Algemene presentatie van Air France KLM :
Iedereen kent de Air France KLM Groep, die niemand minder dan de leider is onder de Franse luchtvaartmaatschappijen, maar weinig mensen weten dat ze ook in de top van de internationale luchtvaartranglijst staat.
De omzet wordt gegenereerd door verschillende activiteiten, zoals natuurlijk het luchtvervoer van passagiers, maar ook het vervoer van goederen voor meer dan 85% van de omzet of zelfs onderhouds- of cateringdiensten voor 7,3% van de omzet.
Wat het vervoer van goedkope passagiers betreft, vertegenwoordigt het 6,1% via haar dochteronderneming Transavia.
Het bedrijf is eigenaar van de Air France KLM-vloot, maar ook van KLM, Régional, Brit Air, City Jet en Transavia France. Het grootste deel van de omzet wordt gegenereerd in Frankrijk en Afrika.
Air France KLM is natuurlijk een bedrijf van internationale allure, vanwege haar core business van het luchtvervoer. Het is daarom interessant om te weten hoe de omzet per land is verdeeld. Hier is het detail van deze informatie:
Het passagiersvervoer is vandaag de dag nog steeds goed voor 80% van de omzet van Air France KLM. Afhankelijk van de bestemming is deze omzet als volgt verdeeld:
- 42% van de omzet betreft vluchten naar Europa.
- 17% zijn vluchten naar Azië.
- 15% van de omzet is afkomstig van vluchten naar Noord-Amerika en voornamelijk naar Canada en de Verenigde Staten.
- 13% van de inkomsten is afkomstig van vluchten naar Afrika en het Midden-Oosten.
- 7% komt van vluchten naar Zuid-Amerika.
- Tot slot is 6% van de omzet afkomstig van vluchten naar het Caribisch gebied en de Indische Oceaan.
Ken de concurrentie van het aandeel van Air France KLM:
De Air France KLM Groep is vandaag de dag nog steeds een van de toonaangevende luchtvaartmaatschappijen in Frankrijk en bouwt geleidelijk aan een plaats voor zichzelf op in Europa. Het heeft echter nog steeds te maken met toenemende concurrentie van verschillende Europese luchtvaartmaatschappijen. We nodigen u uit om meer te weten te komen over deze directe concurrenten die Air France KLM overschaduwen.
- British Airways: De luchtvaartmaatschappij British Airways is waarschijnlijk de belangrijkste concurrent van Air France KLM, die zij qua omzet ver overtreft na een drastische verlaging van de kosten in 2004.
- Lowcostmaatschappijen: Maar ook de lowcostmaatschappijen, die zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld, vormen een reële bedreiging voor Air France KLM. Dit is het geval voor het Ierse bedrijf Ryanair, het Britse bedrijf Easyjet of het Duitse Eurowings, die zich voor Air France KLM's low-cost dochter Transavia positioneren, met aantrekkelijkere prijzen.
- Internationale luchtvaartmaatschappijen: Ten slotte heeft de Franse groep ook te maken met concurrentie van andere internationale luchtvaartmaatschappijen die in de Golf zijn gevestigd. De Emiraten, Etihad en Qatar Airways, die door een staatsaandeelhouder worden gefinancierd, winnen inderdaad steeds meer marktaandeel in deze sector.
De strategische allianties die de Air France KLM Groep heeft opgezet:
De Air France KLM Groep heeft in de loop der jaren ook bepaalde samenwerkingsverbanden ontwikkeld met een aantal bedrijven in verschillende sectoren.
- American Express: Dit is met name het geval met de American Express groep, waarvan het partnerschap sinds 1998 duurt.
- Hertz: Air France KLM is ook partner van het autoverhuurbedrijf Hertz, dat autoverhuur tegen voordelige prijzen aanbiedt aan Hertz-passagiers.
- Kleine bedrijven: Air France KLM is ook partner van bepaalde kleine luchtvaartmaatschappijen zoals Air Caraïbes of Air Seychelles, die routes exploiteren die niet door de Franse groep worden bediend, waardoor zij haar aanbod kan verbreden.
- Atout France: Onlangs, in 2019, heeft Air France KLM ook haar partnerschap met de groep Atout France versterkt met als doel Frankrijk als bestemming te promoten, met name door gezamenlijke acties om de diversiteit van het Franse toeristische aanbod te benadrukken en de doelstelling om de toeristenstromen naar de verschillende Franse bestemmingen zoveel mogelijk te ontwikkelen, met name door te handelen om de dienstverlening aan de klanten van de luchtvaartmaatschappij te versterken.
- Virgin Atlantic: Ook in 2019 ondertekende Air France KLM een andere overeenkomst met Virgin Atlantic, waarin de Groep in 2017 31% verwierf, met betrekking tot een codeshare. Hierdoor krijgen de passagiers van de groep toegang tot 24 nieuwe routes tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika met tussenstops in Londen of Manchester.
