Algemene presentatie van Suez :
Laten we ons overzicht van het Suez-aandeel beginnen met een volledige presentatie van de onderneming en een update van haar activiteiten en verschillende inkomstenbronnen.
De Suez-groep is een Franse onderneming die actief is in de sector van de milieudiensten. Meer in het bijzonder is het momenteel een van de belangrijkste aanbieders in deze sector op internationaal niveau. Het is echter interessant om de details van haar activiteiten te kennen door ze uit te splitsen naar het aandeel in de omzet dat ze genereren.
- De eerste daarvan is de inzameling en verwerking van gewoon en speciaal afval in Europa, dat 35,9% van de omzet van Suez genereert, de Europese nummer 2 in dit segment.
- Vervolgens komt de sector van de drinkwatervoorziening en de afvalwaterzuivering in Europa, die goed is voor 25,7% van de omzet van het bedrijf, dat hier ook nummer 2 is in Europa.
- De waterzuivering voor industriële klanten vertegenwoordigt 14,4% van de omzet van de groep met de dochteronderneming WTS.
- Tot slot is de resterende 30% van de omzet afkomstig uit nevenactiviteiten, zoals activiteiten die internationaal worden uitgevoerd of ingenieurs-, ontwerp- en bouwdiensten voor waterzuiveringsinstallaties met de dochteronderneming Degrémont.
Geografisch gezien genereert de groep Suez momenteel bijna 28,2% van zijn omzet in Frankrijk, 32,3% in Europa en 39,5% in de rest van de wereld.
Ken de concurrentie van het Suez-aandeel:
De groep Suez is momenteel een van de belangrijkste spelers in zijn activiteitensector in Europa, maar staat natuurlijk niet alleen in dit segment. Het staat tegenover enkele grote concurrenten waarmee u als belegger vertrouwd zou moeten zijn. Hier zijn ze in detail:
- Véolia: De leider in deze sector is natuurlijk de Véolia groep, voorheen bekend als Véolia environnement of Vivendi environnement. Het is een Franse groep die gespecialiseerd is in collectieve diensten. Deze onderneming brengt met name diensten op het gebied van waterbeheer en energiebeheer en -terugwinning op de markt voor klanten die bestaan uit lokale overheden en bedrijven. De groep heeft wereldwijd 163.000 medewerkers en is genoteerd aan Euronext Parijs. Het was ook vroeger en tot 2014 genoteerd aan de NYSE American Stock Exchange.
- SAUR: Er is ook de groep SAUR als directe concurrent van Suez. Het is een bedrijf dat lokale overheden en industriëlen bijstaat in hun ontwikkelingsprojecten op het gebied van water, met inbegrip van engineering, werken of operaties, en vrijetijdsactiviteiten zoals het beheer van golfbanen en campings. Het is dus een gedelegeerd beheerder van waterdiensten met het beheer van drinkwater en afvalwater in opdracht van lokale overheden en industriëlen.
- RWE : De laatste grote concurrent van Suez is ten slotte de groep RWE AG, een Duits conglomeraat dat gespecialiseerd is in de energiesector. Dit bedrijf werd opgericht in 1898 en is gevestigd in Essen. De groep heeft verschillende dochterondernemingen die het mogelijk maken om elektriciteit, gas, water en milieudiensten aan te bieden aan niet minder dan 120 miljoen individuele en zakelijke klanten, met name in Europa en Noord-Amerika. RWE is ook de tweede grootste elektriciteitsproducent van Duitsland.
De strategische allianties die de Suez-groep heeft opgezet:
De Suez-groep heeft weliswaar veel concurrenten en dus vijanden, maar wordt ook gesteund door strategische partners. Zowel in het verleden als vandaag de dag heeft zij immers geselecteerde strategische allianties gesloten met bedrijven in dezelfde of complementaire sectoren. We nodigen u uit om enkele van zijn belangrijkste partners te ontdekken.
- Airbus: In 2018 is de Franse groep Airbus een partnerschap aangegaan met Suez om zijn milieudoelstellingen te bereiken. Zo heeft Airbus, om zijn milieubeleid uit te voeren, zijn partnerschap met Suez vernieuwd voor een aan zijn luchtvaartactiviteit aangepaste dienst voor faciliteitenbeheer. Tot de opdrachten die aan Suez zijn toevertrouwd, behoren de ophaling of verwijdering van afval, het beheer van de behandelings- en recyclagekanalen, de wederverkoop van materialen, het reglementaire beheer, het bijhouden van het wettelijk register, de rapportering van de activiteiten en de opvolging van de stromen. Suez heeft ook het vegen, sneeuwruimen, zouten, onkruid wieden van start- en landingsbanen en het ophalen van bioafval van de 15 restaurants op de site en de verwerking van gevaarlijk afval voor zijn rekening genomen.
- Engie : In 2019 hebben de groep Engie en de groep Suez de vruchten geplukt van hun partnerschap, een fotovoltaïsch zonnepark dat het resultaat is van hun partnerschap ten gunste van de energietransitie van de gebieden. Dit park ligt in Drambon-Pontailler in Côte d'Or. Het is de allereerste installatie die het resultaat is van dit partnerschap en heeft als doel de ontwikkeling van hernieuwbare energieën in het grootstedelijk Frankrijk door de transformatie van afvalopslagcentra in zonneboerderijen.
- Total: Ten slotte heeft de groep Total ook een tienjarig partnerschap met Suez gesloten om de ingezamelde volumes gebruikte spijsoliën met meer dan 20% te verhogen en de bioraffinaderij van La Mède te bevoorraden. De twee bedrijven hebben dus hun krachten gebundeld om gebruikte eetbare oliën in Frankrijk te recyclen. In het kader van dit tienjarig partnerschap heeft de groep Suez zich ertoe verbonden jaarlijks 20.000 ton gebruikte spijsoliën aan de groep Total te leveren. Deze oliën worden in heel Frankrijk ingezameld en vervolgens omgezet in biobrandstof in de bioraffinaderij van Total in La Mède.