Algemene presentatie van Ericsson :
De Ericsson Group is een specialist in het ontwerp, de productie en de verkoop van vaste en mobiele communicatieapparatuur. Het bedrijf biedt voornamelijk telefoon- en transmissienetwerksystemen en -apparatuur aan, maar ook beheers- en controlediensten voor netwerken en multimedia-apparatuur.
Met meer dan 10 productievestigingen over de hele wereld bedient Ericsson vooral de markt in Europa en Azië, maar ook Noord-Amerika, het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Afrika ten zuiden van de Sahara.
Om de concurrentie van het Ericsson-aandeel te kennen:
De Ericsson Group, voorheen gespecialiseerd in mobiele telefoontoestellen, heeft sindsdien zijn activiteiten en producten sterk gediversifieerd en is uitgegroeid tot een van 's werelds toonaangevende leveranciers van telecommunicatietechnologieën. Als gevolg daarvan heeft het weinig concurrentie, maar sommige grote bedrijven bedreigen nog steeds zijn marktaandeel. Daarom is het essentieel om bekend te zijn met de bedrijven die met Ericsson concurreren voordat er wordt gespeculeerd over de prijs van dit activum.
- Sisco en Huawei: Op de markt voor netwerkapparatuur en -software is de Ericsson Group momenteel wereldwijd nummer drie met een marktaandeel van 9%. De twee belangrijkste concurrenten zijn Cisco en Huawei, die respectievelijk 19% en 11% van de markt in handen hebben.
- Andere concurrenten : Op het gebied van telecommunicatieapparatuur staat Ericsson wereldwijd op de vijfde plaats, na Alcatel-Lucent, Allied Telesis, Avaya en Cisco, maar voor Huawei, Juniper, Nokia en ZTE.
De strategische allianties die de Ericsson-groep heeft opgezet:
- Amazonegebied: In 2016 heeft Ericsson verschillende strategische partnerschappen gesloten met verschillende grote groepen. Eerst met Amazon, met de opening van een Innovation Center in Australië. Het doel is om te profiteren van Amazon Web Services-infrastructuren in Cloud-, NFV- en SDN-technologieën.
- Intel: Ericsson zal een partnerschap aangaan met Cisco en vervolgens met Intel in hetzelfde jaar om de eerste 5G industriële router te bouwen.
- PSA: In 2017 heeft de PSA-groep een partnerschapsovereenkomst ondertekend met de groepen Orange en Ericsson in het kader van een technologisch experiment met 5G en het mogelijke gebruik ervan in de automobielsector. Het doel is om de evolutie van de 4G-technologie naar 5G te gebruiken in het kader van de productie van gekoppelde voertuigen zoals bij intelligente vervoerssystemen.
De voordelen en de sterke punten van het Ericsson-aandeel als beursinstrument:
Allereerst kan men natuurlijk als een van de sterkste punten van de Ericsson Groep zijn zeer hoge flexibiliteit in het aanbod van producten onderstrepen. De onderneming is inderdaad in staat haar productie aan te passen aan de stijgende of dalende vraag en zo rekening te houden met de veranderende behoeften van de markt. Hetzelfde geldt voor het beheer van commerciële oplossingen, dat ook zeer flexibel is naar gelang van de behoeften.
Ericsson is ook een hooggekwalificeerd bedrijf als het gaat om mobiele systeemtechnologie. De door dit bedrijf ontwikkelde en op de markt gebrachte oplossingen worden geacht van hoge kwaliteit te zijn, wat het merkimago van het bedrijf effectief versterkt en de verkoop wereldwijd stimuleert.
Industriële analisten hebben ook gewezen op het sterke vermogen van Ericsson om de bedrijfskosten waar nodig te verlagen en de marges te beschermen. Hiertoe heeft de Groep een strategie geïmplementeerd die zeer effectief is gebleken, met name gericht op het realiseren van schaalvoordelen. Dit heeft het mogelijk gemaakt om een goed niveau van winstgevendheid te behouden tot op heden.
De sterke internationale aanwezigheid van het bedrijf wordt ook gewaardeerd. Ericsson brengt momenteel zijn producten en oplossingen op de markt in meer dan 180 landen over de hele wereld. Deze geografische spreiding van de verkoop op de verschillende continenten voorkomt dat het bedrijf te veel wordt blootgesteld aan één en dezelfde economische sector.
Natuurlijk doet de Ericsson Groep er alles aan om zijn positie onder de marktleiders te behouden, met name door te proberen een zeer innovatief bedrijf te blijven dat op het gebied van technologie voorop loopt. Daartoe investeert zij jaarlijks veel geld in onderzoek en ontwikkeling en is daardoor in staat om frequent en regelmatig nieuwe innovatieve oplossingen te ontwikkelen.
Tot slot kan het personeelsbestand van de Ericsson Groep hier ook worden genoemd als een echte kracht van het bedrijf. Tot op heden heeft de groep immers wereldwijd niet minder dan 100.000 medewerkers in dienst, waardoor ze opnieuw effectief kan inspelen op de behoeften van de markt.
De nadelen en zwaktes van het Ericsson-aandeel als beursgenoteerd activum :
Als u zich nog steeds afvraagt of u een koop- of verkooppositie moet innemen op het Ericsson-aandeel, kunnen de weinige argumenten voor de groei van dit bedrijf die we zojuist hebben aangehaald u aanmoedigen om te kiezen voor een koopstrategie. Voordat u een dergelijk standpunt inneemt, moet u zich er echter ook van bewust zijn dat dit bedrijf ook zwakke punten heeft die u in uw analyses niet over het hoofd mag zien. Dit zijn de twee belangrijkste zwakke punten van de Ericsson-groep op dit moment:
In de eerste plaats zijn beursinvesteerders en aandeelhouders puur financieel gezien huiverig voor dit aandeel vanwege de resultaten die door de Ericsson-groep worden gepubliceerd. Het bedrijf laat inderdaad een sterke variabiliteit zien in de bedrijfsresultaten van de afgelopen jaren. Dit gebrek aan stabiliteit kan de markt natuurlijk grote zorgen baren door de zichtbaarheid op lange termijn te verminderen en heeft dus een negatieve invloed op de prijs van dit goed.
Ten slotte moet ook worden opgemerkt dat de Ericsson-groep aanzienlijke risico's inhoudt met betrekking tot de relatie met zijn klanten. Dit betreft met name de kredieten die aan een aantal van deze klanten zijn toegekend en dus een langere tijd om de verwachte resultaten na de orders te bereiken. Dit kan de handelaars ook zorgen baren over het risico van niet-betaling van bepaalde belangrijke facturen.