Over de BMW-groep:
De Duitse onderneming BMW of Bayerische Motoren Werke is een van de belangrijkste specialisten op het gebied van het ontwerp, de productie en de verkoop van luxeauto's. 91% van de omzet van de onderneming komt uit de verkoop van auto's, maar BMW verkoopt ook motors en is actief in autofinancieringen.
Het bedrijf heeft 29 verschillende productielocaties en is daardoor in de hele wereld actief, maar het zwaartepunt ligt in West-Europa, vooral in Duitsland.
De belangrijkste concurrenten van BMW:
De BMW-groep blijft momenteel de wereldwijde leider op het vlak van productie en verkoop van voertuigen uit het zogeheten hogere gamma. Maar in de huidige recessieperiode en in het licht van een gevoelige daling van de vraag, kijkt de groep aan tegen concurrentie die steeds heviger wordt. Om op een samenhangende manier te kunnen handelen in het aandeel van dit bedrijf, is het daarom noodzakelijk dat u de concurrenten van BMW leert kennen. Door het nieuws over deze concurrerende bedrijven te volgen zult de positie van BMW binnen dit marktsegment kunnen inschatten. Hieronder vindt u de rangschikking met de belangrijkste concurrenten van BMW, die overigens voornamelijk beursgenoteerde bedrijven zijn.
Om mogelijkheden op te sporen is het natuurlijk belangrijk om ieder jaar nauwgezet de marktaandeelevolutie van elk van deze bedrijven in het segment van luxeauto's te volgen.
De belangrijkste partners van BMW:
De BMW-groep baseert zijn ontwikkelingsstrategie - net als talrijke andere groepen in de sector - op het sluiten van specifieke en doelgerichte partnerschappen. Door zich te verenigen met andere ondernemingen kan de groep bovendien zijn marktaanwezigheid vergroten en zich op een meer zichtbare manier presenteren aan de consument.
BMW is zelfs partner van Toyota, nochtans een rechtstreekse concurrent. Sinds 2013 werken deze bedrijven samen aan de ontwikkeling van een voertuig met een brandstofcel. Het onderzoek beperkt zich niet tot het systeem en de cel zelf, maar omvat ook de waterstoftank, elektrische motor en batterij.
In 2016 tekent BMW een partnerschapsakkoord met IBM voor het ontwerpen van vernieuwende voertuigen die een beroep doen op informatietechnologie.
Het valt ook op te merken dat BMW tot 2013 partner van PSA was op het vlak van productie en ontwerp van motoren voor gebruik in hun voertuigen.
Belangrijke beursgegevens met betrekking tot het aandeel BMW:
Naast deze precieze gegevens over recente economische gebeurtenissen die doorheen de laatste jaren een invloed hadden op het merk BMW en op de evolutie van zijn beurskoers, kunt u hier ook kennismaken met meer algemene (maar daarom niet minder belangrijke) beursinformatie.
- In 2017 wordt de totale beurswaarde van BMW op 54.541,52 miljoen euro geschat.
- De koerswaarde van het aandeel BMW staat momenteel genoteerd op de Prime Standard-aandelenmarkt van de Deutsche Boerse AG in Duitsland.
- De BMW-groep staat ook genoteerd in de Duitse nationale beursindex DAX 30.
- De groep van BMW-aandeelhouders is samengesteld uit 31,26% aandelen van Stefan Quandt en 26,74% aandelen van Susan Quandt. De overige aandelen zijn in handen van private en particuliere beleggers.
Economische en financiële geschiedenis van BMW:
Opdat u gebeurtenissen met het potentieel om de aandelenkoers van BMW te beïnvloeden zoukunnen identificeren, tonen we u hier een paar te onthouden sleutelgegevens en elementen die de recente financiële geschiedenis van het bedrijf kenmerkten.
- In 2000 verkoopt BMW het merk Land Rover aan Ford. BMW behoudt wel het merk Mini.
- In 2001 lanceert het bedrijf de moderne versie van de Mini.
- In 2007 neemt BMW de Italiaanse groep MV Agusta en het Zweedse Husqvarna, dat motoren fabriceert, over. BMW kondigt de voortzetting van de productie in Italië aan.
- In 2013 verkoopt BMW Husqvarna aan het Oostenrijkse Pierer Industrie AG; BMW concentreert zijn inspanningen op de productie van elektrische stadsvoertuigen.
