Over Nike:
Nike is een Amerikaanse onderneming die is gespecialiseerd in het ontwerpen, fabriceren en verkopen van schoenen en sportartikelen. Tot het bedrijf behoren de merken Nike, Cole Haan, Bragano, Converse All Star en Hurley.
58,3% van de omzet heeft betrekking op schoenen, daarna kleren met 29,2% en tot slot sportartikelen met 6%.
Nike heeft meer dan 858 winkels wereldwijd maar vooral in de Verenigde Staten.
De belangrijkste concurrenten van Nike:
Nike is al jarenlang een van de belangrijkste fabrikanten van sportartikelen ter wereld. Dankzij de diversificatie van zijn sportartikelen zoals schoenen en kledij staat het bedrijf momenteel in de top drie van zijn sector.
Toch moet Nike om zijn marktaandeel te behouden en om nieuwe klanten binnen te halen onophoudelijk vechten tegen een select kransje van erg sterke concurrenten.
De huidige sectorleider is het concern Puma, dat sinds 2017 na enkele jaren van dalende resultaten terug op kracht komt. Het wordt op de voet gevolgd door Nike, dat zijn grootste concurrent Adidas maar net voorblijft. De twee in Duitsland opgerichte bedrijven vormen dus de enige ernstige bedreiging voor Nike.
Wij raden u aan om de resultaten en de evolutie van op het vlak van marktpositionering van deze ondernemingen op de voet te volgen: zo kunt u een correcte fundamentele analyse van het aandeel Nike maken.
De belangrijkste partners van Nike:
Hier vindt u de belangrijkste partnerschappen die Nike in de loop van de laatste jaren sloot.
- In 2003 begint Nike een partnerschap met elektronicaconcern Philips voor de ontwikkeling van sportieve audioproducten, waaronder een draagbare MP3-speler, maar ook draagbare cd-spelers en draadloze hoofdtelefoons.
- In 2006 sluit Nike in het licht van de creatie van de iPod Nike+ een partnerschap met Apple. De productie ervan zal uiteindelijk snel stopgezet worden omdat het succes uitblijft.
- Omdat ze schaars werden in de offciële winkels verbindt Nike zich in 2014 zelfs aan Adidas - nochtans een van zijn grootste concurrenten - voor de productie van de Franse nationale voetbalshirts. Nike heeft dus een beroep gedaan op Adidas om de winkels sneller te bevoorraden door het verhogen van de shirtproductie.
Analyse van de koers van het aandeel Nike:
De koers van het aandeel Nike is genoteerd op de Amerikaanse beurs NYSE in de Verenigde Staten en maakt onderdeel uit van de Dow Jones-beursindex.
De grafieken van de historische koersgegevens laten een opgaande, stapsgewijze ontwikkeling zien, afgewisseld door neerwaartse correcties.
Belangrijke beursgegevens met betrekking tot het aandeel Nike:
Als u op een slimme manier wilt beleggen in de koerswaarde van het aandeel Nike, dan is het onmisbaar dat u weet hoe dit Amerikaanse bedrijf zich op de internationale aandelenmarkt positioneert. Om u daarbij te helpen stellen wij hierna enkele essentiële beursgegevens over de notering van dit aandeel en zijn technische en financiële bijzonderheden aan u voor.
- In 2017 bedraagt de totale beurswaarde van Nike 89.278,54 miljoen USD.
- Het aantal door Nike uitgegeven effecten dat momenteel op de aandelenmarkt in omloop is, bedraagt 1.682.000.000 stuks.
- De koers van het Nike-aandeel staat momenteel genoteerd op de Main Market van de NYSE-aandelenmarkt in de Verenigde Staten.
- Nike maakt ook deel uit van de samenstelling van de Dow Jones Industrial Average-beursindex in de Verenigde Staten en bevindt zich dus tussen de bedrijven met de grootste beurswaarden van de VS.
- De groep van Nike-aandeelhouders bestaat momenteel uit 5,30% aandelen van Vanguard Group, 4,28% van Fidelity Management and Research Company, 3,31% van State Street Corporation, 2,40% van BlackRock Fund Advisors, 2,05% van Wellington Management Company, 1,43% van Jennison Associates, 1,25% van Northern Trust Investments, 1,23% van Janus Capital Management LLC, 1,10% van Lansdowne Partners Limited Partnership en 1,08% van Lone Pine Capital.
Economische en financiële geschiedenis van Nike:
Hierna vindt u enkele economische en financiële elementen die de geschiedenis van het bedrijf in de loop van de laatste jaren kenmerkten en die een impact hadden op de koerswaarde van zijn aandeel.
