ING

Analyse van de koers van het ING aandeel

--- Publiciteit ---
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder.
 
Grafiek van Tradingview

Financiële bedrijven die op de Europese markt zijn genoteerd, kunnen het onderwerp zijn van beleggingen voor particulieren die willen speculeren op de aandelenmarkt. Onder de meest populaire beurstitels is het aandeel van de ING-groep interessant om te bestuderen. Om die reden geven we u hier een gedetailleerd overzicht van de activiteiten van deze groep en daarnaast een historische analyse van de koers van dit aandeel.  

Elementen die de prijs van dit actief kunnen beïnvloeden:

Analyse nr. 1

In de eerste plaats zullen we uiteraard alle activiteiten van ING Groep volgen als onderdeel van haar internationale expansiestrategie. Dit houdt meestal de oprichting van joint ventures met lokale bedrijven in, maar kan ook leiden tot overnames van buitenlandse banken.

Analyse nr. 2

Afgezien van deze ene uitbreidingsstrategie kunnen alle fusies en overnames die ING Direct uitvoert, zeer interessante toegangspunten tot de markt zijn.

Analyse nr. 3

Ook de diversificatie van de door deze groep aangeboden bankproducten en -diensten zal nauwlettend worden gevolgd. Door nieuwe diensten toe te voegen aan bestaande diensten kan ING nieuwe segmenten van de bevolking veroveren en zo nieuwe klanten binnenhalen.

Analyse nr. 4

Uiteraard is het, net als bij alle bedrijven in de banksector, van belang om toezicht te houden op eventuele wijzigingen in de regelgeving van de overheid of wijzigingen door de ECB die een directe impact hebben op de activiteiten van ING.

Analyse nr. 5

De economische situatie in Europa, die de belangrijkste markt van ING blijft, is ook een element dat in de gaten moet worden gehouden, aangezien deze rechtstreeks van invloed is op de behoeften van de consument aan bankproducten (voornamelijk leningen en spaarproducten).

Analyse nr. 6

Tot slot is het belangrijk om te weten dat de verzekeringssector die ING Direct Group probeert te ontwikkelen, aan dezelfde risico's onderhevig is als andere bedrijven in deze sector. Natuurrampen kunnen ook de oorzaak zijn van grote verliezen voor deze groep en, afhankelijk van hun omvang en het getroffen gebied, een voldoende grote impact hebben op de rentabiliteit van de groep om de koers van het aandeel te beïnvloeden.

--- Publiciteit ---
Handel nu in ING!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. CFD's handelen met Plus500

Over de ING-groep:

De ING-groep is op dit moment de grootste financiële dienstverlener in de Benelux. De activiteiten van de groep kunnen worden onderverdeeld in drie belangrijke categorieën: vooral retailbankingactiviteiten, maar ook private banking-activiteiten en corporate- en investeringsbankieren.

Het grootste deel van de winst wordt behaald in Nederland en België, maar ook in de rest van Europa.

 

De belangrijkste concurrenten van ING:

Het ING-concern behoort als bankverzekeringsbedrijf tot de grootste van Europa, maar is ook wereldwijd volop in ontwikkeling. Het is dus belangrijk om de sector goed te kennen voordat u een beleggingsstrategie voor de koers van dit aandeel uitstippelt. Daarom stellen we hier enkele grote bedrijven uit deze sector aan u voor.

In Nederland is ING leider in de bankensector, voor Rabobank, ABN AMRO, Bank Nederlandse Gemeenten en Nederlandse Waterschapsbank.

ING staat op de achtste plaats in de wereldwijde rangschikking van systeembanken, na Agricultural Bank of China, Bank of China, Bank of New York Mellon, BPCE, China Construction Bank en Crédit Agricole, maar voor Santander, Société Générale en Unicredit.

ING bezet de 12de plaats in het klassement van meerbranche verzekeraars, achter AegonAgeas, Allianz, Aviva en ook AXA en Generali.

Dankzij deze gegevens kunt u een completere fundamentele analyse met meer zekerheid van het aandeel ING te maken. Zo kunt u een objectieve strategie bepalen die rekening houdt met de marktsituatie in de bankverzekeringssector en met de concurrentie die er heerst.

 

De belangrijkste partners van ING:

ING Direct sloot in het recente verleden niet meteen echte partnerschappen. Wat het genereren van zijn naambekendheid en zijn ontwikkeling betreft, blijft het bedrijf dus onafhankelijk. Toch is het mogelijk dat we binnenkort getuige zijn van nieuwe toenaderingen tot andere entiteiten binnen dezelfde of in andere sectoren.

In 2013 sluit BNP Paribas een akkoord met ING voor de aankoop van 50% van de aandelen in de joint venture van levensverzekeringen die de groep in handen had en die hij met Bank of Beijing opgericht had om zijn activiteiten in China te ontwikkelen.

 

Analyse van de koers van het aandeel ING:

De koers van het aandeel ING is genoteerd in compartiment A van de markt Euronext Amsterdam in Nederland. Ook maakt het aandeel onderdeel uit van de berekening van de AEX-index.

 

De voordelen en sterke punten van het ING-aandeel als beursactiva:

Ten eerste heeft ING Groep een sterke voorsprong op het gebied van haar merknaam, die zeer populair is bij het grote publiek. Het volstaat om de verschillende comparatoren van bankaanbiedingen te raadplegen om te beseffen dat deze bank vaak tot de beste behoort, wat haar uiteraard helpt om nieuwe klanten te winnen.

