Over de Unilever-groep:
Unilever is een van de wereldwijde marktleiders in de productie en verkoop van voedsel- en schoonmaakproducten. Het grootste deel van de omzet haalt het bedrijf met schoonmaak- en verzorgingsproducten en verder met voedingsmiddelen.
De commerciële strategie van Unilever is gericht op alle continenten, maar vooral op Afrika en Azië. Daarna volgen Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Op dit moment heeft de groep wereldwijd maar liefst 171.000 mensen in dienst.
De koers van het aandeel Unilever staat genoteerd op Euronext Amsterdam.
Het aandeel Unilever in het kort:
- Totale beurswaarde: 71,6 miljard Euro
- Aantal aandelen: 1.714.727.700
- Plaats van notering: Euronext Amsterdam
- Markt: verhandeld maar niet genoteerd
- Index: AEX
- Sector: Chemie
De belangrijkste concurrenten van Unilever:
De Unilever-groep is een gigant van de globale voedingsmiddelenindustrie; hij deelt deze markt alleen met enkele andere grote multinationale ondernemingen. Die laatste betekenen natuurlijk een grote concurrentie voor Unilever; traders die willen beleggen in het Unilever-aandeel moeten deze concurrenten dus perfect kennen. Om u te helpen bij uw analyses, vindt u hierna de wereldwijde rangschikking met de grootste bedrijven van deze sector.
- Nestlé is momenteel op basis van omzet de wereldwijde sectorleider. Het bedrijf heeft zijn hoofdzetel in Zwitserland.
- Unilever bezet op basis van omzet de tweede plaats. Het bezit meer dan 30 merken.
- Daarna volgt Pepsico, met basis in de Verenigde Staten: het staat op de derde plaats van de rangschikking.
- Kraft Food, ook uit de Verenigde Staten, is het op drie na grootste voedingsmiddelenbedrijf ter wereld.
- Coca-Cola, ten slotte, bezet de 5de plaats van de wereldwijde rangschikking.
Het is van cruciaal belang om de marktaandeelevolutie van elk van deze bedrijven in de sector te volgen: alleen zo kunt u een volledige en ernstige fundamentele analyse van het aandeel Unilever maken.
De belangrijkste partners van Unilever:
Unilever bereikte dit niveau van winstgevendheid en omzet natuurlijk door een goed gefundeerde ontwikkelingsstrategie op basis van talrijke overnames en fusies, maar ook door het oprichten van bepaalde strategische partnerschappen.
In 2003 begint Unilever via een joint venture zelfs een partnerschap met Pepsico - een van zijn concurrenten - voor de productie van het klaar-om-te-drinkengamma van Lipton-thee.
Recenter, in 2016, sluit Unilever een overeenkomst met het Cubaanse Intersuchel voor de oprichting van de joint venture Unilever Suchel. Zo wil Unilever op Cubaanse bodem de productie van schoonheids-, hygiëne- en schoonmaakproducten lanceren.
Belangrijke beursgegevens met betrekking tot het aandeel Unilever:
Om dit artikel te beëindigen bekijken we de positie van het Unilever-concern op de internationale aandelenmarkt. Om zo'n analyse te maken vindt u hier enkele gegevens en essentiële informatie over het bedrijf en zijn beursaandeel. Dit zal u helpen om het aandeel beter te kennen en in uw tradingactiviteiten op te nemen:
- In 2017 bedraagt de totale beurswaarde van Unilever 84.630,54 miljoen EUR.
- Het aantal door Unilever uitgegeven effecten dat momenteel op de aandelenmarkt in omloop is, ligt in de ordegrootte van 1.714.728.000 stuks.
- De aandelenkoers van Unilever staat momenteel genoteerd op hoofdcompartiment van de Nederlandse Euronext Amsterdam-aandelenmarkt.
- Unilever maakt ook deel uit van de samenstelling van de Europese Euronext 100-beursindex.
- De groep van Unilever-aandeelhouders bestaat uit 8,72% aandelen van Vanguard Group, 2,02% aandelen van Nirges Bank Investment Management, 1,83% aandelen van Deutsche Asset Management Investment, 1,23% aandelen van State Street Corporation, 1,17% aandelen van Lyxor International Management, 1,15% aandelen van AAM SA, 1,05% aandelen van BlackRock, 0,86% aandelen van Wellington Management en 0,78% aandelen van Flossbach von Storch.
Economische en financiële geschiedenis van Unilever:
Om de historische technische analyse van het aandeel Unilever beter te kunnen interpreteren vindt u hierna een paar belangrijke gegevens over gebeurtenissen uit de laatste jaren met betrekking tot Unilever.
- In 2010 koopt Unilever het Amerikaanse Alberti Culver voor een bedrag van 3,7 miljard dollar. In datzelfde jaar verkoopt het de Puget-olieën aan Lesieur.
