APPLE

Analyse van de koers van het Apple aandeel

67% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder.
 
Grafiek van Tradingview

De aandelen van het bedrijf Apple zijn ongetwijfeld de populairste aandelen ter wereld. Wie heeft er niet gehoord van het verhaal van de ongelofelijke klim op de sociale ladder van zijn topman en oprichter Steve Jobs, die op het toppunt van zijn roem overleed? Maar wees gerust: u kunt op de aandelenmarkt nog steeds Apple-aandelen kopen om op hun koersevolutie te speculeren. In de eerste plaats moet u daarom weten hoe het bedrijf functioneert. Daarnaast dient u de geschiedenis en de verschillende diensten en producten te kennen, en natuurlijk de vooruitzichten voor de toekomst.  

Elementen die de prijs van dit actief kunnen beïnvloeden:

Analyse nr. 1

Pogingen om de activiteiten van de Apple Groep te diversifiëren naar andere niet-aangeboorde technologische segmenten moeten uiteraard met belangstelling worden gevolgd. Dit kan met name van invloed zijn op het spelconsolesegment en Apple ertoe brengen om te concurreren met Sony en de andere grote spelers in deze sector.

Analyse nr. 2

Ook zullen we strategische samenwerkingsverbanden en allianties met andere bedrijven in het oog houden, met name in het kader van toekomstige ontwikkelingen.

Analyse nr. 3

Uiteraard, en in het algemeen, zullen we de gegevens over de ontwikkeling en groei van onlineproducten en -diensten, zoals de levering van content of muziek, segmenten waarin Apple zeer goed gepositioneerd is, in de gaten houden.

Analyse nr. 4

De analyse van de concurrentie zal natuurlijk ook essentieel zijn, vooral in het smartphone-segment met snel veranderende marktaandelen. We zullen ook de leiding van Android-besturingssystemen voor dit segment monitoren.

Analyse nr. 5

Ten slotte, en met betrekking tot de opkomende markten, zullen we de activiteiten van Apple opvolgen om de verkoopvolumes te verhogen.

Handel nu in Apple!
67% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Dit is een advertentie voor de handel in CFD's op eToro

Algemene presentatie van het bedrijf Apple:

Het bedrijf Apple heet eigenlijk Apple Inc en de oorspronkelijke naam was Apple Computer Inc. Het is een multinationale onderneming die in 1976 werd opgericht door twee Amerikaanse collega's, Steve Jobs en Steve Wozniak. Apple is actief op het gebied van ontwerp van IT-producten zoals computers en softwareprogramma's.

Het is het bedrijf dat jaren geleden de beroemde Macintosh op de markt bracht en daarna, in een veel recenter verleden, mobiele apparaten zoals de iPod, iPhone en iPad. Ook stond het aan de basis van de computerapplicatie iTunes.

Apple heeft tegenwoordig 60.000 werknemers wereldwijd in dienst en haalt een omzet die boven de 100 miljard dollar ligt. Het heeft meer dan 362 Apple Stores verspreid over meer dan 12 belangrijke landen.

 

Het aandeel Apple in het kort:

 

Apple: het bedrijf met de hoogste beurswaarde ter wereld

Sinds Apple voor de eerste keer kapitaal ging ophalen op de beurs, is de waarde van het bedrijf alleen maar omhooggegaan. Zo steeg de totale beurswaarde in augustus 2011, slechts een paar maanden na de lancering van de iPad 2, tot een hoogte van 341,5 miljard dollar. De beurskapitalisatie was daarmee groter dan die van Exxon, een enorme internationale oliemaatschapij. Een jaar later was de beurswaarde alweer verdubbeld. In augustus 2012 breekt het Amerikaanse Apple zelfs het wereldrecord voor het bedrijf met de grootste marktkapitalisatie met een totaal van meer dan 622,10 miljard dollar.

Tot dan toe had Microsoft dit record in handen met een waarde van 620,58 miljard dollar, die het bedrijf in december 1999 bereikte.

Maar dit was nog niet alles! In november 2014 steeg de beurswaarde van Apple nog verder en doorbrak de grens van 700 miljard dollar, waardoor het bedrijf zijn eigen record scherper stelde.

 

De belangrijkste concurrenten van Apple:

Apple heeft verschillende concurrenten, al naargelang het type product. Toch is het bedrijf nog steeds marktleider in verschillende sectoren, zoals op het gebied van mobiele telefonie of tablets, met de beroemde iPad. Het is desalniettemin interessant om te weten wie de belangrijkste concurrenten zijn om in het kader van uw analyses rekening te houden met hun ontwikkeling.

In de smartphonesector zijn de belangrijkste concurrenten de volgende:

Bij computers zijn de merken die het besturingssysteem van Windows gebruiken de belangrijkste concurrenten van Apple. De grootste concurrent is Microsoft dat Windows exploiteert.

Op het gebied van muziekdragers heeft Apple nog een marktaandeel van 70% maar het bedrijf moet wel concurreren met enkele grote ondernemingen zoals:

 

De belangrijkste partners van Apple:

In zijn recente geschiedenis is Apple samenwerkingsverbanden aangegaan met enkele beursgenoteerde bedrijven om zijn activiteiten verder te ontwikkelen.

