Over de Engie Groep:
Engie is een Franse onderneming die als missie heeft een antwoord te vinden op de actuele uitdagingen op energie- en milieugebied. Ze biedt oplossingen aan voor particulieren, gemeenten en bedrijven op basis van een gediversifieerde gasaanvoer en een ecologische elektriciteitsproductie.
Het is ook een energieleverancier die direct concurreert met gigantische bedrijven zoals EDF.
Engie verschaft op dit moment werk aan 147.000 mensen en heeft een jaarlijkse omzet van meer dan 74 miljard Euro.
Detailweergave van de bedrijfsactiviteiten van Engie:
Om het aandeel van Engie te verhandelen op de beurs is het ook nodig om de activiteiten van het bedrijf goed te kennen. Daarom geven wij u hier graag wat meer details:
Elektriciteit. Vandaag is Engie de grootste elektriciteitsproducent ter wereld. Het bedrijf produceert elektriciteit met verschillende soorten centrales, waaronder:
- Waterkrachtcentrales met dochteronderneming TractebelEngie.
- STEG-centrales
- Steenkoolcentrales
- Oliegestookte centrales
- Kerncentrales
Hernieuwbare energieën. Engie is ook sterk aanwezig in de sector van hernieuwbare energieën, en dit met:
- Windenergie
- Zonne-energie
- Biomassa
- Aardwarmte
Gas. Engie is aanwezig in de hele gasproces: van extractie over productie tot levering. Engie is het grootste transportnetwerk voor natuurlijk gas en bovendien ook het grootste distributienetwerk. Engie is Europees leider inzake opslagcapaciteit van natuurlijk gas en tweede op Europees niveau wat het ontvangenvan gas in LNG-terminals betreft.
Energieservices. Bovenop de eenvoudige levering van gas en elektriciteit biedt Engie nog een aantal andere energieservices. Hieronder vindt u een paar van deze diensten:
Het voorzien van ontwerpen met haalbaarheidsstudies, basisengineering, projectbeheer, assistentie bij projectmanagement en ontmanteling.
Installering en onderhoud met onder andere oplossingen voor elektrische installaties, airconditioning en koelsystemen, informatie- en communicatiesystemen en industrieel onderhoud.
Energieservices zoals het verbeteren van de energieprestaties van gebouwen, de productie, exploitatie en distributie van plaatselijke en hernieuwbare energieën, facility management en het beheer van stadsnetwerken.
Diensten aan huis met oplossingen voor het beheren van energieverbruik met betrekking tot hernieuwbare energieën en de thermische renovatie van woningen, diensten op het vlak van financiering voor isoleringswerken aan woningen.
Intelligente stadsservices door het ontwikkelen van onderling verbonden netwerken met intelligente sensoren, van slimme meters, van numerieke technologieën voor verbruiksopvolging, van instrumenten voor het op afstand besturen van energie-installaties en van oplossingen om de koolstofvoetafdruk van gebouwen te verminderen.
De belangrijkste concurrenten van Engie:
De Franse groep Engie is in eigen land momenteel de nummer twee in de sector van elektriciteitsproductie en -distributie. Maar het bedrijf exporteert zijn energie ook binnen Europa en in de hele wereld, waar het als zodanig vrij sterke concurrentie ondervindt. Wij stellen u graag de rangschikking van grootste elektriciteitsproducenten ter wereld (en bijgevolg rechtstreekse concurrenten van Engie) voor:
- E.ON in Duitsland is op basis van omzet de wereldleider.
- Het Italiaanse Enel staat tweede in de rangschikking.
- EDF staat wereldwijd momenteel derde.
- Engie bezet de vierde plaats in de rangschikking.
- Daarna volgt het Japanse TEPCO.
- RWE in Duitsland.
- Korea Electric Power Corporation in Zuid-Korea.
- SSE in het Verenigd Koninkrijk.
- Iberdrola in Spanje
- Kansai Electric Power in Japan vervolledigt de rangschikking.
Om fundamentele analyses van het Engie-aandeel te maken is het van vitaal belang om rekening te houden met dit geheel van concurrenten. Dat kunt door de resultaten van die concurrenten online of via uw broker te raadplegen.
De belangrijkste partners van Engie:
Doorheen de laatste jaren ontplooide de Engie-groep een aantal strategische partnerschappen, vooral op het vlak van internationale uitbreiding en technologische ontwikkeling. Hieronder vindt u de belangrijkste allianties.
- In 2015 verbindt Engie zich aan BNP Paribas om op het internationale niveau een pilootproject van collaboratieve factoring te starten.
- In 2016 wordt Engie ook een partner van General Electric. Deze ondernemingen versterken hun samenwerking in numerieke ontwikkeling, vooral om de productieactiva van de Engie-groep beter te laten presteren.
- In 2017 wordt de Schneider Electric-groep partner van Engie: die groep rust de windmolenparken en zonne-energieparken van Engie uit met technologische software voor informatiecontrole en -beheer.
Analyse van de koers van het aandeel Engie:
Het aandeel Engie staat tegelijkertijd genoteerd in Parijs, Brussel en Luxemburg en is onderdeel van de beursindexen CAC 40, BEL 20, DJ Stoxx 50, DJ Euro Stoxx 50, Euronext 100, FTSE Eurotop 100, MSCI Europe en ASPI Eurozone.
