Het aandeel Daimler kopen

De automobielindustrie is een van de meest succesvolle sectoren van de Duitse economie. De aandelen van groepen uit deze sector die op de DAX 30 genoteerd staan zijn dus aandelen waarin het aangeraden is te beleggen, zowel voor speculeren op de korte als op de lange termijn. Een van de aandelen waar u als eerste op moet letten zijn de aandelen van de Daimler-groep. U kunt in dit artikel meer lezen over de activiteiten van deze groep en u krijgt praktische informatie waarmee u de koers ervan kunt analyseren.  

66% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

 

Over de Daimler-groep:

Daimler is internationaal gezien een van de marktleiders in de auto-industrie en de nummer één in Duitsland. Het bedrijf heeft een zeer hoge omzet die met verschillende activiteiten wordt behaald: met de verkoop van auto's, maar ook met financiële dienstverlening en verzekeringsactiviteiten, en natuurlijk met de productie van personauto's en bedrijfswagens.

Het bedrijf is vooral actief in Duitsland en Europa, maar ook in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Azië.

 

Het aandeel Daimler in het kort:

 • Totale beurswaarde: 65,5 miljard Euro
 • Aantal aandelen: niet opgegeven
 • Plaats van notering: Deutsche Boerse AG
 • Markt: Prime Standard
 • Index: DAX 30
 • Sector: Autosector

 

De belangrijkste concurrenten van Daimler:

De Daimler-groep (ook bekend onder de naam Mercedes-Benz) is momenteel een van de grootste namen in de sector van luxeauto's. De groep werd in 2016 met een recordaantal verkochte auto's bovendien marktleider van deze sector. Maar in het licht van een altijd hevige concurrentie blijft zijn suprematie fragiel. Om de koers van dit aandeel correct te kunnen analyseren moet u dus rekening houden met deze concurrentie. Dat doet u door de resultaten van de belangrijkste bedrijven uit deze sector en de evolutie van hun marktaandeel te volgen. Wij stellen hierna de belangrijkste concurrenten van Daimler aan u voor:

 • BMW, de vorige sectorleider.
 • Audi, dat momenteel de derde plaats van de wereldwijde rangschikking bezet.
 • Opel staat op de vierde plaats wereldwijd.

Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat bepaalde Japanse autoconstructeurs tegenwoordig ook luxemodellen bouwen; waarschijnlijk zullen zij in de komende jaren Daimler beconcurreren.

 

De belangrijkste partners van Daimler:

Daimler ligt ook aan de basis van partnerschappen met concurrerende concerns of met bedrijven met activiteiten in andere sectoren. We stellen ze hier wat gedetailleerder aan u voor:

In 2010 sluit Daimler een partnerschap met Renault en Nissan via een ruil van wederzijdse participaties. Hierdoor kunnen ze bepaalde onderdelen gezamenlijk produceren en dus de productiekosten aanzienlijk verlagen, wat hen competitiever maakt.

Recenter, in 2017, wordt Daimler een partner van Bosch in een gemeenschappelijk project voor de ontwikkeling van een autonoom voertuig dat in de komende jaren verwacht wordt.

Dit soort project voor een autonoom voertuig is sinds februari 2017 ook het onderwerp van een recent partnerschap tussen Daimler en Uber.

 

Analyse van de koers van het aandeel Daimler:

Uit de technische analyse van de historische beurskoersen van het aandeel Daimler blijft dat dit effect op de middellange termijn wordt gekenmerkt door een grote volatiliteit. De laatste tien jaar is namelijk sprake geweest van verschillende opeenvolgende opwaartse en neerwaartse koersbewegingen.  Tussen oktober 2007 en maart 2009 daalde de koers sterk van 76,8 naar 18,1 €. Daarna ging de koers weer omhoog tot in februari 2011 toen hij stabiliseerde rond een prijs van 55 €.

Vanaf november 2012 begon een nieuwe hausseperiode die eindigde op een historisch hoogtepunt van 93,10 € in maart 2015, waarna een lichte neerwaartse correctie volgde.

Sinds zijn oprichting is de omzet van de Daimler-groep voortdurend gestegen en de winst is in de loop der jaren steeds hoger geworden. Volgens de analisten van deze sector en de vooruitzichten die door de grafieken worden aangeven gaat de rentabiliteit van de beursaandelen van deze onderneming in de nabije toekomst waarschijnlijk nog verder omhoog.

