SAINT-GOBAIN

Analyse van de koers van het Saint-Gobain aandeel

--- Publiciteit ---
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder.
 
Grafiek van Tradingview

Misschien heeft u in het kader van uw online beursbeleggingen interesse in grote Franse bedrijven die aan de gerenommeerde beursindexen zoals de CAC 40 staan genoteerd. In dat geval kent u vast het bedrijf Saint-Gobain, dat is gespecialiseerd in bouwmaterialen. Maar voordat u gaat speculeren met de beursaandelen van deze onderneming, kunt u hier meer lezen over de bedrijfsactiviteiten. Ook vindt u informatie voor het maken van een doeltreffende analyse van de beurskoers.  

Elementen die de prijs van dit actief kunnen beïnvloeden:

Analyse nr. 1

Een van de belangrijkste elementen waarmee rekening moet worden gehouden met betrekking tot de onderneming Saint Gobain, zal bijzondere aandacht worden besteed aan de creatie en ontwikkeling van nieuwe producten door de groep en haar vermogen om deze snel te produceren om aan de nieuwe marktvraag te kunnen voldoen en zich te onderscheiden van haar concurrenten.

Analyse nr. 2

De strategie van de groep om steeds meer internationale klanten te winnen is ook een belangrijk element om op te letten, vooral met het oog op de oprichting van productiecentra in bepaalde strategische en groeiende markten. Dit omvat ook het aangaan van diverse allianties met andere bedrijven of instellingen.

Analyse nr. 3

De diversificatie van de activiteiten, technologieën en producten van Saint Gobain is ook een interessante springplank voor de verkoop en is een van de indicatoren die nauwlettend in de gaten moeten worden gehouden.

Analyse nr. 4

Het is natuurlijk belangrijk om de concurrentie in deze sector in de gaten te houden, vooral met het oog op de groei van Aziatische concurrenten zoals Chinese bedrijven.

Analyse nr. 5

Tot slot zullen de verschillende financiële resultaten van deze groep uiteraard worden opgevolgd met haar kwartaal- of jaarpublicaties.

--- Publiciteit ---
Begin te handelen met Saint-Gobain!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. CFD's handelen met Plus500

Over Saint-Gobain:

Saint-Gobain is een van de internationale marktleiders in de fabricage en verkoop van bouwmaterialen. Het bedrijf is actief in heel Europa en daarnaast in landen en regio's in de hele wereld.

Het grootste deel van de omzet wordt gerealiseerd met de verkoop van bouwmaterialen via een uitgebreid distributienetwerk.  Daarna komt de fabricage van bouwproducten, glas, hoogwaardige materialen en verpakkingen.

 

De belangrijkste concurrenten van Saint-Gobain:

Dankzij een sinds al heel lang toegepaste strategie van schaalvoordelen is Saint-Gobain momenteel de wereldwijde leider in zijn sector. Toch is de groep samen met bepaalde van zijn concurrenten ook beschuldigd geweest van onrechtmatige mededinging, waardoor hij in dit licht een geldboete van 1,38 miljard heeft moeten betalen. Vandaag zijn zulke goede relaties met de concurrentie uitgesloten: Saint-Gobain moet strijd leveren met enkele bedrijven die proberen om stukken van zijn marktaandeel in te pikken. Hierna kunt u enkele bedrijven die een bedreiging voor Saint-Gobain vormen ontdekken, zodat u in uw fundamentele analyse van dit aandeel rekening kunt houden met nieuws over concurrenten.

Het valt bovendien op te merken dat er met China een nieuwe vorm van concurrentie zijn opwachting maakt: ook dit zou in de komende jaren in de vorm van veel lagere prijzen een bedreiging voor de groep kunnen worden.

 

De belangrijkste partners van Saint-Gobain:

Saint-Gobain geeft veel geld uit aan onderzoek en innovatie. Daarom moet het strategische allianties en partnerschappen met andere bedrijven creëren om de eigen productiekosten en andere kosten te drukken. Verschillende grote Franse bedrijven zijn vandaag dus partner van Saint-Gobain.

