IBM

Analyse van de koers van het IBM aandeel

--- Publiciteit ---
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder.
 
Grafiek van Tradingview

De IT-sector is een van de economische sectoren die in de afgelopen decennia de grootste groei heeft doorgemaakt. Het is dus logisch dat de grootste ondernemingen in deze sector beleggers uit de hele wereld trekken. De Amerikaanse gigant IBM hoort tot de beursgenoteerde ondernemingen waarvan de aandelen op dit moment het meest gewild zijn. Daarom vertellen we u graag iets meer over dit bedrijf. U krijgt praktische informatie en enkele gegevens zodat u te weten komt waarmee het bedrijf bezig is en hoe u een goede analyse kunt maken van de koers van het aandeel IBM.  

Elementen die de prijs van dit actief kunnen beïnvloeden:

Analyse nr. 1

Uiteraard zal bijzondere aandacht worden besteed aan de plannen van de onderneming om haar aanbod verder te diversifiëren, aangezien dit een van de belangrijkste risicofactoren voor IBM vandaag de dag is.

Analyse nr. 2

We zullen ook de strategische allianties en partnerschappen die IBM waarschijnlijk zal aangaan met bedrijven in verschillende sectoren nauwlettend in de gaten houden.

Analyse nr. 3

De R&D-capaciteiten van IBM zijn daarom ook een belangrijk ontwikkelingspunt. Innovatie is de basis van het concurrentievermogen van de onderneming in haar sector.

Analyse nr. 4

Het spreekt voor zich dat u ook alle publicaties over de resultaten van de onderneming moet opvolgen en in het bijzonder de verwezenlijking van de doelstellingen die in de verschillende strategische plannen van de groep werden aangekondigd. Deze gegevens zijn een van de meest nauwgezette gegevens die door beleggers worden gevolgd en hebben een sterke invloed op de aandelenkoers van IBM op de korte en middellange termijn.

Analyse nr. 5

De economische gezondheid van de IT-sector in het algemeen en waarvan IBM's opdrachten sterk afhankelijk zijn, is natuurlijk zeer belangrijk en moet worden geïntegreerd in uw fundamentele studies.

Analyse nr. 6

Tot slot moet u natuurlijk een volledige studie uitvoeren naar de concurrentie en de evolutie van de marktaandelen van elke grote onderneming die actief is in de IT-sector.

--- Publiciteit ---
Handel nu in IBM!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. CFD's handelen met Plus500

Over IBM:

IBM of International Business Machines is een Amerikaanse informaticagigant die ook op internationaal gebied nog steeds een van de marktleiders is. Elk jaar haalt het bedrijf een omzet van tientallen miljarden euro's. De bedrijfsactiviteiten zijn verdeeld over verschillende sectoren. De belangrijkste hiervan zijn IT-diensten en daarnaast de ontwikkeling van software, de fabricage en verkoop van computerapparatuur en de financiering daarvan.

IBM behaalt het grootste deel van de winst in de Verenigde Staten, maar ook in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Azië.

 

Ken de concurrentie van het IBM-aandeel:

IBM is een van de pioniers op het gebied van IT-ontwikkeling en neemt vandaag de dag nog steeds een overheersende plaats in in deze sector in. Met de vele technologische ontwikkelingen in deze sector die de wereld de afgelopen decennia heeft gezien, concurreren steeds meer bedrijven nu echter met deze mondiale reus. Hier zijn de belangrijkste concurrenten van de IBM-groep:

 

Strategische allianties opgezet door de IBM-groep:

 

Economische geschiedenis

Het is interessant om te kijken naar de financiële evolutie van IBM in de afgelopen jaren, omdat die natuurlijk een grote invloed heeft gehad op de evolutie van zijn aandelenkoers op de beurs. Hier zijn enkele belangrijke data en informatie over de resultaten van deze groep.

Deze financiële gegevens zijn uiteraard onderhevig aan wijzigingen in de loop der tijd en moeten regelmatig worden gecontroleerd.

 

De voordelen en sterke punten van IBM-aandelen als beursactiva:

Ten eerste is het IBM-merk natuurlijk een van de sterkste in de informatietechnologiesector op de internationale markt. Deze populariteit en naamsbekendheid zijn het resultaat van de populariteit van de producten die de groep aanbiedt, maar ook van de expertise van het bedrijf om zijn klanten te voorzien van de modernste hard- en softwareoplossingen. Dankzij deze capaciteiten is de IBM-groep in staat om nieuwe prospects aan te trekken en zijn klanten te behouden door hen bestaande producten en regelmatige nieuwe producten aan te bieden.