- In 2011 koopt Unilever 82% van Kalina, de Russische leider in schoonheidsproducten: daardoor wordt Unilever leider op de Russische markt van huidverzorging.
- In 2013 verkoopt Unilever voor een bedrag van 700 miljoen dollar zijn pindakaasmerk Skippy aan het Amerikaanse Hormel Foods. In datzelfde jaar verkoopt het voor een bedrag van 580 miljoen dollar de sausmerken Wish-Bone en Western aan Pinnacle Foods, net als de Unipro-olie en het merk Royal Pasta. Het verkoopt ten slotte ook de hygiëne- en schoonheidsproducten Soft & Beautiful, TCB en Pro-Line aan Strenght of Nature
- In 2014 verkoopt Unilever voor 1,57 miljard dollar zijn pastasausmerken Ragu en Bertolli aan Mizkan. In datzelfde jaar verkoopt het voor een onbekend bedrag Slim-Fast aan Kainos Capital. Nog steeds in 2014 neemt Unilever de zeepmerken Camay en Zest, met inbegrip van hun industriële activa die ook 170 werknemers omvatten, over van Procter & Gamble.
- In 2015 koopt Unilever Murad voor een niet nader genoemd bedrag.
- In 2016 kondigt Unilever de overname voor ongeveer 1 miljard dollar van Dollar Shave Club aan, een Amerikaans scheerproductenbedrijf. In datzelfde jaar koopt de groep ook Seventh Generation, dat gespecialiseerd is in ecologische hygiëneproducten.
- In 2017 geeft Kraft de poging tot overname van Unilever op. In datzelfde jaar kondigt Unilever aan dat het voor een niet nader genoemd bedrag de hygiënegerelateerde activiteiten van Quala overneemt.
De voordelen en sterke punten van het Unilever-aandeel als beursactiva:
Ten eerste is het natuurlijk de moeite waard om hier in herinnering te roepen dat de belangrijkste kracht van de Unilever-groep ligt in de diversiteit van de merken die zij bezit. Het bedrijf bezit bepaalde merken die zeer populair zijn en een sterke positie hebben op de consumentengoederenmarkt. Dankzij dit voordeel profiteert Unilever ook van een grotere marktpenetratiekracht dan sommige van haar directe concurrenten, waardoor zij gemakkelijk marktaandeel kan winnen.
Unilevers strategie in de afgelopen jaren, die zich heeft gericht op het vergroten van haar omvang en productdiversiteit door middel van fusies en overnames over de hele wereld, heeft de groep ook in staat gesteld haar organisatorische groei te verbeteren en, uiteraard, haar omzet te verhogen. Dit is dus een andere kracht van deze groep.
We weten ook dat de Unilever-groep volledige zeggenschap heeft over schaalvoordelen. Hierdoor kan hij profiteren van een efficiënte productie en zo aantrekkelijke prijsstrategieën opzetten om meer consumenten aan te trekken en zijn producten efficiënter te verkopen.
Natuurlijk waarderen we ook Unilevers vermogen om internationaal uit te breiden, wat het resultaat is van een jarenlange strategie. Met een toenemende aanwezigheid in markten over de hele wereld wint Unilever elk jaar aan populariteit, wat natuurlijk ook een van haar sterke punten is.
De analyse van Unilevers sterke punten kan daarom worden samengevat als consistent met het sterke vermogen van de groep om haar groei in de komende jaren te handhaven en haar aanwezigheid op de wereldwijde markt voor consumentengoederen te consolideren.
De nadelen en zwakheden van het Unilever-aandeel als beursactiva:
Ten eerste, een van de belangrijkste zwakke punten van de Unilever-groep betreft de aard van haar producten. Unilever brengt namelijk voornamelijk producten op de markt die kunnen worden nagebootst en waarmee verschillende andere merken zonder problemen kunnen concurreren. Dit probleem doet zich voor op een moment dat Unilever veel geld investeert in de ontwikkeling van nuttige en innovatieve producten, wat een reëel risico op verliezen inhoudt.
Het feit dat de Unilever-groep haar activiteiten alleen concentreert op de productie en verkoop van consumptiegoederen is ook een andere handicap van deze onderneming. Concurrenten die hun productmix meer uitbreiden, hebben immers meer kans om inkomsten uit verschillende segmenten te genereren.
Ten slotte moet ook worden opgemerkt dat de Unilever-groep voor het op de markt brengen van haar producten zeer sterk afhankelijk is van haar externe distributienetwerk en detailhandelaren, waardoor zij geen directe invloed kan uitoefenen op consumenten buiten de reclame die zij op haar producten kan maken.
De zwakke punten van de Unilever-groep kunnen worden samengevat als een gebrek aan innovatie en diversiteit in het productaanbod van de onderneming en een marketingstrategie die waarschijnlijk voor verbetering vatbaar is.