Dit is het geval voor Poin-S, aan wie Saint-Gobain het onderhoud van zijn voertuigenvloot toevertrouwde: het gaat hier immers om verschillende tienduizenden eenheden.

Meer recent, in 2017, vertrouwt Saint-Gobain na een aanbesteding zijn communicatie toe aan het Franse Publicis.

Op internationaal vlak richtte Saint-Gobain in Egypte met Sisecam een strategisch partnerschap op voor de bouw van een fabriek voor de dagelijkse productie van 900 ton uitsluitend voor de Egyptische markt bestemd glas.

 

Belangrijke beursgegevens met betrekking tot het aandeel Saint-Gobain:

Het is uiteraard belangrijk dat u de verschillende economische en beursgerelateerde gebeurtenissen kent die de evolutie van het aandeel Saint-Gobain en zijn uitgevende vennootschap tekenden. Toch is het ook essentieel dat u een paar algemenere gegevens met betrekking tot de notering van dit aandeel kent.  Daarom somden we hierna enkele fundamentele gegevens op die u het best kunt integreren in uw algemene analyse van dit beursaandeel en zijn mogelijkheden.

 

Economische en financiële geschiedenis van Saint-Gobain:

We kunnen we de tendensevoluties van het aandeel Saint-Gobain op de aandelenmarkten beter begrijpen door de economische en financiële gebeurtenissen die de geschiedenis van het bedrijf in de loop van de laatste jaren tekenden te bestuderen. Opdat u deze gegevens zou kunnen gebruiken, vindt u hierna een overzicht van de opvallendste feiten:

 

De voordelen van de Saint-Gobain aandelen als beursactiva:

Een van de grootste voordelen van Saint-Gobain is momenteel de positionering als de nummer één in de woningsector. De groep, die in 1665 werd opgericht, heeft een lange ervaring die haar in staat heeft gesteld haar activiteiten in de loop der tijd aanzienlijk te diversifiëren.

De Saint-Gobain groep profiteert momenteel ook van de sterke klimatologische uitdagingen die vooral de bouwsector treffen en de noodzaak om de markt te reorganiseren rond energie-efficiënte woningen. Saint-Gobain is bijzonder goed gepositioneerd in dit segment dankzij voortdurende innovaties in de verbetering van de energie-efficiëntie van gebouwen. Deze specificiteit vertegenwoordigt meer dan 32% van de omzet van de onderneming, waarvan het merendeel in Frankrijk.

Hoewel Saint-Gobain momenteel nog steeds de leider in zijn sector in Frankrijk is, heeft het ook een uitstekende positie op de internationale markt. Het marktaandeel in het buitenland is de afgelopen jaren gestaag toegenomen. De onderneming voert ongeveer 26% van haar activiteiten uit op de Franse markt, 43% in de rest van West-Europa en 15% in zeer gewilde opkomende landen en Noord-Amerika. De internationalisering van de activiteiten van de groep is sinds 2016 in een stroomversnelling geraakt.

Met betrekking tot de kansen die Saint-Gobain in de nabije toekomst zal grijpen, moet worden opgemerkt dat de groep een strategie heeft ingevoerd die vooral gebaseerd is op een prioriteit van producten en oplossingen die een aanzienlijke toegevoegde waarde bieden.

De wens van Saint-Gobain om lokaal aanwezig te blijven voor zijn distributie-eenheden, wat reële voordelen biedt op het gebied van concurrentievermogen ten opzichte van zijn concurrenten buiten Europa, moet ook worden benadrukt. Saint-Gobain blijft zeer competitief op de exportmarkten dankzij het recente verlies van de europunten ten opzichte van de dollar, wat vooral de verkoop in de Verenigde Staten vergemakkelijkt.

