Elementen die de prijs van dit actief kunnen beïnvloeden:

Analyse nr. 1

De aanzienlijke investeringen van de groep in het domein van hybride voertuigen is natuurlijk een interessante opportuniteit, omdat Daimler in de komende jaren mogelijk kan profiteren van zijn positie tussen de leiders van deze lucratieve markt. Dat geldt ook voor elektrische voertuigen en zelfrijdende voertuigen, die ook tot een van de belangrijkste doelmarkten van dit bedrijf horen.

Analyse nr. 2

Ondanks zijn huidige zwakke positie in Azië - en in het bijzonder in Japan - wint Daimler belangrijke marktaandelen in India, een markt van de toekomst.

Analyse nr. 3

Na de verkiezing van Donald Trump als hoofd van de Verenigde Staten kan Daimler verliezen lijden door de herziening van de NAFTA-vrijhandelsovereenkomst.

Analyse nr. 4

Net zoals de meeste autoconstructeurs zal Daimler op het gebied van voertuigenverkoop de negatieve gevolgen van de huidige stijging van de brandstofprijzen moeten ondergaan.

--- Publiciteit ---
Handel nu in Daimler!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder.

Over de Daimler-groep:

Daimler is internationaal gezien een van de marktleiders in de auto-industrie en de nummer één in Duitsland. Het bedrijf heeft een zeer hoge omzet die met verschillende activiteiten wordt behaald: met de verkoop van auto's, maar ook met financiële dienstverlening en verzekeringsactiviteiten, en natuurlijk met de productie van personauto's en bedrijfswagens.

Het bedrijf is vooral actief in Duitsland en Europa, maar ook in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Azië.

 

Het aandeel Daimler in het kort:

 

De belangrijkste concurrenten van Daimler:

De Daimler-groep (ook bekend onder de naam Mercedes-Benz) is momenteel een van de grootste namen in de sector van luxeauto's. De groep werd in 2016 met een recordaantal verkochte auto's bovendien marktleider van deze sector. Maar in het licht van een altijd hevige concurrentie blijft zijn suprematie fragiel. Om de koers van dit aandeel correct te kunnen analyseren moet u dus rekening houden met deze concurrentie. Dat doet u door de resultaten van de belangrijkste bedrijven uit deze sector en de evolutie van hun marktaandeel te volgen. Wij stellen hierna de belangrijkste concurrenten van Daimler aan u voor:

Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat bepaalde Japanse autoconstructeurs tegenwoordig ook luxemodellen bouwen; waarschijnlijk zullen zij in de komende jaren Daimler beconcurreren.

 

De belangrijkste partners van Daimler:

Daimler ligt ook aan de basis van partnerschappen met concurrerende concerns of met bedrijven met activiteiten in andere sectoren. We stellen ze hier wat gedetailleerder aan u voor:

In 2010 sluit Daimler een partnerschap met Renault en Nissan via een ruil van wederzijdse participaties. Hierdoor kunnen ze bepaalde onderdelen gezamenlijk produceren en dus de productiekosten aanzienlijk verlagen, wat hen competitiever maakt.

Recenter, in 2017, wordt Daimler een partner van Bosch in een gemeenschappelijk project voor de ontwikkeling van een autonoom voertuig dat in de komende jaren verwacht wordt.

Dit soort project voor een autonoom voertuig is sinds februari 2017 ook het onderwerp van een recent partnerschap tussen Daimler en Uber.

 

Analyse van de koers van het aandeel Daimler:

Uit de technische analyse van de historische beurskoersen van het aandeel Daimler blijft dat dit effect op de middellange termijn wordt gekenmerkt door een grote volatiliteit. De laatste tien jaar is namelijk sprake geweest van verschillende opeenvolgende opwaartse en neerwaartse koersbewegingen.  Tussen oktober 2007 en maart 2009 daalde de koers sterk van 76,8 naar 18,1 €. Daarna ging de koers weer omhoog tot in februari 2011 toen hij stabiliseerde rond een prijs van 55 €.

Vanaf november 2012 begon een nieuwe hausseperiode die eindigde op een historisch hoogtepunt van 93,10 € in maart 2015, waarna een lichte neerwaartse correctie volgde.

 

Belangrijke beursgegevens met betrekking tot het aandeel Daimler:

Om de belangen van het aandeel Daimler op de aandelenmarkt goed te kunnen begrijpen is het ook belangrijk om wat algemenere informatie over dit aandeel te leren kennen. Hierna vindt u enkele gegevens om te onthouden:

Om goed online te kunnen traden in het aandeel Daimler raden wij u ook aan om de economische en financiële bedrijfsgeschiedenis van de laatste jaren te bekijken. Door markante gebeurtenissen met koersschommelingen te vergelijken zult u beter in staat zijn om te begrijpen hoe dit aandeel op fundamentele gegevens reageert.

 

De voordelen en sterke punten van het aandeel Daimler als beursactivum:

Als u op de beurs in de aandelenkoers van Daimler wilt beleggen, raden wij u aan deze titel eerst te analyseren door de sterktes en zwaktes van het bedrijf te leren kennen. Door de sterke en zwakke punten van dit Duitse concern te leren kennen zult u ook op schommelingen van dit aandeel op de lange termijn kunnen anticiperen. Daarom stellen we u eerst de troeven van dit bedrijf voor; daarna zullen we het uiteraard ook over de zwakke punten hebben.

