DANONE

Analyse van de koers van het Danone aandeel

--- Publiciteit ---
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder.
 
Grafiek van Tradingview

Er zijn enkele Franse bedrijven waarvan de aandelen populair zijn bij veel investeerders. Dit is het geval voor bepaalde bedrijven in de agro-foodsector, zoals het zeer bekende Danone-bedrijf, waar we allemaal van gehoord hebben en dat dankzij een concurrentiestrategie een zeer aanzienlijke omzet genereert. Ontdek hier met praktische informatie, maar ook enkele belangrijke gegevens, hoe u deze actie kunt analyseren.  

Elementen die de prijs van dit actief kunnen beïnvloeden:

Analyse nr. 1

Ten eerste weten we dat de aandelenprijs van Danone bijzonder gevoelig is voor schommelingen in de prijs van bepaalde grondstoffen die essentieel zijn voor de vervaardiging van zijn producten. Dit is met name het geval bij de prijs van melk of fruit, grondstoffen die door deze industrie veel worden gebruikt.

Analyse nr. 2

Als onderdeel van zijn ontwikkelingsstrategie in opkomende landen vreest Danone ook een toename van lokale producten die, gezien de gedane investeringen, zijn winstgevendheid zouden kunnen drukken en een goede vestiging van zijn belangrijkste merken in de massadistributie zou kunnen verhinderen.

Analyse nr. 3

Danone praat ook al een tijdje over de activiteiten op het gebied van medische voeding die volgens geruchten verkocht zouden kunnen worden aan een concurrerend bedrijf als Nestlé of Hospira. Zo'n verkoop kan uiteraard aanzienlijke gevolgen hebben voor de resultaten van de onderneming.

Analyse nr. 4

Het behoeft geen betoog dat de resultaten van Danone, net als bij elke andere titel op de aandelenmarkt, een onmiskenbare invloed zullen hebben op de aandelenkoers op het moment van publicatie.

Analyse nr. 5

Ten slotte is het belangrijk op te merken dat Danone in theorie operabel is, aangezien er geen referentieaandeelhouder in zit. Het blokkeert momenteel dit soort transacties echter door middel van bepaalde afschrikkende maatregelen, zoals dubbele stemrechten, stemmen beperkt tot algemene vergaderingen of zelfs financiële toestemming tijdens een openbaar bod. De aanwezigheid van de Caisse des Dépôts in de hoofdstad vormt ook een belemmering voor een mogelijk overnamebod.

--- Publiciteit ---
Verhandel het Danone-aandeel!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. CFD's handelen met Plus500

Algemene presentatie van Danone:

Niet veel mensen weten dit, maar de oprichting van het bedrijf Danone zoals we het nu kennen, was het resultaat van een fusie tussen twee bedrijven in de loop van de jaren zeventig. Om precies te zijn, Danone werd geboren in 1973, uit de fusie van het bedrijf BSN, gespecialiseerd in de fabricage van glas, en het bedrijf Gervais Danone, gespecialiseerd in de voedingsindustrie.

De Danone-groep is vandaag een van de leiders op de agrovoedingsmarkt op internationaal niveau met 191 productievestigingen over de hele wereld en een activiteit die veel landen treft, waaronder de Verenigde Staten, Europa en enkele Aziatische landen. of uit Zuid-Amerika.

Tegenwoordig is Danone bij iedereen bekend en wordt erkend als een van de meest succesvolle agrofoodbedrijven en leider in zijn activiteitensector. Merk op dat hoewel de groep voorheen het beroemde merk "Lu" hield, het in 2007 werd verkocht en daarom niet langer deel uitmaakt van Danone.

De activiteit is onderverdeeld in verschillende grote sectoren, voornamelijk de productie en distributie van zuivelproducten, maar ook kindervoeding, verpakt water en andere producten met betrekking tot medische voeding.

 

Ken de concurrentie van Danone-aandelen:

De Danone-groep is natuurlijk een van de grote namen in de agrifoodsector in de wereld. Maar het heeft te maken met veel concurrenten die in hetzelfde werkterrein of op vergelijkbare gebieden actief zijn. We nodigen u uit om hier te achterhalen welke bedrijven het meest concurrerend zijn met betrekking tot Danone en hun rangschikking volgens de gemiddelde jaarlijkse omzet per jaar:

 

De strategische allianties die zijn aangegaan door de Danone-groep:

Danone heeft, naast zijn concurrenten, ook partners waarmee het concurrerend kan blijven en nog meer marktaandeel kan winnen.

 

De voordelen en sterke punten van Danone-aandelen als beursactiva:

Het behoeft geen betoog dat de eerste troef van de Danone-groep zijn positionering in de wereldwijde voedingsindustrie betreft. De Franse groep is immers momenteel de internationale leider in deze sector en is ook bijzonder goed gepositioneerd in enkele activiteiten en soorten producten in het bijzonder. Danone is zelfs met name de internationale leider in de sector van verse zuivelproducten en genereert alleen al meer dan 48% van de omzet. Het bedrijf staat op de tweede plaats in de ranglijst van leveranciers van kindervoeding, waar het meer dan 23% van de omzet behaalt. Ten slotte is Danone de nummer drie in de wereld in de sector van flessenwater met 22% van het marktaandeel. Ook op het gebied van medische voeding heeft het een interessante functie.