Het is dus heel interessant om ze op te nemen in een beursportefeuille.

 

Belangrijke beursgegevens met betrekking tot het aandeel Daimler:

Om de belangen van het aandeel Daimler op de aandelenmarkt goed te kunnen begrijpen is het ook belangrijk om wat algemenere informatie over dit aandeel te leren kennen. Hierna vindt u enkele gegevens om te onthouden:

 • In 2017 haalt Daimler een totale beurswaarde van 70.929,90 miljoen EUR.
 • Het aantal door Daimler uitgegeven effecten dat op de aandelenmarkt in omloop is, ligt in de ordegrootte van 1.066.397.461 stuks.
 • De koerswaarde van het aandeel Daimler staat momenteel genoteerd op de Prime Standard-aandelenmarkt van de Deutsche Boerse AG in Duitsland.
 • Daimler is ook opgenomen in de samenstelling van de Duitse nationale DAX 30-beursindex.
 • De groep van Daimler-aandeelhouders bestaat voor 70,60% van de aandelen uit institutionele beleggers. Daarnaast zijn er ook 19,50% andere beleggers waaronder particuliere beleggers, 6,80% aandelen van Kuwait Investment Authority en 3,10% aandelen van Renault-Nissan.

Om goed online te kunnen traden in het aandeel Daimler raden wij u ook aan om de economische en financiële bedrijfsgeschiedenis van de laatste jaren te bekijken. Door markante gebeurtenissen met koersschommelingen te vergelijken zult u beter in staat zijn om te begrijpen hoe dit aandeel op fundamentele gegevens reageert.

 

De voordelen en sterke punten van het aandeel Daimler als beursactivum:

Als u op de beurs in de aandelenkoers van Daimler wilt beleggen, raden wij u aan deze titel eerst te analyseren door de sterktes en zwaktes van het bedrijf te leren kennen. Door de sterke en zwakke punten van dit Duitse concern te leren kennen zult u ook op schommelingen van dit aandeel op de lange termijn kunnen anticiperen. Daarom stellen we u eerst de troeven van dit bedrijf voor; daarna zullen we het uiteraard ook over de zwakke punten hebben.

Om te beginnen herinneren we eraan dat Daimler - grotendeels dankzij een op innovatie gebaseerde strategie - één van de wereldleiders binnen zijn activiteitssector is geworden. Omdat de groep veel geld investeert in onderzoek en ontwikkeling heeft hij steeds een lengte voorsprong op zijn concurrenten, terwijl hij innoverende en moderne producten heeft die aan de nieuwe noden van de consumenten beantwoorden, of die zelfs nieuwe noden creëren.

Daimler wordt ook erkend als een bedrijf dat goed weet te communiceren met zijn klanten. De marketingstrategie en publicitaire communicatie-elementen zijn bijzonder doordacht en verlopen via alle mediakanalen. Daarom is het merk Daimler erg goed bekend bij het grote publiek. Het heeft ook een erg sterk en geruststellend imago, waardoor het zijn producten gemakkelijker kan verkopen.

Daimler beschikt ook over een groot eigen vermogen. Dit is een bijzonder belangrijk gegeven voor beleggers die zich voor dit aandeel interesseren: het betekent immers dat het concern volledig onafhankelijk is in zijn beslissingen. Daarnaast kunnen we nog aanstippen dat de diverse strategieën die Daimler doorheen de laatste jaren toegepaste hun vruchten afwierpen, terwijl ze ook volop lof kregen.

 

De nadelen en zwakke punten van het aandeel Daimler als beursactivum:

Nu u de belangrijkste sterktes van het Duitse Daimler leerde kennen, wilt u ongetwijfeld zo snel mogelijk positie kiezen op de aankoop van dit aandeel of wilt u het aan uw beursportefeuille toevoegen. Toch willen we eerst uw enthousiasme een beetje temperen, want dit bedrijf heeft natuurlijk ook enkele zwaktes. Daarom leggen we hierna uit wat de zwakke punten van Daimler zijn, en welke elementen mogelijk een negatieve invloed op de koers van dit aandeel kunnen hebben.

Een van de grote zwaktes van Daimler is dat het voor de distributie van zijn producten of voor de productie ervan de neiging heeft veel te investeren in onafhankelijke bedrijven. Dit houdt natuurlijk een aanzienlijk risico in voor een bedrijf dat zijn productieketting en verkoopketting niet goed beheert: dat zou in geval van geschillen tot een verlies van winstgevendheid en efficiëntie kunnen leiden.

