Over Porsche:
De Porsche-groep is een Duitse onderneming die zoals u weet is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en verkoop van sport-, luxe- en raceauto's. De omzet van het bedrijf komt voornamelijk uit de verkoop van auto's. Daarnaast komt een deel ook uit het leveren van diensten zoals verkoopfinanciering of verzekeringen en de verkoop van reserveonderdelen en accessoires voor zijn voertuigen.
De Porsche-groep richt zich vanzelfsprekend op een internationale markt, waarbij het bedrijf vooral actief is in Europa en natuurlijk Duitsland.
Om de concurrentie van het Porsche-aandeel te kennen:
De Porsche Groep is een autofabrikant die gespecialiseerd is in het ontwerp en de productie van luxeauto's. De Porsche Groep is een autofabrikant die gespecialiseerd is in het ontwerp en de productie van luxeauto's. De Porsche Groep heeft zich gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van luxeauto's. Als zodanig heeft zij te maken met beperkte concurrentie, maar concurreert zij in vindingrijkheid om marktaandeel te winnen in deze zeer gewaardeerde sector. Het is daarom essentieel om de belangrijkste concurrenten van de Porsche Groep te kennen als u overweegt om haar aandelen op de beurs te verhandelen. Afhankelijk van de evolutie van de resultaten van elk van deze bedrijven zal de koers van het Porsche-aandeel waarschijnlijk stijgen of dalen. Hier is de rangschikking van 's werelds grootste autoverkopers van luxe auto's in 2016 op basis van de gerealiseerde omzet:
- Aston Martin: met meer dan 4.000 verkochte voertuigen per jaar.
- Bentley: met 10.100 verkochte voertuigen per jaar.
- Bugatti: die op de derde plaats staat.
- Ferrari: met 7664 verkochte auto's in 2016.
- Jaguar: met 83.986 verkochte auto's in 2016.
- Lamborghini: met 3245 verkochte auto's per jaar.
- Maserati: met 45.000 voertuigen per jaar.
- McLaren:1.645 verkochte voertuigen.
De strategische allianties die door de Porsche-groep zijn aangegaan:
De Porsche-groep dankt zijn succes en reputatie ook aan de verschillende samenwerkingsverbanden die het in de loop der jaren heeft opgebouwd en in stand gehouden.
- ExxonMobil: Dit is met name het geval met het partnerschap dat meer dan 20 jaar geleden is aangegaan met de ExxonMobil-groep voor onderzoek en ontwikkeling van innovatieve motoroliën. Om dit jubileum te vieren, hebben zij hun partnerschap met vijf jaar verlengd, tot 2021.
- Adidas: Porsche is in 2005 ook een samenwerking aangegaan met Adidas om een productlijn te creëren.
- Microsoft: Tot slot is Microsoft ook een partner van Porsche voor zijn Forza-spel sinds 2017.
Analyse van de koers van het aandeel Porsche:
De koers van het aandeel Porsche hangt af van bijvoorbeeld het uitkomen van nieuwe modellen, maar ook van de concurrentie.
Beursgegevens
Zoals u hebt gezien, geven de historische gegevens over de grafische studie van de aandelenkoersen van Porsche ons goede aanwijzingen over hoe we toekomstige trends moeten benaderen. U kunt ook geïnteresseerd zijn in een fundamentele analyse door de reactie van de cursus op de verschillende economische en financiële gebeurtenissen van de afgelopen jaren te bestuderen.
Maar het is ook belangrijk om vertrouwd te zijn met de basisgegevens over het Porsche-aandeel, zoals het volgende:
- In 2017 bedroeg de totale marktkapitalisatie van Porsche ongeveer EUR 15.716,75 miljoen.
- Het aantal aandelen dat Porsche uitgeeft en momenteel op de markt in omloop is, bedraagt 153.125.000. De aandelen die Porsche uitgeeft en momenteel op de markt is, zijn in totaal 153.125.000 stuks.
- De koers van het Porsche-aandeel is momenteel genoteerd op de General Standard markt van Deutsche Boerse AG in Duitsland.
- Porsche is ook opgenomen in de Duitse DAX 30 National Stock Market Index.
- De aandeelhouders van het Porsche-bedrijf bestaan voor 50% uit de familie Porsche en de familie Piëch, voor 25% uit particuliere beleggers en voor 25% uit institutionele beleggers.
Economische geschiedenis
Hier zijn enkele van de recente gebeurtenissen die Porsche vanuit economisch of financieel oogpunt kunnen hebben gekenmerkt en die een invloed hebben gehad op de koers van het aandeel.
- In 2005 heeft Porsche besloten haar belang in de groep Volkswagen uit te breiden. Vanaf 2006 stijgt deze participatie dus tot 27,4%. Ook in 2006 heeft de Porsche-groep de toestemming van de Duitse staat gekregen om de blokkerende minderheid van Volkswagen over te nemen en de controle over Volkswagen over te nemen. Maar de groep zal dan gedwongen worden een overnamebod uit te brengen op de rest van het kapitaal, wat een mislukking zal zijn.
- Tussen 2007 en 2009 probeert Porsche nog steeds haar aandeel in Volkswagen te vergroten. In 2009 had hij 50,76% van de aandelen in handen.