Dit geldt met name voor Cisco, want Apple werkt samen met deze firma om bedrijfsoplossingen te ontwikkelen. Het doel is vanzelfsprekend om de positie van het besturingssysteem iOS binnen grote ondernemingen te versterken en daarbij gebruik te maken van de kennis van Cisco op het gebied van netwerken en veiligheid.

Ook werkt Apple samen met computergigant IBM in het kader van een partnership dat is gericht op het veranderen van mobiele werkprocessen binnen bedrijven. Net als bij Cisco is het doel van Apple hierbij om zijn positie in de zakelijke markt uit te breiden, omdat hier nog veel te winnen is. Zoals bekend is Apple op de markt voor particulieren een van de marktleiders.

Het is zeker niet denkbeeldig dat Apple binnenkort nieuwe samenwerkingen aangaat met concurrerende of complementaire bedrijven.

 

Analyse van de koers van het aandeel Apple:

Uit de analyse van de historische beurskoersen van het aandeel Apple blijkt allereerst dat dit effect op de lange termijn erg winstgevend is. Al meer dan 10 jaar kent het aandeel een bijna-permanente opwaartse trend, met enkele pieken, zoals in september 2012 en mei 2015.

Maar ook valt op dat het aandeel Apple over kortere periodes heel volatiel is met uitgesproken microtrends.

 

Historische koersontwikkeling van het aandeel Apple:

Sinds de eerste notering in april 2007 op de Nasdaq Global Select Market in de Verenigde Staten heeft de aandelenkoers van Apple zich sterk ontwikkeld. Het is nu mogelijk om de details nader te analyseren.

Zo is de technische analyse van de historische koersontwikkeling interessant omdat deze aantoont dat het aandeel vooral een sterk opwaartse capaciteit heeft. Sinds de eerste notering op de beurs in 2007 is de prijs van het aandeel Apple namelijk blijven stijgen. Nu, in 2017, komt het aandeel steeds dichter in de buurt van de psychologische grens van 150 $. Ten tijde van de eerste notering kostte het slechts 12,89 $.

Natuurlijk verliep deze stijging met horten en stoten maar de achterliggende trend in deze tien jaar was wel degelijk een stijgende. Een eerste, aarzelende opwaartse trend richting 28,55 $ valt waar te nemen in mei 2008, gevolgd door een geringe neerwaartse correctie tot een laagste punt van 11,67 $ in november 2008.

Daarna volgt een langere en sterkere opwaartse trend die eindigt met de eerste beurspiek van 100,1 $ in september 2011. Maar deze psychologische drempel biedt weerstand en leidt tot een kortstondige trendomkering en een koers van 55,78 $ in april 2013. Direct na deze correctie schiet het aandeel weer de hoogte in en komt uit op een niveau van 132,54 $, een record dat in mei 2015 werd bereikt.

In mei 2016 is sprake van een nieuwe neerwaartse trend richting 92,72 $. Sindsdien gaat de koers van het aandeel opnieuw omhoog en nadert de belangrijke weerstand van 150 $. De doorbraak van deze grens zal ongetwijfeld leiden tot nieuwe koersstijgingen. In het tegenovergestelde geval moet rekening worden gehouden met een neergaande trend.

 

Economische geschiedenis van Apple en de verschillende overnames van het bedrijf:

Alle grote beursgenoteerde bedrijven hebben hun succes gebaseerd op een strategie gericht op het overnemen van andere bedrijven om zo hun winsten op te schroeven. Apple vormt geen uitzondering op deze regel. Dankzij deze strategie heeft het bedrijf meer klanten gekregen en heeft het innovaties kunnen toepassen door steeds modernere en betere technologieën te ontwikkelen.

De grootste bedrijven die Apple heeft overgenomen zijn onder andere NeXT, P.A Semi, Siri en Beats Electronics.

Een van de interessantste overnames vond in augustus 2016 plaats. Het bedrijf nam namelijk voor 200 miljoen dollar het in Seattle gevestigde, specialistische bedrijf Turi over. Turi is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie, om precies te zijn in automatisch leren, ofwel 'machine learning'. Het gaat in feite om een serie zelflerende algoritmen en hulpmiddelen voor computers en software. Het doel van deze innovatie is om het gedrag van de gebruikers te analyseren en hun profiel duidelijk te krijgen om ze daarna gerichte reclames voor te schotelen.

Tot slot heeft Apple in februari 2017 het Israëlische Real Face overgenomen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in gezichtsherkennning.

 

De voordelen en sterke punten van het Apple aandeel als beursactivum:

We proberen nu iets meer te weten te komen over de langetermijnvooruitzichten van Apple voor het aandeel door de huidige sterke en zwakke punten van Apple te analyseren. Deze sterke en zwakke punten geven ons immers aanwijzingen voor de groeicapaciteiten van de onderneming en dus voor haar vermogen om investeerders aan te trekken. Laten we beginnen met te wijzen op de sterke punten van deze groep, die bijzonder talrijk zijn.