Hoewel de Daimler-groep bijzonder goed gevestigd is in verschillende landen wereldwijd, blijven bepaalde markten weinig winstgevend. Dit geldt zeker voor de Japanse markt, waar Daimler moeite kent om zich op een goede en duurzame manier in te planten, terwijl de meeste van zijn concurrenten er al sinds lang gevestigd zijn. Dit betekent natuurlijk dat het bedrijf belangrijke inkomsten misloopt, want de Japanse markt is één van de interessantste binnen deze activiteitssector.

Nog steeds op het vlak van zwaktes van Daimler kunnen we het hebben over het feit dat het bedrijf er maar niet in slaagt zich goed te positioneren in het segment van autobussen en vrachtwagens. Deze tak van Daimler blijft nog steeds de minst winstgevende, en zelfs in die mate dat beleggers zich afvragen of het bedrijf deze activiteiten niet beter zou stopzetten om zich op de segmenten die het beter onder de knie heeft te concentreren.

 

Hoe een goede fundamentele analyse van de koers van het aandeel Daimler te maken?

We bekeken net de huidige sterktes en zwaktes van Daimler. Voordat u positie inneemt is het echter cruciaal om verder te gaan dan deze eenvoudige vaststellingen; dat kan door een volledige fundamentele analyse van dit aandeel te maken. Hiervoor kunt u het best letten op toekomstige gebeurtenissen die een opportuniteit of mogelijkheid voor het bedrijf inhouden: het bestuderen van dit soort gebeurtenissen is van primordiaal belang voordat u een beslissing neemt.

We beginnen bij de toekomstige, potentiële opportuniteiten voor Daimler, die het aandeel zonder twijfel eerder richting een stijging zouden stuwen.

 • De aanzienlijke investeringen van de groep in het domein van hybride voertuigen is natuurlijk een interessante opportuniteit, omdat Daimler in de komende jaren mogelijk kan profiteren van zijn positie tussen de leiders van deze lucratieve markt. Dat geldt ook voor elektrische voertuigen en zelfrijdende voertuigen, die ook tot een van de belangrijkste doelmarkten van dit bedrijf horen.
 • Ondanks zijn huidige zwakke positie in Azië - en in het bijzonder in Japan - wint Daimler belangrijke marktaandelen in India, een markt van de toekomst.

Hierna hebben we het even over de dreigingen die de groei van Daimlers resultaten mogelijk kunnen verstoren:

 • Na de verkiezing van Donald Trump als hoofd van de Verenigde Staten kan Daimler verliezen lijden door de herziening van de NAFTA-vrijhandelsovereenkomst.
 • Op dezelfde wijze zal ook de recente Brexit ongetwijfeld een negatieve impact hebben op de al dalende verkoop van Daimler-voertuigen in het Verenigd Koninkrijk.
 • Net zoals de meeste autoconstructeurs zal Daimler op het gebied van voertuigenverkoop de negatieve gevolgen van de huidige stijging van de brandstofprijzen moeten ondergaan.

Zoals u kunt zien zijn de nodige elementen voor positie-inname op de aandelenkoers van Daimler via een fundamentele analyse relatief gemakkelijk te vinden. Toch moet u ook een goede technische analyse van dit aandeel maken voordat u van start gaat. Door deze twee analyses en hun respectievelijke resultaten te vergelijken zult u de best mogelijke tradingsignalen krijgen; bij stijgingen en bij dalingen, en zowel op de korte als op de lange termijn.

 

Voorspellingen voor de koers van het aandeel Daimler:

Om voorspellingen te doen voor de koers van het aandeel Daimler moet men naar de goede indicators kijken en de gebeurtenissen volgen die direct van invloed zijn op deze markt. De volgende elementen moeten daarbij in de gaten worden gehouden:

 • De technische indicators zoals de trendanalyse
 • De algemene toestand van de autosector
 • Innovaties en nieuwe modellen van het merk
 • De vraag van particulieren en bedrijven
 • De concurrentie in deze sector

 

Beoordeling: 3.86 21 stemmen

Het Daimler-aandeel online traden:

Tegenwoordig kunt u het Daimler-aandeel traden: het volstaat om zich in te schrijven op een tradingplatform van een geregistreerde makelaar en live te speculeren op een stijging of daling van de aandelenkoers.

Begin nu met beleggen!
66% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.