De IBM-groep heeft ook een uitgebreide ervaring en expertise in het beheer van zijn productieprocessen en materialen. De groep is inderdaad een van de meest innovatieve ter wereld en doet dit al heel lang, waardoor het ook tijd heeft gekregen om effectieve bedrijfsstrategieën en programma's voor de ontwikkeling van human resources binnen het bedrijf te implementeren met het creëren van talent en de permanente ontwikkeling van de vaardigheden van zijn medewerkers. De groep speelt ook een leidende rol in de ontwikkeling en innovatie van de IT-industrie. In die zin put IBM veel van zijn kracht uit zijn organisatiecultuur.

Een ander sterk punt van IBM dat hier belangrijk is om te benadrukken is natuurlijk zijn intellectuele eigendomsportefeuille. Het bedrijf vraagt voortdurend nieuwe patenten aan en ontleent zijn kracht aan het bezit van de hoogste patenten die het bedrijf versterken en concurrerender maken.

Ten slotte is de groep er sinds lang in geslaagd grote schaalvoordelen te realiseren die het mogelijk maken om concurrerend te blijven, maar ook om zijn industriële klanten te laten profiteren van goedkope producten en dus concurrerend te blijven ondanks de hoge kosten van nieuwe technologische producten.

Al deze elementen en sterke punten tonen ons hoe IBM over de nodige sterke punten beschikt om zijn groei op middellange en lange termijn te handhaven ondanks de zeer sterke concurrentie.

 

De nadelen en zwaktes van IBM's aandeel als beursactiva:

De eerste zwakte van de IBM-groep betreft de imiteerbaarheid van zijn producten. Om dit risico te verminderen, moet het bedrijf zich richten op een kostenleiderschapsstrategie. Deze strategie bestaat erin de inspanningen te concentreren op het verminderen van de kosten van bedrijfsprocessen. IBM heeft echter grote moeite om zijn producten uniek en moeilijk na te maken. Hierdoor zijn de concurrenten snel in staat om soortgelijke technologische oplossingen te produceren en zo de innovaties van de Amerikaanse reus te dwarsbomen.

Hoewel de IBM-groep onlangs heeft besloten zijn activiteiten te heroriënteren op de meest rendabele producten en oplossingen, roept dit besluit de vraag op naar de diversiteit van zijn aanbod.  De groep heeft een aantal van zijn minder winstgevende activiteiten, zoals pc's, afgestoten en in 2005 aan Lenovo teruggegeven ten voordele van enkele specialiteiten. Dit stelt de groep natuurlijk bloot aan grotere risico's, aangezien slechts enkele bedrijven nu het grootste deel van de winst van de groep genereren.

Evenzo, en vanwege dit gebrek aan diversiteit, zijn de markten waarop IBM zich richt ook beperkt en hebben ze alleen betrekking op de technologie- en informatie-industrie. De risico's hier zijn de risico's van een te directe en aanzienlijke blootstelling aan één enkele sector en een sterke afhankelijkheid van het groeiniveau van die sector. De recente inkrimping van het productassortiment waartoe IBM heeft besloten, versterkt dit probleem nog eens extra, dat in bepaalde marktconfiguraties zwaar op de resultaten van het bedrijf kan drukken.

Zoals we zojuist samen hebben gezien, heeft de IBM-groep niet alleen sterke punten, maar ook zwakke punten geïdentificeerd die zijn marktpositie in gevaar kunnen brengen, maar ook beleggers zorgen baren en leiden tot een daling van zijn aandelenkoers op de aandelenmarkt.

Een aantal veelgestelde vragen

Wat zijn de laatste financiële gegevens van IBM?

Tot op heden heeft de IBM-groep zijn jaarresultaten voor 2019 nog niet gepubliceerd. In 2018 bedroeg de omzet 79.591 miljoen dollar met een netto-inkomen van 8.728 miljoen dollar. Er moet ook worden opgemerkt dat de marktkapitalisatie van de groep eind 2019 118.977 miljoen dollar bedroeg. Deze resultaten zijn uiteraard toegankelijk en bijgewerkt op de website van het bedrijf.

Wie zijn de belangrijkste aandeelhouders van de IBM-groep?

De belangrijkste aandeelhouders van de IBM-groep zijn Capital Research & Management met 8,55%, The Vanguard Group met 8,01%, SSgA Funds Management met 6,08%, BlackRock Fund Advisors met 2,49%, Putnam met 2,35%, State Farm Investment Management met 1,88%, Geode Capital Management met 1,41%, Northern Trust Investment or Investment Management met 1,33%, Brandes Investment Partners met 1,17% en Marsico Capital Management met 1,06%.

Wanneer werd IBM opgericht?

De IBM Group werd opgericht op 16 juni 1911 na de fusie van de Computing Scale Company en de Tabulating Machine Company en kreeg toen de naam Computing Tabulating Recording Company of CTR. Het werd International Business Machines Corporation of IBM in 1924. Het bedrijf werd lange tijd 'Big Blue' genoemd vanwege de kleur van het logo en was gedurende vele jaren de grootste marktkapitalisatie ter wereld.

--- Publiciteit ---
Handel nu in IBM!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's handelen met Plus500