- Ook in 2009 heeft de groep een aanzienlijke schuld opgebouwd als gevolg van een aanzienlijke appreciatie van het aandeel Volkswagen. Porsche moet dus een belasting betalen op gerealiseerde meerwaarden die zij niet kan betalen. Tot slot is het een belangrijke investering van de Qatar Investment Authority die Porsche zal dwingen haar activiteiten in 2012 met Volkswagen te fuseren.
- In 2011 zal de Porsche-groep een prototype van een elektrische auto, de Boxter E, presenteren op Challenge Bibendum, maar zonder een startdatum voor de productie aan te kondigen.
- In 2015 zal de Porsche Groep op de Frankfurt Motor Show een nieuw concept voorstellen met de naam Mission E. Het is een volledig elektrische sedan met een hoge prestatie en een totaal van 600 pk. Dit voertuig, dat de volgende sedan van het merk moet vertegenwoordigen, bevestigt het engagement van Porsche voor de sector van de elektrische voertuigen.
- Vooruitblikkend, en na de installatie van hybride motoren op een aantal van haar voertuigen in de afgelopen jaren, heeft de Porsche Groep officieel aangekondigd dat de volgende generatie van 911's deze technologie vanaf begin 2018 zal gebruiken.
De voordelen en sterke punten van het Porsche-aandeel als beursactiva:
Allereerst geniet de Porsche Groep natuurlijk een uitstekende reputatie en een sterk merkimago. Inderdaad, in de loop der tijd heeft deze groep naam gemaakt in de zeer bevoorrechte wereld van de luxeauto's en het merk is nu bekend over de hele wereld. Om dit doel te bereiken, heeft Porsche haar strategie gebaseerd op haar aanwezigheid in de autosport, maar ook op een zeker respect voor de autotraditie. De door de groep geproduceerde voertuigen worden beschouwd als zowel top-of-the-range als krachtige voertuigen.
Hoewel het aantal voertuigen dat door de Porsche Groep wordt aangeboden relatief klein is, waarderen wij de mogelijkheden om deze verschillende voertuigen met vele opties en uitbreidingen aan te passen. Dankzij deze weinige modellen kan Porsche zich ook positioneren in verschillende segmenten zoals SUV's, sportauto's en luxe sedans, waardoor verschillende soorten klanten worden bereikt.
Zoals hierboven kort uitgelegd, is de Porsche Groep ook een referentie in de sportwereld en meer specifiek op het gebied van de autosport. Het merk Porsche is het sterkste merk op dit gebied dankzij de kwaliteit van zijn voertuigen. Hierbij moet worden opgemerkt dat het merk ook een lijn van productiemachines heeft die volledig gewijd is aan de autosport. Sommige modellen van auto's gewijd aan deze sport en van het merk Porsche zijn ware emblemen van de autosport geworden en zijn geliefd bij motorsportliefhebbers.
Dit brengt ons bij een ander sterk punt van Porsche, en dat is precies haar fanclub. Porsche is immers niet alleen een luxemerk voor high-end klanten, maar ook een merk dat alle liefhebbers van mooie auto's aanspreekt. Hoewel niet alle fans van het merk echte klanten zijn, helpen ze het merk en zijn populariteit over de hele wereld te bestendigen.
Tot slot is de laatste troef van de Porsche Groep ongetwijfeld haar personeelsbestand. Zo profiteert Porsche dankzij meer dan 12.000 gekwalificeerde medewerkers van een efficiënte technische en managementbasis om efficiënter te produceren met regelmatige verbeteringen aan de geproduceerde voertuigen.
De nadelen en zwaktes van het Porsche-aandeel als beursactief:
Ten eerste is het feit dat de producten van de Porsche-groep zeer duur zijn, natuurlijk een belangrijke hinderpaal voor de groei. De voertuigen van dit merk zijn ontworpen voor een zeer specifiek segment van de bevolking, de rijkste consumenten. Dit leidt tot een steeds lagere omzet omdat de economische crisis het aantal potentiële klanten voor dit type auto van zeer hoge kwaliteit vermindert. Porsche is momenteel echter niet op zoek naar verdere expansie in het middensegment en handhaaft haar strategie in het luxesegment, wat een negatieve invloed zou kunnen hebben op haar toekomstige inkomsten.
Het tweede en laatste zwakke punt van dit bedrijf betreft ten slotte ook de kosten, maar deze keer de kosten voor het onderhoud van de door Porsche geproduceerde voertuigen, wat een ander obstakel vormt voor de verkoop. Vergeleken met andere concurrerende modellen van luxe- en sportvoertuigen zijn de Porsche-modellen duurder in onderhoud.... Bovendien heeft elk nieuw model Porsche-voertuig dat op de markt wordt gebracht, steeds hogere exploitatie- en onderhoudskosten, terwijl de trend meer gericht is op zuinige en ecologische voertuigen, zelfs in de luxesector.
Zoals u kunt zien, zijn de zwakke punten van de Porsche-groep veel minder talrijk dan de sterke punten en de bezorgdheid over vooral de prijs van de voertuigen. Het gewicht van deze zwakke punten kan echter belangrijk zijn wanneer investeerders hun beslissingen nemen.