Belangrijke beursgegevens met betrekking tot het aandeel Engie:
- In 2017 bedraagt de totale beurswaarde van Engie 33.290,35 miljoen EUR.
- Het aantal door Engie uitgege ven effecten dat momenteel in omloop is op de aandelenmarkt ligt in de grootteorde van 2.435.285.011 stuks.
- De aandelenkoers van Engie staat momenteel genoteerd op Compartiment A van de Euronext Paris-aandelenmarkt in Frankrijk.
- Engie maakt ook deel uit van de samenstelling van de Belgische nationale beursindex BEL20.
- De groep van aandeelhouders van Engie is samengesteld uit 59,48% zwevend, 32,76% aandelen van de Franse staat, 2,75% aandelen van werknemers/aandeelhouders, 1,88% aandelen van Caisse des Dépôts et Consignations, 1,54% aandelen onder eigen controle, 1,02% aandelen van CNP en 0,57% aandelen van GBL.
Economische en financiële geschiedenis van Engie:
Om de toekomstige koersbewegingen van het aandeel Engie beter te begrijpen, is het noodzakelijk om gebeurtenissen die in het verleden een impact op het bedrijf hadden te kennen. Daarom vindt u hier een historisch overzicht van de recentste feiten.
- In 2009 maakt CRE (Franse energieregulerende commissie) de berekeningsformule voor de overnameprijs van GDF Suez openbaar.
- In 2010 kondigt de groep een alliantie met het Britse elektriciteitsbedrijf International Power aan, wat tot de oprichting van New International Power leidt (waarvan 70% kapitaal van International Power). Zo wordt de groep leider in de sector van nutsbedrijven.
- In 2013 maakt de groep de overname voor een onbekend bedrag van BalfourBeattyWorkplace bekend.
- In 2014 neemt GDF Suez de Amerikaanse groep Ecova, actief op het domein van energie-optimalisering, over voor een bedrag van 335 miljoen dollar.
- In 2015 maakt GDF Suez zijn naamwijziging bekend: de groep heet voortaan Engie. Datzelfde jaar koopt de groep voor een onbekend bedrag 95% van de aandelen van Solairedirect, waardoor de productie van fotovoltaïsche energie van de groep vier keer groter wordt. Nog steeds in 2015 neemt Engie TSC over, een Australische onderneming die gespecialiseerd is in energieservices.
- In 2016 tekent Engie een akkoord met Gazprom voor een prijsaanpassing in hun langetermijncontracten voor de levering van gas. Nog in datzelfde jaar neemt de groep 80% van Green Charge Network over, een onderneming die gespecialiseerd is in energieopslagin batterijen.
- In 2017 wint Engie in Saudi-Aarabië een contract ter waarde van 1,2 miljard dollar voor de bouw van een warmtekrachtkoppelingscentrale. Datzelfde jaar kondigt de groep de verkoop van zijn participatie in een joint venture in Azië aan en ook dat hij voor 3,3 miljard euro Dynergy in de Verenigde Staten verkoopt en dat hij zijn aandeel van 40% in Nugen verkoopt voor een bedrag van 139 miljoen euro. Tegelijk verhoogt de groep zijn participatie in Compagnie du Vent van 59 naar 100%.
Voordelen
- In de eerste plaats is de Engie-groep nu een van de wereldleiders op het gebied van de energietransitie, aangezien zij de grootste producent van niet-nucleaire elektriciteit is, maar ook de grootste leverancier van diensten op het gebied van energie-efficiëntie en de tweede grootste leverancier van milieudiensten. Dit geeft het een voorsprong op deze bijzonder levendige markt.
- Wij waarderen ook de goede spreiding van de activiteiten van deze groep over verschillende geografische sectoren, met name energie in Europa voor bijna de helft van de omzet en internationale energie, energiediensten, N+GNL en gas of infrastructuur voor de rest van de omzet.
- Natuurlijk is de positie van Engie op de Europese markt, waar zij een van de leiders is, een ander voordeel, omdat zij op dit gebied de meeste winst maakt.De organisatie van de groep in tal van operationele entiteiten heeft Engie de afgelopen jaren ook in staat gesteld om verschillende diensten aan één enkele klant aan te bieden en zo haar inkomstenbronnen en klantenbinding aanzienlijk te vergroten.
- De groep is ook in staat om de verbintenissen van haar strategische plannen te ontwikkelen en na te komen, wat de beleggers gerust kan stellen, evenals haar bijzonder gezonde financiële structuur en de goede vertrouwenscijfers van de afgelopen jaren.
- Tot slot biedt Engie ook een uitstekende zichtbaarheid op haar dividend, wat ook een onmiskenbare troef is.
Nadelen
- In de eerste plaats wegen de steeds strengere belastingen en regelgeving op de activiteiten en winstgevendheid van de groep.
- Ook moet worden opgemerkt dat de huidige marktomstandigheden bijzonder moeilijk zijn als gevolg van schommelingen in de olie- of gasprijzen.
- Ook in de nucleaire sector zijn veel projecten bevroren, met name in Europese landen, waardoor het risico bestaat dat de voorzieningen op min of meer lange termijn afnemen.
- Ten slotte heeft de groep ook enige tekenen van zwakte in haar activiteiten en rentabiliteit op bepaalde markten zoals Noord- en Zuid-Amerika of Azië-Afrika vertoond.