Tot slot zijn de meeste beleggers ook gerustgesteld door het feit dat Saint-Gobain erin geslaagd is om terug te keren naar een gezonde financiële situatie, die opnieuw de mogelijkheid biedt om aandelen in te kopen.

 

Wat zijn de nadelen van Saint-Gobain aandelen als beursactiva?

Het belangrijkste gebrek van Saint-Gobain betreft het cyclische aspect van haar activiteiten. Aangezien het overgrote deel van de omzet van de groep in de bouwsector plaatsvindt, zijn de groeivooruitzichten nauw verbonden met die van de vastgoedsector, die bijzonder onstabiel is.

De koers van het Saint-Gobain-aandeel zou ook kunnen worden beïnvloed door de recente gebeurtenissen, aangezien de overname van Sika door de groep momenteel achterblijft. In 2015 verwierf Saint-Gobain 16,1% van het aandelenkapitaal van de familieholding en 52,4% van de stemrechten. Het verzet van sommige bestuurders van de Zwitserse groep in 2016 heeft de groep kostbare tijd doen verliezen, omdat ze nog steeds de gevolgen daarvan ondervindt.

De huidige periode is ook niet bevorderlijk voor een aanzienlijke groei van de activiteiten van Saint-Gobain. De resultaten in Frankrijk hebben de beleggers in 2016 teleurgesteld met een daling van de verkopen in Frankrijk, die nog steeds bijna 25% van de omzet van de onderneming vertegenwoordigen. De resultaten in de Verenigde Staten laten ook een daling zien, zij het in mindere mate, en deze verliezen worden helaas niet gecompenseerd door de resultaten in de rest van de wereld, die stabiel zijn. Een winstwaarschuwing die eind 2015 werd uitgegeven voordat de beleggers zich al ernstig zorgen maakten en die ertoe leidde dat de koers van het aandeel Saint-Gobain een paar punten op de beurs verloor.

Ondanks deze weinige fouten en risico's waarmee u rekening moet houden bij het ontwikkelen van uw strategieën, lijkt Saint-Gobain over alle noodzakelijke capaciteiten te beschikken om snel te herstellen. Het valt nog te bezien of de elementen waarvan het afhangt zich op middellange en lange termijn in haar voordeel zullen ontwikkelen.

Een aantal veelgestelde vragen

Welke steun biedt de Saint-Gobain groep haar aandeelhouders?

Als u aandelen van de Saint-Gobain Groep koopt, hebt u uiteraard toegang tot verschillende informatiemedia voor de aandeelhouders. In het bijzonder publiceert de Groep drie keer per jaar een nieuwsbrief voor de aandeelhouders op haar website, evenals een aandeelhoudersgids. Zonder dat u deze aandelen hoeft te kopen, vindt u op deze site of op uw handelsplatform ook alle belangrijke informatie over dit bedrijf en zijn beursnotering online.

Welke bedrijven zijn dochterondernemingen van de Saint-Gobain Groep?

De Saint-Gobain Groep is actief via verschillende dochterondernemingen, waaronder Saint-Gobain Glass, sain-Gobain Sekurit, Norton, Saint-Gobain SEFPRO, British Gypsum, Certain Teed, Ecophon, Eurocoustic, Gyproc, Isover, Saint-Gobain PAM, Placoplatre, Rigips, Weber, Groupe Lapeyre, La Plateforme du Bâtiment, Décoceram, Point P en France Pare Brise.

Wat zijn de resultaten en cijfers over het aandeel Saint-Gobain?

Wilt u meer weten over de waardering en de waarde van Saint-Gobain op de beurs? Volgens de laatste gepubliceerde cijfers en resultaten bedroeg de totale marktkapitalisatie van de Groep eind 2019 € 20.348 miljoen. Voor het boekjaar 2019 realiseerde de groep ook een omzet van 42,6 miljard euro en een nettoresultaat van 1,92 miljard euro.

--- Publiciteit ---
Begin te handelen met Saint-Gobain!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's handelen met Plus500