Algemene presentatie van Roche :
De Roche Holding Group is momenteel een van de belangrijkste farmaceutische bedrijven ter wereld. De activiteit kan worden onderverdeeld in verschillende grote sectoren, voornamelijk farmaceutica, maar ook diagnostische apparatuur.
Hoewel het farmaceutisch concern van Roche Zwitsers is, genereert het slechts een klein percentage van zijn omzet in Zwitserland. Het bedrijf is vooral actief in de Verenigde Staten, Europa, Azië en Japan.
De concurrentie van het Roche-aandeel kennen:
De Roche-groep van farmaceutische bedrijven is momenteel de derde grootste farmaceutische onderneming ter wereld, met vaccins en geneesmiddelen die voor de hele wereld worden geproduceerd. Maar zij staat natuurlijk niet alleen in haar pogingen om internationaal marktaandeel op dit gebied te veroveren en moet de concurrentie te slim af zijn. Elk jaar veranderen de rangschikking van de belangrijkste farmaceutische bedrijven ter wereld en de resultaten van deze grote bedrijven spelen een onmiskenbare rol in de evolutie van hun aandelenkoers op de beurs. Daarom raden wij u aan om het nieuws van elk van de grote groepen in de top 5 hieronder te bekijken:
- Pfizer: Sinds 2015, de leider in deze sector in termen van omzet.
- Novartis: Tweede in het klassement, net voor Roche.
- Sanofi: Op de vierde plaats.
- Meck: Ten slotte wordt de vijfde plaats in dit klassement momenteel ingenomen door Merck.
De strategische allianties die de Roche-groep heeft opgezet:
De Roche-groep is voortdurend bezig met het opzetten van strategische partnerschappen en allianties op het gebied van onderzoek, productie en distributie om zijn commerciële slagkracht te versterken.
- Bayer: Zo heeft Roche eind jaren negentig met Bayer samengewerkt bij de oprichting van een joint venture in de Verenigde Staten voor de productie en het op de markt brengen van pijnstillers en andere vrij verkrijgbare geneesmiddelen.
- Unicancer: In 2008 heeft Roche zijn krachten gebundeld met UNICANCER voor het verzamelen van gegevens over uitgezaaide borstkanker.
- Areva: In 2012 heeft de Areva-groep samen met Roche een gezamenlijk laboratorium in Frankrijk gebouwd. Het project is in 2013 afgerond.
- Sentara Consolidated Laboratories of Norfolk: In 2017 ging Roche ook een partnerschap aan met een Amerikaans laboratorium, Sentara Consolidated Laboratories of Norfolk, dat een speler is geworden in het door Roche opgezette MCOE-netwerk.
De voordelen en de sterke punten van het Roche-aandeel als beursactivum :
In de eerste plaats heeft de door de Roche-groep ingevoerde automatisering van de activiteiten de kwaliteit van de producten verbeterd en de groep in staat gesteld haar activiteiten verder uit te breiden of juist te verminderen in overeenstemming met de reële behoeften van de markt.
De Roche-groep heeft ook aangetoond in staat te zijn zich aan te passen aan nieuwe markten door expertise ter beschikking te stellen om gemakkelijker tot die markten door te dringen en er een langdurige aanwezigheid te vestigen. Dankzij deze externe expansie heeft Roche meer inkomsten kunnen genereren, maar ook zichzelf kunnen beschermen tegen de cyclische risico's van de markt waarin zij voornamelijk actief is.
De Roche-groep wordt ook erkend als een betrouwbare leverancier, aangezien zij een sterke basis heeft van haar eigen grondstoffenleveranciers. Dit stelt haar in staat om knelpunten in de toeleveringsketen aan te pakken en haar orders uit te voeren.
Roche heeft ook een sterk en betrouwbaar distributienetwerk dat zij in de loop van de tijd heeft opgebouwd en dat haar in staat stelt een groot deel van de wereldmarkt te bereiken.
De groep heeft ook een hooggekwalificeerd personeelsbestand, dat voortdurend wordt versterkt door middel van zeer interessante opleidings- en stageprogramma's. De Roche-groep investeert zwaar in de opleiding en bijscholing van zijn werknemers, waardoor de groep niet alleen over een personeelsbestand beschikt, maar ook de motivatie van de werknemers verhoogt.
Een ander sterk punt van deze groep is de bijzonder hoge tevredenheid van de klanten van Roche. Dankzij haar toegewijde afdeling Customer Relationship Management (CRM) heeft Roche een zeer hoge mate van klanttevredenheid kunnen bereiken bij haar bestaande klanten en zo meer prospects kunnen aantrekken.
Het rendement op de investeringen van de Groep is ook een actief. Roche is in staat tal van projecten succesvol af te ronden met een snelle en aanzienlijke return on investment.
Tot slot is het laatste voordeel van de groep natuurlijk haar vermogen tot innovatie met een succesvolle ervaring in de recurrente ontwikkeling van nieuwe producten.
Nadelen en zwakke punten van het Roche-aandeel als beursactivum :
Ten eerste weten we dat de Roche-groep enkele problemen heeft met de integratie van bepaalde bedrijven die een andere werkcultuur hebben dan de eigen groep. De groep kan vanwege dit verschil niet fuseren met enkele kleinere bedrijven.
Op de arbeidsmarkt staat Roche erom bekend veel te besteden aan de opleiding van werknemers. Deze uitgaven kunnen echter een rem zetten op de winstgevendheid in een periode van dalende productiekosten voor de farmaceutische industrie als geheel en in het bijzonder in het licht van de concurrentie die deze uitgaven lijkt te verminderen.
Het is ook bekend dat zowel het rendement als de nettobijdrage van de Roche-groep onder het gemiddelde voor de sector liggen.
Men kan ook het gebrek aan diversiteit in het aanbod van dit bedrijf betreuren. Door deze beperkte keuze kan een aantal van zijn belangrijkste concurrenten er immers marktaandeel aan onttrekken. Evenzo is Roche vrij slecht in staat om te anticiperen op de stijgende vraag naar bepaalde producten met soms onvoldoende of soms te hoge voorraden.
In dit verband mag ook niet uit het oog worden verloren dat de Roche-groep momenteel weliswaar een van de belangrijkste spelers in de farmaceutische industrie is, maar dat het succes van zijn nevenactiviteiten beperkt blijft. Het bedrijf ondervindt enige moeilijkheden om uit te breiden naar andere productsegmenten.
Ten slotte moet eraan worden herinnerd dat Roche te maken heeft met een zeer sterke concurrentie van ondernemingen uit dezelfde sector, waardoor de resultaten extra onder druk komen te staan.