- In 2015 is BMW lid van het consortium van Duitse autobouwers dat cartografieafdeling Here voor een bedrag van 2,8 miljard euro overneemt van Nokia.
Deze informatie en gegevens tonen - in combinatie met historische beursgrafieken - hoe dit soort aankondigingen de koers van het aandeel BMW beïnvloedt.
De voordelen en sterke punten van het BMW aandeel als beursactivum:
In de eerste plaats moet eraan worden herinnerd dat de BMW groep wereldwijd een solide reputatie geniet en in 2012 door het zakenblad Forbes werd erkend als het meest internationaal gerenommeerde bedrijf. Deze hoge kwaliteitsreputatie is door BMW bereikt door zijn effectieve bedrijfsstrategie en de consumenten hebben geleerd het merkimago van het bedrijf te waarderen.
De BMW Group onderscheidt zich ook van zijn concurrenten door zijn milieuvriendelijke technologie. De groep heeft namelijk innovaties en technologische ontwikkelingen doorgevoerd die het milieu respecteren door met name te werken aan sectoren van de toekomst, zoals nieuwe ecologische brandstoffen, waaronder waterstof. Als gevolg hiervan bezit de groep nu meer dan twintig voertuigmodellen die als weinig vervuilend worden beschouwd.
De BMW groep kan ook rekenen op hooggekwalificeerd personeel voor de productie van hoogwaardige auto's met hoogwaardige materialen. Opgemerkt zij dat het BMW-concern aan het hoofd staat van een aantal van de meest gekwalificeerde autoassemblagefabrieken ter wereld, met name in de Verenigde Staten en Duitsland. Het moet gezegd worden dat BMW er alles aan doet om een werkgever te zijn die door zijn werknemers gewaardeerd wordt dankzij een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het bedrijf heeft met name veel geïnvesteerd in het beheer van de gezondheid van zijn medewerkers, het professionele evenwicht en de levenskwaliteit op het werk van zijn medewerkers, naast zijn inzet voor de bescherming van het milieu.
Ook wat de sterke punten van de BMW groep betreft, kunnen we de hoge kwaliteit van de producten van dit bedrijf noemen, dat dankzij zijn hoogwaardige techniek een wereldwijd gerenommeerd merk is. De groep investeert veel in onderzoek en ontwikkeling om steeds meer innovatieve voertuigen te produceren die voldoen aan de behoeften van de consument.
Tot slot biedt de BMW Group haar klanten een hoge kwaliteit en een bijzonder concurrerende klantenservice. Het bedrijf werkt immers voortdurend aan de dienst na verkoop om de vragen, problemen en behoeften van zijn klanten te beantwoorden. Op deze manier versterkt het zijn merkimago en past het een bijzonder effectieve loyaliteitstrategie op lange termijn toe.
De nadelen en zwaktes van het BMW aandeel als beursactivum:
In de eerste plaats is het van belang eraan te herinneren dat het BMW-concern te maken heeft met een zeer hoge kostenstructuur, of het nu gaat om de productie van luxe- en zeer hoogwaardige auto's, de beloning van gekwalificeerd personeel of de aankoop van nieuwe technologische componenten. Door al deze kosten heeft de groep een hogere productiekosten dan zijn belangrijkste concurrenten, wat uiteraard op zijn winstgevendheid drukt.
Als gevolg van deze hoge kostenstructuur is het BMW-concern verplicht hogere verkoopprijzen te vragen dan zijn concurrenten, met name voor zijn luxeauto's, waardoor het minder concurrerend wordt en marktaandeel verwerft.
Ondanks de inspanningen om uitbreiding te bereiken op basis van strategische bedrijfsaankopen, is het betreurenswaardig dat er een gebrek is aan strategie met betrekking tot deze aankopen en een gebrek aan partnerschappen die interessant zijn voor de groei en ontwikkeling ervan. Het is dus niet de kwantiteit van de allianties die hier ter discussie wordt gesteld, maar de kwaliteit ervan.
Tot slot is de merkenportefeuille van de BMW-groep een ander zwak punt in vergelijking met de concurrentie met slechts 3 grote automerken: BMW, MINI en Rolls-Royce. Ook is er een gebrek aan differentiatie in de merkenportefeuille en de negatieve invloed daarvan op de groei van de onderneming op lange termijn. De groep is met name afwezig op de middensegmenten van de automarkt, waardoor de groep in hoge mate blootgesteld is aan de huidige economische crisis.