Over IBM:
IBM of International Business Machines is een Amerikaanse informaticagigant die ook op internationaal gebied nog steeds een van de marktleiders is. Elk jaar haalt het bedrijf een omzet van tientallen miljarden euro's. De bedrijfsactiviteiten zijn verdeeld over verschillende sectoren. De belangrijkste hiervan zijn IT-diensten en daarnaast de ontwikkeling van software, de fabricage en verkoop van computerapparatuur en de financiering daarvan.
IBM behaalt het grootste deel van de winst in de Verenigde Staten, maar ook in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Azië.
Ken de concurrentie van het IBM-aandeel:
IBM is een van de pioniers op het gebied van IT-ontwikkeling en neemt vandaag de dag nog steeds een overheersende plaats in in deze sector in. Met de vele technologische ontwikkelingen in deze sector die de wereld de afgelopen decennia heeft gezien, concurreren steeds meer bedrijven nu echter met deze mondiale reus. Hier zijn de belangrijkste concurrenten van de IBM-groep:
Strategische allianties opgezet door de IBM-groep:
- VMware Inc: In 2018 kondigden IBM en VMWare een strategisch partnerschap aan met nieuwe aanbiedingen om de adoptie van hybride cloud door ondernemingen te versnellen. Deze samenwerking omvat een IBM-serviceaanbod om de migratie en uitbreiding van kritische VMware-werklasten naar de IBM Cloud te vergemakkelijken en nieuwe integraties om bedrijven te helpen hun applicaties te moderniseren met Kubernetes en containers.
- iExec : Nadat de IBM-groep samenwerkingsverbanden met Columbia University en Seagate op de blokketen had aangekondigd, kondigde het een partnerschap aan met de Chinese start-up iExex om de veiligheid van zijn gedecentraliseerde infrastructuur te versterken. Dankzij cloud computing is het mogelijk om de rekenkracht die nodig is voor computertaken over het internet over te dragen, zodat de kleinste elektronische apparaten complexe berekeningen kunnen uitvoeren.
- BNP Paribas: Ook in 2018 heeft de Franse bank BNP Paribas haar partnerschap met IBM voor een periode van 8 jaar verlengd. Dankzij dit eerste partnerschap richtte de bank in 2003 de IT-dienstverlener BNP Paribas Partners for Innovation of BP2I op, een joint venture die in gelijke mate in handen is van de twee groepen. Deze overeenkomst zal BNP Paribas in staat stellen zijn cloudaanpak verder te ontwikkelen via de oplossingen van IBM Services.
Economische geschiedenis
Het is interessant om te kijken naar de financiële evolutie van IBM in de afgelopen jaren, omdat die natuurlijk een grote invloed heeft gehad op de evolutie van zijn aandelenkoers op de beurs. Hier zijn enkele belangrijke data en informatie over de resultaten van deze groep.
- In 2004 kondigde IBM in zijn jaarverslag een omzet van meer dan 96 miljard dollar aan. Met maar liefst 330.000 medewerkers wereldwijd en in meer dan 75 landen heeft IBM de meeste winst gemaakt in Rusland, India, China en Brazilië.
- In 2006 steeg de omzet van IBM tot 91,4 miljard dollar met een winst van 9,4 miljard dollar. Systemen, diensten en software genereerden dat jaar de meeste inkomsten. IBM's aanwezigheid groeit internationaal met een toename van de winst in China, Brazilië en Rusland.
- Tussen 2002 en 2007 heeft IBM investeringen gedaan die resulteerden in 4,1 miljard dollar aan besparingen voor de transformatie van zijn datacenters.
- In 2009 had IBM een omzet van 95,76 miljard dollar en een winst van 13,43 miljard dollar. Het bedrijf kondigt ook aan dat het zijn rekenkracht in één jaar wil verdubbelen zonder de energiekosten te verhogen. Het omvat de Dow Jones en de Nasdaq.
- In 2011 was de marktkapitalisatie van IBM met 161 miljard euro hoger dan die van Microsoft, dankzij een strategie die in 2005 werd gelanceerd.
- In 2014 boekte IBM echter opnieuw een negatief kwartaal met zorgwekkende resultaten. Zo is het bedrijf van plan meer dan 112.000 werknemers in de Verenigde Staten te ontslaan. Afhankelijk van de bronnen varieert het exacte aantal door de groep geplande ontslagen min of meer aanzienlijk en de cijfers worden vaak ontkend door het management.
