Nokia nestelde zich niet alleen in de top 3 van de wereldwijde telecommunicatiemarkt, maar slaagde er ook in om zich in verschillende erg specifieke segmenten als leider te vestigen. Hierdoor kan het bedrijf zijn bekendheid en zijn imago van specialist vergroten. Zo is Nokia vandaag de wereldwijde nummer één op het gebied van ADSL- en FTTx-breedbandtoegang. Het is ook de internationale leider op het vlak van optische transmissietechnologie en triple play/IPT-integratie. Het bedrijf bezet daarenboven ook een strategische positie op het gebied van vaste en mobiele netwerken, ook al is het daar niet de nummer één. Er zijn nog andere felbevochten segmenten waar Nokia erin slaagt zich tussen de grote spelers te positioneren: IP-routing, optische DWDM, centrale netwerkrouters of applicaties en aan de cloud verbonden services bijvoorbeeld.

Natuurlijk is Nokia niet van plan om op de lauweren van zijn realisaties te rusten om toekomstige resultaten te behalen: het blijft boven alles een bedrijf dat gericht is op technologische innovatie. We moeten ook de grote innovatiecapaciteit van dit concern, dat bijna 5 miljard dollar in onderzoek en ontwikkeling stopt, benadrukken. De doelstellingen van het bedrijf op het vlak van onderzoek zijn momenteel gericht op het 5G-netwerk, dat onderwerp is van hevige concurrentie tussen alle actoren in de telecommunicatiesector. Maar de groep richt zich ook op ontwikkelingen op andere, uitermate gevarieerde gebieden zoals virtuele netwerken, de cloud, analyse van gegevensnetwerken, sensortechnologie of spitstechnologische beeldsystemen. Het bedrijf biedt daarbij net zo veel mogelijkheden om het publiek te verrassen als winstgevende innovaties.

Nokia bezit bovendien al een hele portefeuille met octrooien, waarvan de waarde meer dan 8 miljard euro bedraagt. Het heeft bovendien partnerschapsakkoorden over de verkoop van terminals met telecomgiganten zoals LG of Samsung, die hen mooie inkomsten garanderen.

Aan beleggers, ten slotte, biedt Nokia het voordeel dat het regelmatig overgaat tot de terugkoop van aandelen die bijzonder rendabel blijken.

 

De zwakke punten en nadelen van het aandeel Nokia als beursactivum:

Zoals we net zagen biedt het aandeel Nokia talrijke voordelen voor beleggers; voor de komende jaren is het ook een eerder zekere waarde. Toch heeft deze titel niet alleen sterke punten. Hij vertoont ook een paar zwaktes die u maar beter kunt kennen voordat u er online op gaat speculeren. Daarom stellen wij hier de belangrijkste gebreken van dit aandeel aan u voor.

Een zwakte van het Nokia-aandeel schuilt in de toekomst van bepaalde van de activiteiten van het concern, zoals mobiele telefoons. In het economische nieuws over dit bedrijf werd recentelijk duidelijk dat enkele investeerders die toenadering zochten tot de groep hun strategieën eerder richtten op de verkoop van de mobiele telefonietak van de groep, omdat ze die te klein vonden en niet rendabel genoeg in vergelijking met de concurrentie en met de overige activiteiten van het concern. Dit gevoel heeft ook betrekking op de convertibles.

Bepaalde beleggers die bovendien bancaire beleggingsproducten gebruiken om in het aandeel Nokia te investeren zouden ook ontgoocheld kunnen zijn in het niet langer verkiesbaar zijn van dit aandeel op de SRD. Dit nieuwe gegeven is te wijten aan het vertrek van de bedrijfshoofdzetel uit Finland na het creëren van de nieuwe groep Nokia Corporation, wat het gebruik van de aandelen in Europa en Frankrijk op wettelijk vlak ietwat wijzigde.

Ook belangrijk: de markt van adresseerbare netwerken blijft sinds 2016 een eerder complexe en moeilijke activiteitssector. Daarnaast vertoont de markt van mobiele telefonie een zekere stabiliteit, maar ook een gebrek aan positieve evolutiemogelijkheden. Bovenop deze onzekerheden komen nog enkele andere twijfels, zoals de nieuwe Finse directie van het concern die de langetermijnstrategie van de groep grondig zou kunnen wijzigen. Men verwacht onder andere een afslanking van het personeel op internationaal niveau en ook andere beslissingen die beleggers zou kunnen verontrusten of positie-inname op aankoop zou kunnen afremmen.

Nokia mag dan altijd gul geweest voor zijn aandeelhouders, maar de groep Alcatel-Lucent, waarmee het bedrijf onlangs fusioneerde, biedt niet het dezelfde troeven op het vlak van dooruitdeling. Meer nog: Alcatel-Lucent keerde sinds 2006 geen dividend meer uit aan zijn aandeelhouders: dit kan wegen op nieuwe aandeelhouders.

Het is ten slotte ook belangrijk om te weten dat de Nokia-groep recentelijk een waarschuwing ontving met betrekking tot zijn marge en zijn omzet van het jaar 2017. Dit veroorzaakte op het einde van dat jaar - zoals u op de historische grafieken kunt zien - een sterke negatieve reactie op de markt.

 

Enkele adviezen om een goede fundamentele analyse van het aandeel Nokia te maken:

Als u in realtime op de koers van het aandeel Nokia wilt traden raden wij u uiteraard aan om maximaal gebruik te maken van de verschillende technische indicatoren om uw beslissingen te nemen. Maar een technische analyse zal u niet veel helpen zonder een parallelle en goede fundamentele analyse. Om u te helpen bij het bepalen van een complete strategie vindt u hier de fundamentele gegevens die u nauwgezet in de gaten moet houden.

Ten eerste moet u weten dat het aandeel Nokia erg gevoelig is voor nieuws over sommige van zijn concurrenten. Let daarom met grote aandacht op verklaringen van ondernemingen zoals Vodafone, Ericsson en AT&T.

De recente alliantie van Nokia met het concern Accenture en de binnen die context verkregen contracten moeten ook nauwlettend opgevolgd worden, net als de gevolgen van de recente fusie van het concern met Alcatel-Lucent.. Vanaf nu tot het einde van 2018 verwacht men bovendien meer dan 1,7 miljard euro aan synergiëen en een netto kasstroom van 7,4 miljard euro met een algemene verbetering van de balans.

Ook overige recente allianties moeten op de voet gevolgd worden om de rentabiliteit van deze partnerships te kunnen inschatten. Dat geldt in het bijzonder voor het partnerschap met Samsung Electronics en voor het partnership dat gesloten werd via de oprichting van de Chinese joint venture met Shanghai Bell.

Tot slot is het, zoals we hierboven zagen, belangrijk om de toekomstige benaderingen tussen Nokia en andere bedrijven of bepaalde investeerders te volgen. Dat geldt ook voor eventuele beslissingen die daaruit voortvloeien, betreffende het al dan niet behouden van specifieke activiteiten van de groep die als weinig winstgevend beschouwd worden.

Met al deze elementen zult u in staat zijn om een volledige analyse van het aandeel Nokia te maken en om weloverwogen beslissingen te nemen.

 

Beoordeling: 3.78 23 stemmen

Het Nokia-aandeel online traden

Door gebruik van de instrumenten en platformen die online makelaars aanbieden kunt u uw strategie├źn uitproberen op het traden van het Nokia-aandeel. Dit online trading is toegankelijk na het aanmaken van een trading account.

Handel vandaag nog in het aandeel Nokia!
66% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.