Algemene presentatie van AMD :
De groep AMD of Advanced Micro Devices is gespecialiseerd in halfgeleiders en ontwikkelt computerprocessoren en aanverwante technologieën voor bedrijven en consumenten. Het ontwerpt en integreert technologieën voor slimme apparaten zoals computers, spelconsoles en computerservers.
Het is actief in de sector van de computer- en grafische oplossingen van het bedrijf.
De concurrenten van AMD :
De AMD Group is een toonaangevende fabrikant en ontwerper van halfgeleiders en microprocessoren wereldwijd. Als zodanig concurreert het met vele andere bedrijven, zowel gespecialiseerde als niet-gespecialiseerde bedrijven op dit gebied. AMD staat momenteel op de twaalfde plaats op de wereldranglijst van deze fabrikanten in termen van omzet. Om een beter inzicht te krijgen in de concurrentie in deze sector en welke bedrijven het meest concurrerend zijn met AMD, volgt hier de wereldwijde ranglijst van bedrijven in deze sector op basis van omzet.
- Intel Corporation (Verenigde Staten)
- Samsung Electronics (Zuid-Korea)
- Qualcomm (Verenigde Staten)
- Micron Technology (Verenigde Staten)
- Hynix (Zuid-Korea)
- Toshiba (Japan)
- Texas Instruments (Verenigde Staten)
- Broadcom (Verenigde Staten)
- STMicroelectronics (Frankrijk)
- Renesas Technology (Japan)
- Infineon (Duitsland)
- AMD (Verenigde Staten)
- NXP (Nederland)
- Media Tek (Taïwan)
- Sony (Japan)
- Freescale (Verenigde Staten)
- NVidia (Verenigde Staten)
- Marvell Technology Group (Verenigde Staten)
- ON Semiconductor (Verenigde Staten)
- Analog Devices (Verenigde Staten)
Strategische allianties opgezet door de AMD Groep :
Tot slot zijn er nog enkele partnerschappen die de AMD-groep onlangs heeft ondertekend.
- Fujitsu Microelectronics: In 2015 heeft AMD een joint venture met de Fujitsu Microelectronics Group opgericht om de activiteiten op het gebied van de assemblage en het testen van halfgeleiders te combineren.
- THATIC: In 2016 heeft de AMD-groep een joint venture in China opgericht met THATIC (Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co), een investeringsfonds dat eigendom is van de Chinese Academie van Wetenschappen. Het getekende contract is voor een licentieovereenkomst die $293 miljoen opbrengt voor AMD. AMD zal THATIC voorzien van octrooien voor serverchips die zijn aangepast aan de Chinese markt.
Economische geschiedenis
Om de historische beursgrafieken van het AMD-aandeel correct te kunnen interpreteren en toekomstige koersbewegingen af te leiden, is het uiteraard essentieel om de belangrijkste waargenomen trends te toetsen aan de historische feiten die deze onderneming hebben gekenmerkt. Dit is een herinnering aan de belangrijke data van de afgelopen decennia.
- AMD werd in 1969 opgericht met 100.000 dollar aan startkapitaal door Jerry Sanders, Edwin Turney, John Carey, Sven Simonsen, Jack Gifford, Frank Bote, Jim Giles en Larry Stenger. In datzelfde jaar verhuisde de groep van halfgeleiders, microprocessoren en grafische kaarten naar Sunnyvale, Californië, en produceerde de eerste geïntegreerde schakeling ooit, de AM9300. Dit circuit is eigenlijk een 4-bits MSI-shift-register.
- In 1972 introduceerde AMD een nieuw product, de AM2501. Het heeft in datzelfde jaar zijn eerste productiefaciliteit buiten de Verenigde Staten in Penang, Maleisië, geïnstalleerd en in gebruik genomen.
- In 2003 heeft de AMD-groep zijn krachten gebundeld met de Fujitsu-groep om de joint venture Spansion op te richten. Deze joint venture combineert de flashgeheugenactiviteiten van beide bedrijven. AMD blijft de meerderheidsaandeelhouder van deze joint venture met een aandeel van 60%.
- In 2005 verkochten AMD en Fujitsu uiteindelijk hun aandeel in de joint venture Spansion, die toen een onafhankelijk bedrijf werd dat vandaag de dag nog steeds onder dezelfde naam bestaat.
- In 2006 heeft de AMD Groep ATI Technologies overgenomen voor 5,4 miljard dollar. Ook in 2006 steeg AMD naar de 8e plaats op de ranglijst van de grootste halfgeleiderfabrikanten, net na Intel, Samsung, Texas Instruments, Toshiba, STMicroelectronics, Renesas en Hynix.
- Begin 2007 is de positie van AMD in deze zelfde rangschikking aanzienlijk gedaald en staat het bedrijf op de 18e plaats. Echter, AMD werd de nummer twee leverancier van microprocessoren voor x86 PC's net achter Intel.