Allereerst is de Apple Groep een internationale groep die een van de grootste groepen ter wereld is. Het personeelsbestand is een teken van de sterke ontwikkeling, aangezien Apple momenteel wereldwijd meer dan 100.000 mensen in dienst heeft. Een ander belangrijk element om op te merken onder de sterke punten van Apple is de zeer grote maar ook zeer loyale klantenkring, waarbij klanten die een van de producten van het merk bezitten de neiging hebben om zich uit te rusten met andere Apple producten in andere segmenten.

Natuurlijk is de Apple groep ook een groep die bekend staat om zijn vele innovaties. Het spreekt voor zich dat het bedrijf elk jaar veel geld uitgeeft aan onderzoek en ontwikkeling om het publiek innovatieve technologische producten aan te bieden die voldoen aan de steeds toenemende behoeften. Bovendien, en dankzij de ontwikkelingen, probeert Apple ook te integreren in nieuwe segmenten door producten te ontwikkelen die nog geen deel uitmaken van zijn portfolio.

De omzet van de Apple Groep wordt ook gerealiseerd door een concrete strategie om een sterk distributienetwerk te ontwikkelen en in stand te houden. Dit netwerk strekt zich uit over de hele wereld via Apple winkels, externe wederverkopers, maar ook via onlineverkoop en partnerschappen met bepaalde telefonie-exploitanten.

Een andere strategische troef van de Apple Groep is de zeer doordachte communicatiestrategie en de kwaliteit van de reclame. Deze worden uitgezonden op diverse media zoals televisie, gedrukte media, online reclame en stedelijke openbare bewegwijzering.

Het spreekt voor zich dat het merk Apple op zich een echte aanwinst is voor de groep. Dankzij de bijzondere geschiedenis die de grootste succesverhalen en de nalatenschap van Steve Jobs waardig is, is Apple een ware legende geworden en heeft het de harten van een hele generatie veroverd.

Tot slot is de laatste troef van de Apple groep zijn sterke vermogen om op zeer regelmatige basis nieuwe producten aan te bieden, waardoor nieuwe consumentenbehoeften worden gecreëerd en de concurrentie, vooral in het smartphone-segment, wordt overtroffen.

Een aantal veelgestelde vragen

Wat is de referentiemarkt voor Apple aandelen?

De koers van het Apple-aandeel staat momenteel genoteerd op de referentiemarkt van Nasdaq in New York. Natuurlijk is dit aandeel dan ook in Amerikaanse dollars genoteerd. Als u dit aandeel koopt om het in uw aandelenportefeuille te integreren, moet u dus rekening houden met de wisselkoers tussen de euro en de Amerikaanse dollar. Natuurlijk kunt u ook speculeren op deze asset via CFD-contracten van een online makelaar.

Wat is de marktkapitalisatie van de aandelen van Apple?

Apple heeft momenteel (vanaf maart 2020) een marktkapitalisatie van meer dan een biljoen dollar. Deze waardering staat natuurlijk niet vast en evolueert in de loop van de tijd. Zo had Apple in 2018 zo'n grote kapitalisatie voordat het na een daling van de verkoop terugviel onder de biljoen dollar. In het algemeen is de waarde van het Apple aandeel de belangrijkste factor die deze kapitalisatie zal beïnvloeden.

Wanneer en hoe kan ik de resultaten van Apple volgen?

Om de financiële resultaten van de Apple groep te volgen, moet u de financiële kalender van dit bedrijf raadplegen vanaf het platform van uw makelaar. Deze kalender bevat vroegere en toekomstige publicaties met hun precieze data. Over het algemeen publiceert Apple rond februari van elk jaar zijn jaarlijkse financiële resultaten over het voorgaande jaar. Vergeet niet ook de halfjaarlijkse resultaten van het bedrijf te controleren.

Handel nu in Apple!

eToro is een multi-asset platform dat zowel aandelen- als crypto-assetbeleggingen aanbiedt, evenals de handel in activa in de vorm van CFD's. De eToro is een multi-asset platform dat zowel aandelen- als crypto-assetbeleggingen aanbiedt.

Houd er rekening mee dat CFD's complexe instrumenten zijn en een hoog risico vormen van snel verlies van middelen door hun hefboomeffect. 67% van de rekeningen van kleine handelaren verliezen geld wanneer zij CFD's bij deze leverancier verhandelen. U moet zich afvragen of u begrijpt hoe CFD's werken en of u het zich kunt veroorloven om het aanzienlijke risico te nemen om uw geld te verliezen.

De inhoud in kwestie wordt uitsluitend ter informatie verstrekt en mag niet als beleggingsadvies worden beschouwd. In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. De handelsgeschiedenis is minder dan 5 jaar oud en is mogelijk niet voldoende om als basis te dienen voor een investeringsbeslissing.

Crypto-activa zijn volatiele instrumenten die over een zeer korte periode aanzienlijk kunnen fluctueren en daarom niet geschikt zijn voor alle beleggers. Anders dan via CFD's is crypto-actief handelen niet gereglementeerd door enig regelgevend kader van de EU en is er derhalve geen enkel toezicht op de handel in crypto-activiteit. Dit is een advertentie voor de handel in CFD's op eToro