Beleggers die op Danone-aandelen wedden, waarderen ook de langetermijnstrategie die door het bedrijf is ingevoerd. De belangrijkste doelstelling van deze strategie is om de activiteitenportefeuille van de groep te vereenvoudigen, maar ook om de zichtbaarheid van merken te versterken. Onthoud dat vandaag alleen al 5 van de merken van het bedrijf meer dan 500 miljoen euro aan omzet behalen. De langetermijnstrategie van de groep betreft natuurlijk ook de ontwikkeling van haar activiteiten en een duurzame vestiging in opkomende landen, die momenteel het voorwerp van grote afgunst zijn.

Als onderdeel van deze internationale ontwikkelingsstrategie beschikt Danone over de intelligentie om zijn belangrijkste projecten te concentreren in een paar prioritaire landen. Deze omvatten Mexico, Indonesië, China, Rusland, de Verenigde Staten en Brazilië. Deze 6 landen hebben inderdaad veel voordelen, waaronder een grote bevolking en dus een aanzienlijk potentieel.

De Danone-groep heeft zijn positie op de Amerikaanse markt al verstevigd. Dit werd met name mogelijk gemaakt door de diversificatie van haar activiteiten in bepaalde niches zoals plantaardige melk of biologische zuivelproducten door de acquisitie van enkele Amerikaanse bedrijven zoals Mead Johnson of WhiteWave. Dankzij deze recente overnames is Danone erin geslaagd om naar de top van de ranglijst van bedrijven die biologische producten aanbieden te stijgen en heeft het zijn aanwezigheid in de Verenigde Staten verdubbeld.

Ten slotte betreft het laatste voordeel van het aandeel van Danone de rating van dit bedrijf, dat tot de best beoordeelde ter wereld behoort, met name wat betreft zijn sociale verantwoordelijkheid. Het wint zo het vertrouwen van investeerders over de hele wereld.

 

De zwakke punten en nadelen van Danone-aandelen als beursactiva:

Hoewel de internationale ontwikkelingsstrategie van de groep al vruchten afwerpt, betreft het eerste nadeel van Danone zijn zeer aanzienlijke blootstelling aan de Europese markt en in het bijzonder aan de West-Europese markt, waar het meer dan 40 % van de omzet. Een daling van de consumptie in dit deel van de wereld zou daarom zeer grote gevolgen kunnen hebben voor de prijs van zijn aandeel.

Anderzijds vertonen verschillende specifieke bedrijfssectoren van de Danone-groep al enige tijd een lichte vertraging. Dit is met name het geval op het gebied van kindervoeding en meer in het bijzonder met betrekking tot de Chinese markt, maar ook in de flessenwatersector, ook op de Chinese markt maar ook op de Europese markt.

Een andere belangrijke bedrijfstak voor de Danone-groep, namelijk verse zuivelproducten, worstelt met consolidatie in de Verenigde Staten. De Amerikaanse markt kent op dit gebied inderdaad een zeer sterke prijsconcurrentie. In Europa lijdt deze sector ook onder de gevolgen van de geuite twijfels over het herstelvermogen van het merk Activia.

Tot slot betreft een andere zorg van investeerders dit keer de recente overname van het bedrijf WhiteWave in 2017 voor een bedrag van ruim 12 miljard dollar. Het heeft inderdaad in 2016 een winstwaarschuwing afgegeven en brengt daarom enkele financiële risico's met zich mee die niet over het hoofd mogen worden gezien.

Een aantal veelgestelde vragen

Onder welke codes zijn Danone-aandelen op de verschillende sites te vinden?

De sites die beursinformatie over Danone-aandelen behandelen, citeren deze onder verschillende codes. Zo staat het op de site van Reuters onder de naam BN.PA, op de Bloomberg-site onder de naam BN FP. Op de DataStream-site is deze te vinden onder de code F: BSN, de ISIN-code voor deze titel is FR0000120644 en op sommige websites wordt deze actie simpelweg DA genoemd.

Op welke datum wordt het dividend van Danone uitgekeerd?

De datum van uitkering van het Danone-dividend hangt af van de Raad van Bestuur en van de vergadering die het vermogen van de groep om winst te genereren, haar financiële situatie en andere belangrijke factoren zal bepalen. Deze bijeenkomst vindt uiteraard plaats na publicatie van de jaarresultaten. U kunt rechtstreeks op de Danone-website meer lezen over de geschiedenis van dit dividend.

Hoeveel Danone-aandelen zijn er op de markt?

Momenteel en begin 2020 bedraagt het aantal uitstaande Danone-aandelen 686.120.806 aandelen. Elk aandeel werd in omloop gebracht tegen een nominale waarde van 0,25 euro. Er moet ook aan worden herinnerd dat de prijs van dit aandeel continu genoteerd staat op de markt van NYSE Euronext Parijs. De aandelen van Danone zijn genoteerd in compartiment A van deze markt en het bedrijf is een van de grootste Franse beurskapitalisaties.

--- Publiciteit ---
Verhandel het Danone-aandeel!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's handelen met Plus500