Wat zijn de voordelen en sterke punten van het aandeel Air France KLM als beursgenoteerde onderneming?
Het eerste wat gezegd kan worden over de Air France KLM Groep is natuurlijk haar positionering in de markt van het luchtvervoer. Het Franse bedrijf is inderdaad een van de leiders in deze sector en heeft momenteel het grootste luchtnetwerk tussen Europa en de rest van de wereld. Air France KLM is ook de leider op het gebied van passagiersvervoer in Europa, met meer dan ¾ van de activiteiten van de luchtvaartmaatschappij op het gebied van inter-Europees vervoer. Tot slot is Air France KLM ook de internationale leider op het gebied van vrachtvervoer en vliegtuigonderhoud.
Als Air France KLM zich winstgevend heeft kunnen positioneren op de wereldmarkt, dan is dat met name te danken aan de SkyTeam-alliantie die zij beheert en die momenteel meer dan 20% van het internationale marktaandeel voor haar rekening neemt. Het partnerschap met het Indiase bedrijf Jet Airways en de joint venture die de Groep heeft opgezet met Delta Airlines voor de Noord-Atlantische markt en waarvan het samenwerkingscontract tot 2019 is ondertekend, zijn eveneens toe te juichen. Deze sterke aanwezigheid buiten de Europese markt alleen al is geruststellend voor investeerders.
De Air France KLM groep onderscheidt zich ook van haar concurrenten door het aanbieden van een opmerkelijk aanbod aan verbindingen dankzij het aansluitende platform dat bekend staat als de dubbele intercontinentale hub, die de hubs op de luchthavens van Parijs-Charles de Gaulle en Amsterdam-Schipol combineert.
Recentelijk heeft Air France KLM haar investeringen in de high-end reissector verveelvoudigd, wat een belangrijke uitdaging is voor deze sector en interessante resultaten belooft. Tegelijkertijd heeft de groep zich met haar in 2007 opgerichte goedkope dochteronderneming Transavia, die sinds 2012 winst maakt, ook kunnen positioneren in de low-costsector. Dit heeft met name een belangrijke herstructurering van het point-to-point netwerk van de groep mogelijk gemaakt.
De laatste tijd is Air France KLM ook winstgevender geworden dankzij haar onderhoudsdiensten. De Groep is internationaal gezien inderdaad de op één na grootste in deze sector geworden.
Zoals alle luchtvaartmaatschappijen profiteert ook Air France KLM al enige tijd van de daling van de prijzen van ruwe olie, waardoor zij aanzienlijk kan besparen op haar kerosineaankopen. Aangezien deze kosten meer dan 35% van de bedrijfskosten vertegenwoordigen, biedt dit goede vooruitzichten.
Ten slotte kunnen ook de inspanningen van de onderneming om haar schuldenlast te verminderen worden benadrukt, met een aanzienlijke daling van de schuldenlast sinds 2015.
Wat zijn de tekortkomingen en zwakke punten van het aandeel Air France KLM als beursgenoteerde onderneming?
Het eerste zwakke punt van dit bedrijf is natuurlijk zijn aanzienlijke blootstelling aan de gezondheid van de Europese economie. Hoewel Air France KLM profiteert van een steeds belangrijkere internationale aanwezigheid, met name in Noord-Amerika en Azië-Pacific, blijft 2/3 van haar omzet geconcentreerd in de Europese geografische sector.
Air France KLM is ook sterk afhankelijk van korte routes, die steeds meer worden uitgedaagd door verschillende low-cost maatschappijen zoals EasyJet of Ryanair of door high-end maatschappijen uit de Golfstaten en Zuidoost-Azië. Een andere belangrijke concurrent op dit soort routes is de hogesnelheidstrein.
Air France KLM heeft ook te kampen met hogere kosten voor belastingen in Frankrijk en voor tussenstops in vergelijking met concurrerende luchtvaartmaatschappijen, wat drukt op haar winstgevendheid en concurrentievermogen.
Ook de winstgevendheid van de langeafstandsvervoersactiviteiten van de Air France KLM Groep is recentelijk gedaald. Aangezien deze sector meestal de meest winstgevende van de groep is, kunnen we dus gevolgen verwachten voor de toekomstige resultaten. Ook het vrachtvervoer heeft te lijden onder een verlies aan dynamiek met een beladingsgraad van minder dan 60% in de afgelopen jaren.
Ook met de Franse vakbonden maakt de groep zich al vele jaren grote zorgen, en met name met de vele stakingsbewegingen blijft de dialoog hier gecompliceerd.
Ten slotte is Air France KLM ook verantwoordelijk voor aanzienlijke operationele verliezen die van jaar tot jaar lijken aan te houden ondanks de inspanningen van het management van de Groep.