Om te beginnen herinneren we eraan dat Daimler - grotendeels dankzij een op innovatie gebaseerde strategie - één van de wereldleiders binnen zijn activiteitssector is geworden. Omdat de groep veel geld investeert in onderzoek en ontwikkeling heeft hij steeds een lengte voorsprong op zijn concurrenten, terwijl hij innoverende en moderne producten heeft die aan de nieuwe noden van de consumenten beantwoorden, of die zelfs nieuwe noden creëren.

Daimler wordt ook erkend als een bedrijf dat goed weet te communiceren met zijn klanten. De marketingstrategie en publicitaire communicatie-elementen zijn bijzonder doordacht en verlopen via alle mediakanalen. Daarom is het merk Daimler erg goed bekend bij het grote publiek. Het heeft ook een erg sterk en geruststellend imago, waardoor het zijn producten gemakkelijker kan verkopen.

Daimler beschikt ook over een groot eigen vermogen. Dit is een bijzonder belangrijk gegeven voor beleggers die zich voor dit aandeel interesseren: het betekent immers dat het concern volledig onafhankelijk is in zijn beslissingen. Daarnaast kunnen we nog aanstippen dat de diverse strategieën die Daimler doorheen de laatste jaren toegepaste hun vruchten afwierpen, terwijl ze ook volop lof kregen.

 

De nadelen en zwakke punten van het aandeel Daimler als beursactivum:

Nu u de belangrijkste sterktes van het Duitse Daimler leerde kennen, wilt u ongetwijfeld zo snel mogelijk positie kiezen op de aankoop van dit aandeel of wilt u het aan uw beursportefeuille toevoegen. Toch willen we eerst uw enthousiasme een beetje temperen, want dit bedrijf heeft natuurlijk ook enkele zwaktes. Daarom leggen we hierna uit wat de zwakke punten van Daimler zijn, en welke elementen mogelijk een negatieve invloed op de koers van dit aandeel kunnen hebben.

Een van de grote zwaktes van Daimler is dat het voor de distributie van zijn producten of voor de productie ervan de neiging heeft veel te investeren in onafhankelijke bedrijven. Dit houdt natuurlijk een aanzienlijk risico in voor een bedrijf dat zijn productieketting en verkoopketting niet goed beheert: dat zou in geval van geschillen tot een verlies van winstgevendheid en efficiëntie kunnen leiden.

Hoewel de Daimler-groep bijzonder goed gevestigd is in verschillende landen wereldwijd, blijven bepaalde markten weinig winstgevend. Dit geldt zeker voor de Japanse markt, waar Daimler moeite kent om zich op een goede en duurzame manier in te planten, terwijl de meeste van zijn concurrenten er al sinds lang gevestigd zijn. Dit betekent natuurlijk dat het bedrijf belangrijke inkomsten misloopt, want de Japanse markt is één van de interessantste binnen deze activiteitssector.

Nog steeds op het vlak van zwaktes van Daimler kunnen we het hebben over het feit dat het bedrijf er maar niet in slaagt zich goed te positioneren in het segment van autobussen en vrachtwagens. Deze tak van Daimler blijft nog steeds de minst winstgevende, en zelfs in die mate dat beleggers zich afvragen of het bedrijf deze activiteiten niet beter zou stopzetten om zich op de segmenten die het beter onder de knie heeft te concentreren.

 

Voorspellingen voor de koers van het aandeel Daimler:

Om voorspellingen te doen voor de koers van het aandeel Daimler moet men naar de goede indicators kijken en de gebeurtenissen volgen die direct van invloed zijn op deze markt. De volgende elementen moeten daarbij in de gaten worden gehouden:

Een aantal veelgestelde vragen

Heeft de Daimler-groep dochterondernemingen en welke?

De Daimler-groep voert zijn activiteiten uit via verschillende merken en dochterondernemingen die hij bezit en exploiteert. Deze dochterondernemingen zijn Mercedez-Benz, Mercedes-Benz Trucks, Smart, Mitsubishi Fuso Truck en Bus Corportation (89,29% eigendom), Maybach, EyoBus met Mercedes Benz Bus, Setra en Motor Coach Industries. De groep is ook eigenaar van Detroit Diesel Corporation, BharatBenz, Freightliner LLC met Western Star, Sterling Trucks en Thomas Buses, Car2Go en Mercedes AMG High Performance Powertrains.

Hoe worden de verschillende aandeelhouders van Daimler verdeeld?

Het kapitaal van de Daimler Groep is als volgt verdeeld over verschillende soorten aandeelhouders. Ten eerste is 72,20% van het kapitaal in handen van institutionele beleggers en 17,8% van particuliere beleggers. 1,55% van het kapitaal van de groep is in handen van Renault en 1,5% van Nissan. Uiteraard zal deze verdeling in de loop van de tijd veranderen, afhankelijk van de aandelentransacties die door de onderneming worden uitgevoerd.

Is het Daimler-aandeel opgenomen in de DAX 30-aandelenbeursindex?

Ja, de Daimler Group is momenteel opgenomen in de DAX 30, de Duitse nationale beursindex. Dit betekent dat het een van de 30 Duitse bedrijven met de hoogste marktkapitalisatie is. Het bedrijf is echter ook opgenomen in de samenstelling van andere toonaangevende beursindexen, zoals de Euro Stoxx 50, de FTSE Eurotop 100 of de Stoxx Europe 50, en is dus een hoogwaardig bedrijf.

--- Publiciteit ---
Handel nu in Daimler!
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.