Beursbeleggers waarderen ook de gezonde financiële situatie van deze groep. In de banksector zijn er maar weinig bedrijven die erin slagen stabiele en geruststellende resultaten te boeken, en ING is een van hen. Ook dit kan leiden tot een groter belang van de aandeelhouders in dit effect dan in de effecten van concurrerende bankgroepen.

ING is een bank die vooral bekend is op de Franse markt, maar ook een internationale onderneming. ING implementeert al jaren een echte uitbreidingsstrategie in de rest van de wereld en heeft in bepaalde landen joint ventures opgezet. Dit geeft haar natuurlijk een voorsprong op sommige van haar concurrenten, met name in Europa, en stelt haar in staat zich beter te beschermen tegen de risico's die alleen al met de Franse economie samenhangen.

Een ander onmiskenbaar voordeel van ING Bank is haar voordelige positie in bepaalde specifieke segmenten. Dit is met name het geval voor vermogensbeheerdiensten, waarvoor deze bank tot de koplopers in de sector behoort. Dit helpt het imago bij investeerders te versterken en maakt het aandeel aantrekkelijker.

Van de verschillende activa die de ING Groep ter beschikking staan, kunnen we natuurlijk ook haar zeer grote personeelsbestand vermelden. Via haar verschillende kantoren verspreid over de hele wereld stelt ING Groep meer dan 100.000 mensen te werk. Deze medewerkers stellen haar in staat haar bankproducten en -diensten efficiënt aan te bieden met een kwaliteitsvolle klantrelatie die door critici vaak wordt geprezen.

Tot slot is het belangrijk om als een van de voordelen van deze groep en haar beursactie ook te vermelden dat de ING Groep op dit moment al een zeer sterk klantenbestand heeft met een toename van het aantal klanten per jaar. Vandaag de dag biedt ING haar diensten aan meer dan 85 miljoen klanten in meer dan 40 landen over de hele wereld. Dit zeer grote klantenbestand is gemakkelijk te behouden en maakt het mogelijk om nog meer klanten te winnen, onder andere dankzij strategieën gebaseerd op sponsoraanbiedingen.

 

De nadelen en zwaktes van het ING-aandeel als beursactivum:

Ten eerste, als u geïnteresseerd bent in de banksector in het algemeen, weet u waarschijnlijk dat deze omgeving zeer concurrerend is. Naast de grote Franse en Europese historische spelers in deze sector, die een groot marktaandeel hebben, concurreert ING steeds meer met bepaalde nieuwe generatie en 100% online banken. ING Groep heeft ook haar eigen aanbod voor internetbankieren opgezet om deze pure spelers tegen te gaan.  De concurrentie is bijzonder hevig in de verzekeringsmarkt, waar ING ondanks de vele inspanningen van de afgelopen jaren moeite heeft gehad om zich te positioneren.  De dreiging komt dus van verschillende segmenten en niet alleen van de bancaire segmenten.

Een andere zwakte van de ING Groep die negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor haar aandelenkoers, betreft de winst van deze bank, die weinig regelmatig is. Hoewel de algemene financiële situatie van deze onderneming over het geheel genomen goed is, zoals we eerder al hebben vermeld bij de sterke punten van de groep, schommelt de winst sterk van jaar tot jaar.

Een ander nadeel voor het marktaandeel van ING is ten slotte de controverse over bevroren fondsen die haar en andere Europese banken heeft getroffen en die op dit moment nog steeds het algehele beleggersvertrouwen beïnvloedt.

U moet daarom de voor- en nadelen van deze bank vergelijken voordat u een langetermijnpositie inneemt op dit ING-effect en u moet er zeker van zijn dat u anticipeert op de manier waarop de markten deze actie op de lange termijn zullen ervaren.

Een aantal veelgestelde vragen

Hoe evolueert het dividend van het ING-aandeel?

Wat de evolutie van het dividend van het aandeel ING Groep betreft, dient te worden opgemerkt dat dit dividend voor het jaar 2019 netto € 0,69 per aandeel bedroeg, wat neerkomt op een rendement van 11,88%. Voor 2020 geven de prognoses een nettodividend per aandeel van € 0,34 aan, d.w.z. een rendement van 5,82%, en voor het jaar 2021 geven de prognoses momenteel een nettodividend per aandeel van € 0,45 aan, d.w.z. een rendement van 7,75%.

Wat zijn de belangrijkste financiële doelstellingen van ING Groep?

ING Groep communiceert regelmatig over haar financiële doelstellingen. Onlangs publiceerde zij een doelstelling voor 2020 van een omzet van 17.764 miljoen euro, dat wil zeggen een EBITDA van -3%. Wat de vooruitzichten op langere termijn betreft, wordt ook een omzetdoelstelling van 17.970 miljoen euro voor 2021 vastgesteld, met een EBITDA van 1%, wat overeenkomt met de in 2019 gerealiseerde EBITDA.

Wanneer is de beste tijd om ING-aandelen te kopen?

Als u het ING-aandeel online wilt kopen of opwaarts wilt handelen, moet u de beste tijd vinden om dat te doen. Het is daarom raadzaam om nieuws dat de koers van het aandeel opwaarts kan beïnvloeden, zoals de publicatie van optimistische resultaten of voorspellingen of een andere grote operatie, op de voet te volgen en altijd te controleren of de technische analyse zich in dezelfde richting beweegt als deze signalen.

--- Publiciteit ---
Handel nu in ING!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's handelen met Plus500