- In 2009 maakte AMD zijn comeback in de halfgeleidersector met een marktaandeel dat steeg tot $9,95. De aandelenkoers van het bedrijf steeg tot $9,95 in 2009. Laten we niet vergeten dat de waarde ervan aan het begin van het jaar slechts $1,86 bedroeg, een stijging van 435% in één jaar.
Op dit moment staat de AMD-groep op de tweede plaats in de markt voor grafische kaarten, net na Nvidia, en op de derde plaats in de GPU-markt, achter Intel en Nvidia, na de overname van ATI.
De voordelen en sterke punten van AMD-aandelen als beursactief
Ten eerste profiteert de AMD-groep van een lijst van zeer betrouwbare leveranciers die ervoor zorgen dat zij toegang hebben tot kwaliteitsgrondstoffen tegen de beste prijs en die haar in staat stellen om knelpunten in de toeleveringsketen te omzeilen.
AMD profiteert ook van een succesvolle ervaring in de integratie van bedrijven met complementaire activiteiten door middel van overnames en fusies. Deze integraties hebben de groep met name in staat gesteld zijn activiteiten te stroomlijnen en een betrouwbare toeleveringsketen op te bouwen. Ook de strategische acquisitie van merken door AMD maakt het mogelijk om naar behoefte uit te breiden naar andere productcategorieën.
De AMD Groep slaagt er ook in om goed te presteren in nieuwe markten. Dankzij deze goed beheerde expansie is AMD in staat om nieuwe inkomstenbronnen te genereren en het risico te verminderen dat verbonden is aan de cyclische markten waarin het bedrijf over het algemeen opereert.
Beleggers waarderen ook het feit dat de AMD-groep een zeer hoge mate van vrije kasstroom heeft. Deze sterke cashflow geeft de groep dus de middelen om nieuwe projecten en innovaties te lanceren en uit te voeren. Het is ook vermeldenswaard dat AMD aanzienlijke ervaring heeft in de ontwikkeling van nieuwe innovatieve producten met tal van octrooien op haar conto.
Dankzij een strategie van automatisering van haar activiteiten is AMD er ook in geslaagd om de kwaliteit van haar producten constant te houden. Deze automatisering stelt het bedrijf ook in staat om de productie te verhogen of te verlagen in overeenstemming met de marktvraag.
Last but not least is de sterke gemeenschap van wederverkopers van AMD van zijn producten zijn laatste maar niet de minste kracht. De groep heeft inderdaad een echte bedrijfscultuur kunnen ontwikkelen bij zijn wederverkopers die verantwoordelijk zijn voor de promotie van AMD-producten en die hun verkoopteams intern opleiden voor deze specifieke producten.
Nadelen en zwakke punten van het AMD-aandeel als beursactief
De belangrijkste tekortkomingen van deze waarde zijn het rendement en het percentage van de nettobijdrage van AMD, die over het algemeen lager zijn dan die van de concurrenten. Bovendien werd de financiële planning van het bedrijf niet goed uitgevoerd. De verhouding tussen de activa en de liquide middelen toont immers aan dat de groep haar kapitaal efficiënter zou kunnen gebruiken dan nu het geval is.
AMD laat ook enkele zwakke punten zien in het beheer van de vraag naar producten, waar vaak slecht op wordt geanticipeerd, wat leidt tot het verlies van bepaalde verkoopkansen, in tegenstelling tot de concurrenten, die anticiperen op de toekomstige behoeften van hun klanten. AMD is daarom niet erg efficiënt in het beheer van zijn voorraden, die intern hoger zijn dan in de kanalen.
Aan de andere kant is AMD er niet in geslaagd om de nieuwe uitdagingen van het betreden van nieuwe segmenten aan te gaan en heeft het dus marktaandeel verloren in sommige nichemarkten. Het bedrijf moet daarom een intern feedbackmechanisme opzetten met verkoopteams ter plaatse om deze nieuwe markten te veroveren.
Het personeelsverloop van AMD is ook hoog in vergelijking met dat van de belangrijkste concurrenten. Bovendien moet de groep voortdurend investeren in de opleiding en ontwikkeling van haar werknemers, wat haar minder competitief maakt dan andere bedrijven in deze sector die meer ondernemend zijn.
Ten slotte investeert de AMD-groep, ondanks de aanzienlijke investeringscapaciteit, onvoldoende in O&O in vergelijking met andere grote marktspelers. Hoewel deze investeringen in onderzoek en ontwikkeling boven het gemiddelde blijven, concurreert het bedrijf nog niet met de meest dynamische groepen in deze sector, die dus innovatiever zijn. AMD lijkt zich namelijk meer te richten op producten die al op de markt zijn getest en waarop zij iets te veel vertrouwt op haar strategie.