Deze financiële gegevens zijn uiteraard onderhevig aan wijzigingen in de loop der tijd en moeten regelmatig worden gecontroleerd.
De voordelen en sterke punten van IBM-aandelen als beursactiva:
Ten eerste is het IBM-merk natuurlijk een van de sterkste in de informatietechnologiesector op de internationale markt. Deze populariteit en naamsbekendheid zijn het resultaat van de populariteit van de producten die de groep aanbiedt, maar ook van de expertise van het bedrijf om zijn klanten te voorzien van de modernste hard- en softwareoplossingen. Dankzij deze capaciteiten is de IBM-groep in staat om nieuwe prospects aan te trekken en zijn klanten te behouden door hen bestaande producten en regelmatige nieuwe producten aan te bieden.
De IBM-groep heeft ook een uitgebreide ervaring en expertise in het beheer van zijn productieprocessen en materialen. De groep is inderdaad een van de meest innovatieve ter wereld en doet dit al heel lang, waardoor het ook tijd heeft gekregen om effectieve bedrijfsstrategieën en programma's voor de ontwikkeling van human resources binnen het bedrijf te implementeren met het creëren van talent en de permanente ontwikkeling van de vaardigheden van zijn medewerkers. De groep speelt ook een leidende rol in de ontwikkeling en innovatie van de IT-industrie. In die zin put IBM veel van zijn kracht uit zijn organisatiecultuur.
Een ander sterk punt van IBM dat hier belangrijk is om te benadrukken is natuurlijk zijn intellectuele eigendomsportefeuille. Het bedrijf vraagt voortdurend nieuwe patenten aan en ontleent zijn kracht aan het bezit van de hoogste patenten die het bedrijf versterken en concurrerender maken.
Ten slotte is de groep er sinds lang in geslaagd grote schaalvoordelen te realiseren die het mogelijk maken om concurrerend te blijven, maar ook om zijn industriële klanten te laten profiteren van goedkope producten en dus concurrerend te blijven ondanks de hoge kosten van nieuwe technologische producten.
Al deze elementen en sterke punten tonen ons hoe IBM over de nodige sterke punten beschikt om zijn groei op middellange en lange termijn te handhaven ondanks de zeer sterke concurrentie.
De nadelen en zwaktes van IBM's aandeel als beursactiva:
De eerste zwakte van de IBM-groep betreft de imiteerbaarheid van zijn producten. Om dit risico te verminderen, moet het bedrijf zich richten op een kostenleiderschapsstrategie. Deze strategie bestaat erin de inspanningen te concentreren op het verminderen van de kosten van bedrijfsprocessen. IBM heeft echter grote moeite om zijn producten uniek en moeilijk na te maken. Hierdoor zijn de concurrenten snel in staat om soortgelijke technologische oplossingen te produceren en zo de innovaties van de Amerikaanse reus te dwarsbomen.
Hoewel de IBM-groep onlangs heeft besloten zijn activiteiten te heroriënteren op de meest rendabele producten en oplossingen, roept dit besluit de vraag op naar de diversiteit van zijn aanbod. De groep heeft een aantal van zijn minder winstgevende activiteiten, zoals pc's, afgestoten en in 2005 aan Lenovo teruggegeven ten voordele van enkele specialiteiten. Dit stelt de groep natuurlijk bloot aan grotere risico's, aangezien slechts enkele bedrijven nu het grootste deel van de winst van de groep genereren.
Evenzo, en vanwege dit gebrek aan diversiteit, zijn de markten waarop IBM zich richt ook beperkt en hebben ze alleen betrekking op de technologie- en informatie-industrie. De risico's hier zijn de risico's van een te directe en aanzienlijke blootstelling aan één enkele sector en een sterke afhankelijkheid van het groeiniveau van die sector. De recente inkrimping van het productassortiment waartoe IBM heeft besloten, versterkt dit probleem nog eens extra, dat in bepaalde marktconfiguraties zwaar op de resultaten van het bedrijf kan drukken.
Zoals we zojuist samen hebben gezien, heeft de IBM-groep niet alleen sterke punten, maar ook zwakke punten geïdentificeerd die zijn marktpositie in gevaar kunnen brengen, maar ook beleggers zorgen baren en leiden tot een daling van zijn aandelenkoers op de aandelenmarkt.