- In 2003 koopt de groep Converse Shoes voor een bedrag van 305 miljoen dollar.
- In 2005 volgt Bille Perez Phil Knight op als hoofd van Nike. Die laatste zal echter pas in 2006 vervangen worden.
- In 2007 neemt Nike voor 409 miljoen euro Umbro over.
- In 2008 verkoopt Nike Bauer voor een bedrag van 200 miljoen dollar.
- In 2009 neemt Nike via een contract van 320 miljoen euro het leverancierschap van het Franse nationale voetbalteam over van concurrent Adidas. Datzelfde jaar vraagt het concern een patent op automatische vetersluiting aan.
- In 2011 creëert Greenpeace een polemiek door aan te kondigen dat het sporen van hormoonverstoorders heeft gevonden in kledingstalen van het merk. De groep verbindt zich ertoe om nog voor het einde van 2020 alle toxische chemische substanties uit zijn productielijn te weren.
- In 2012 lanceert Nike de Nike Barber Shop: een door de jaren '20 geïnspireerd kapsalon dat zich wereldwijd in 6 steden zal vestigen, waaronder in de Rue des Halles in Parijs. Deze kapsalons worden vergezeld van een reclamespotje met voetballer Mario Balotelli: het doel is natuurlijk om op een originele manier het merk te promoten. Nog altijd in 2012 verkoopt Nike Umbro voor een bedrag van 225 miljoen dollar aan Iconix Brand Group.
- In 2013 verkoopt de groep ook het merk Cole Haan voor 570 miljoen dollar aan investeringsgroep Apex Partners.
- In 2016 lanceert Nike, dat eerder al de Lunar Flyknit, Foamposite en Air Force 1 uitbracht, in samenwerking met Supreme een nieuw paar basketschoenen: de Air Max 98.
De voordelen en sterke punten van het Nike aandeel als beursactivum:
Ten eerste, en met betrekking tot de belangrijkste troeven van de Nike Group, kunnen we natuurlijk wijzen op het hoge concurrentieniveau van dit bedrijf. De Nike groep voert op dit niveau een zeer agressief beleid en toont een reële afkeer van zijn belangrijkste concurrenten. Deze strategie van directe confrontatie met concurrerende merken is al tientallen jaren succesvol en moet de groep in staat stellen om nieuwe klanten te winnen.
Een ander onmiskenbaar voordeel van de Nike Group, die ditmaal betrekking heeft op de productielijn, is dat er geen fabriek is. Zo investeert zij zeer weinig in gebouwen of in de aanwerving en opleiding van haar personeel, wat enerzijds aanzienlijke besparingen oplevert en anderzijds een slankere en minder complexe organisatie mogelijk maakt dan andere grote groepen. Nike investeert bij voorkeur in onderzoek en ontwikkeling en biedt innovatieve en schaalbare producten aan door deze nieuwe producten te laten produceren waar ze willen en vooral tegen extreem lage prijzen. Nike kan ook profiteren van een sterke onderhandelingspositie met zijn producenten en probeert voortdurend zijn productiekosten te verlagen door niet te aarzelen om de productie van zijn producten regelmatig van de ene naar de andere onderaannemer te verplaatsen.
Tot slot, de laatste kracht van Nike waarop we kunnen vertrouwen is natuurlijk het wereldwijde aspect van dit merk, dat bekend en erkend is over de hele wereld en het nummer één sportmerk in de wereld is. Het merklogo is dus al heel lang door iedereen herkenbaar.
De nadelen en zwaktes van het Nike aandeel als beursactivum:
Ten eerste, en hoewel het mogelijk is om het brede gamma van producten ontwikkeld en op de markt gebracht door de Nike Group te waarderen, is het ook merkbaar, door de verdeling van de verkoop per segment nader te bekijken, dat de inkomsten van het bedrijf zeer sterk afhankelijk blijven van de sportschoenensector. Ook het geringste verlies van marktaandeel in dit segment of een grote verandering in de mode of het koopgedrag van de consumenten van sneakers kan een aanzienlijk risico vormen voor de groep en haar winstgevendheid.
De tweede en laatste zwakte van Nike ten slotte betreft de zeer grote afhankelijkheid van de detailhandelaren. De Nike Group heeft immers zeer weinig eigen distributiepunten in de wereld en is voor de verkoop van haar producten voornamelijk afhankelijk van derde wederverkopers. De detailhandel is echter, zoals we al weten, zeer prijsgevoelig en detailhandelaren proberen de daling van de marktprijzen door te berekenen aan Nike producten, die vaak hun marges verkleinen. Zij hebben dus een belangrijk middel om druk uit te oefenen op de groep.