Algemene presentatie van Renault :
Renault dankt zijn sterke populariteit in Frankrijk en in het buitenland aan het feit dat het al lang de grootste Europese fabrikant van Franse voertuigen is. Helaas is het nu onttroond door zijn directe concurrent, de PSA-groep. Het is echter het vermelden waard dat Renault op de achtste plaats in de wereld staat.
De creatie van het merk Renault vond plaats net na de Tweede Wereldoorlog, aan het einde van de vorige eeuw. Renault werd in die tijd beschouwd als een echt embleem van de naoorlogse wederopbouw en van het Franse sociale en economische succes.
Renault werd in 1990 geprivatiseerd, maar pas in 1996 werd deze privatisering daadwerkelijk in praktijk gebracht. Het was in die tijd dat de Franse staat het grootste deel van zijn aandelen aan particuliere investeerders verkocht. Er zij echter op gewezen dat de staat vandaag de dag nog steeds 15% van de aandelen van Renault in handen heeft. Later, in 1999, zal Renault fuseren met de Japanse fabrikant Nissan.
De concurrentie van het Renault-aandeel kennen:
De concurrentie van Renault komt neer op één enkele autofabrikant, PSA. Onlangs, in 2018, wist Volkswagen de nummer één positie in de ranglijst van Franse autofabrikanten te heroveren, terwijl Renault sinds 2016 aan de leiding stond. Hier is de huidige ranglijst van autofabrikanten in termen van verkoop:
- Volkswagen: 10.830.625 voertuigen
- Toyota: 10.520.655 voertuigen
- General Motors: 8.786.987 voertuigen
- Hyundai - Kia: 7.507.945 voertuigen
- Ford: 5.734.306 voertuigen
- Honda : 5.265.125 voertuigen
- Fiat Chrysler Automobielen: 4.840.664 voertuigen
- PSA: 4.125.683 voertuigen
- Suzuki: 3.213.224 voertuigen
Strategische allianties opgezet door de Renault-groep :
De Renault-groep streeft voortdurend naar doelgerichte partnerschappen met bepaalde concurrerende of complementaire bedrijven om zijn positie op de automobielmarkt te behouden.
- Microsoft: In 2016 bundelde hij zijn krachten met de Microsoft-groep om een samenhangend voertuigmodel te ontwikkelen met behulp van de meest innovatieve computertechnologieën.
- Elf : Renault werkt al veel langer samen met de smeermiddelen van het merk Elf, een dochteronderneming van de Total-groep, om deze producten te promoten.
- Mitsubishi: In 2015 had de Renault-groep ook geprobeerd een partnerschap met de autofabrikant Mitsubishi tot stand te brengen, maar uiteindelijk werd het contract opgezegd. Het doel van dit partnerschap was dat Renault de Japanse groep driedubbele sedans zou leveren voor de Noord-Amerikaanse markt.
- PSG-voetbalclub: Meer recentelijk, in 2019, heeft de Renault-groep ook een partnerschap met de PSG-voetbalclub opgezet. Deze commerciële samenwerking heeft geleid tot de lancering van een speciale serie van het merk Mégane Gt-Line met een stijl die doet denken aan die van de club en een bijbehorende reclamecampagne die op grote schaal wordt verspreid via de verschillende media.
Wat zijn de voordelen en sterke punten van het Renault-aandeel als beursinstrument?
Een van de grootste voordelen van Renault is ongetwijfeld zijn positionering op de wereldwijde markt van de autofabricage. Renault is momenteel de vierde grootste autofabrikant ter wereld, met bijna 10% van het wagenpark ter wereld, uiteraard dankzij de Renault-voertuigen, maar ook dankzij de merken Dacia en Renault-Samsung.
De effectieve strategie van het bedrijf voor de ontwikkeling van zijn activiteiten over de hele wereld, met een uitstekende verdeling van de activiteiten tussen Europa, Rusland, Turkije, Algerije en Latijns-Amerika voor het merk Renault en in Europa en Azië voor het merk Nissan, onderscheidt zich ook als een sterk punt.
De Renault-groep heeft de afgelopen jaren een sterke groei laten zien. Dit is grotendeels te danken aan een aanbod van laaggeprijsde instapmodellen via Dacia's instapmodel. Renault heeft ook zijn groei verhoogd door het winnen van nieuw marktaandeel in het buitenland, met name in India, China, Japan en Brazilië, waar het meer dan de helft van zijn omzet genereert.
Renault is strategisch goed gepositioneerd op de Aziatische productiemarkt, die zeer gewaardeerd wordt door zijn belangrijkste concurrenten. Het heeft met name zijn productiecapaciteit in Zuid-Korea verdubbeld, met een opleving van de registraties in Europa, waardoor het reële kosten kan besparen. De groep heeft ook de industriële installaties van zijn Nissan-dochteronderneming samengevoegd met de vestiging van Renault, wat opnieuw heeft bijgedragen tot een verlaging van de productiekosten en een verbetering van het concurrentievermogen. Dankzij deze strategie heeft de groep in 2015 een operationele marge van 5,7% bereikt en heeft zij aangetoond dat zij in staat is de distributiestromen te beheersen door haar voorraden sterk te verminderen.
Nog steeds in termen van internationale groei heeft de Renault-groep momenteel een duidelijk voordeel ten opzichte van zijn concurrenten, aangezien het de allereerste autofabrikant was die profiteerde van de openstelling van de Iraanse markt.
Een andere belangrijke troef van de Renault-groep is ditmaal de financiële engineering, met name door de succesvolle terugkoop van Nissan-aandelen in 2016, waardoor de groep een groot deel van de aandelen van deze dochteronderneming heeft kunnen behouden en in 2016 enkele miljarden euro's heeft kunnen genereren.
Dankzij zijn financiële strategie en zijn inspanningen om zijn schuldenlast te verminderen, zou Renault eindelijk moeten profiteren van een verbetering van zijn rating door de belangrijkste ratingbureaus en zo meer vertrouwen moeten krijgen van de investeerders.
Tot slot waarderen beleggers die aandelen van Renault kopen ook de directe dividenduitkering van de verschillende participaties aan de aandeelhouders van de groep.