Algemene presentatie van het bedrijf ABN AMRO:
We willen u nu graag wat meer informatie over ABN AMRO geven, onder andere over haar activiteiten en vooral over de verdeling van haar inkomsten over de verschillende segmenten. Zo leer je wat meer over de groep en hoe die zich de komende jaren op de markt kan gedragen.
De ABN AMRO Groep is een Nederlandse onderneming in de banksector. Concreet is het momenteel een van de toonaangevende bankgroepen in het land.
Om de activiteiten van deze bank beter te begrijpen, is het mogelijk om ze op te splitsen in verschillende segmenten op basis van het aandeel in het nettobankproduct of NBI dat ze genereren:
- In de eerste plaats zijn de retailbankactiviteiten alleen al goed voor bijna 44,9% van de netto-opbrengst van de bank met de verkoop van traditionele en gespecialiseerde bankproducten en -diensten via een netwerk van 129 filialen over de hele wereld.
- Daarna komen de investeringsbankactiviteiten, die bijna 10,3% van het NBI genereren. De groep is ook de leider in dit segment in zijn land.
- De resterende 2,3% van het BNP is afkomstig van diverse producten en diensten.
Momenteel beheert de groep meer dan 235 miljard euro aan uitstaande deposito's en 268,1 miljard euro aan uitstaande leningen.
Het is ook interessant om de geografische spreiding van de activiteiten van deze groep te kennen. Nederland is goed voor 86,7% van het BBP, de rest van Europa voor 7,3%, de Verenigde Staten voor 3%, Azië voor 2,2% en de rest van de wereld voor 0,8%.
Ken de concurrentie van de ABN AMRO aandelen:
Nu u een goede kennis heeft van ABN AMRO en haar activiteiten, willen we u graag laten kennismaken met haar belangrijkste concurrenten op de markt, namelijk de grootste bankgroepen die momenteel in Nederland actief zijn.
- ING: ING Groep is een internationale financiële instelling voor bancassurance, gevestigd in Nederland. Het werd in 1991 opgericht na de fusie van de verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden en de netwerkbank NMB Postbank.
- Rabobank : Deze andere bankverzekeringsinstelling is eveneens gevestigd in Nederland en bestaat sinds 1972 na de fusie van de Cooperatieve Centrale Raiffeisen Bank en de Cooperatieve Centrale Boerenleenbank. Het is een coöperatieve structuur, maar ook de grootste landbouwkredietgroep ter wereld. Deze groep is ook de nummer één in het retailbankbedrijf in Nederland dankzij zijn geografische basis en zijn kernactiviteit, het retailbankbedrijf.
- BNG: Bank Nederlandse Gemeenten is een in Nederland gevestigde financieringsbank, maar ook een publieke bank. Het werkt niet echt met individuen en bedrijven, maar met publieke of para-publieke entiteiten. Het bestaat al sinds 1914.
- NWB Bank: Nederlandse Waterschapsbank is een Nederlandse publieke financieringsbank die gespecialiseerd is in de financiering van publieke infrastructuur en in het bijzonder in de financiering van watergerelateerde infrastructuur. Ook hier werkt het niet direct met individuen en bedrijven, maar met publieke of para-publieke entiteiten. Het werd opgericht in 1954 na de overstroming van de Noordzee in 1953.
De strategische allianties die de ABN AMRO-groep heeft opgezet:
We willen u nu twee concrete voorbeelden presenteren van samenwerkingsverbanden die de ABN AMRO Group de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, zodat u meer te weten komt over mogelijke strategische allianties voor dit bedrijf.
- Fred Alger Management: ABN AMRO Group's open architectuur beleggingsoplossingen platform, ABN AMRO Investment Solutions lanceerde in 2019 een strategische samenwerking met het Amerikaanse management bedrijf Fred Alger Management. ABN AMRO heeft deze onderneming geselecteerd vanwege haar status als onafhankelijke beheermaatschappij, haar goed gestructureerde organisatie met een beleggingsfilosofie, beleggingsproces en analistenteam, maar ook vanwege haar eigen onderzoeksinstrument dat zeer gedifferentieerde inzichten oplevert.
- De Wereldbank: Eerder in 2001 lanceerde ABN AMRO in samenwerking met de Wereldbank een ecologische band. Deze obligatie, Eco-3 genaamd, en de commercialisering ervan hebben het dus mogelijk gemaakt om kapitaal te verkrijgen voor de financiering van duurzame ontwikkelingsprojecten en de strijd tegen de armoede. De twee bedrijven zijn dus in Nederland een samenwerkingsverband aangegaan door deze obligatie op de retailmarkt aan te bieden. De middelen die via deze obligatie zijn opgehaald, hebben het dus mogelijk gemaakt om de strijd tegen de armoede te intensiveren en duurzame ontwikkelingsprojecten te financieren.
Voor- en nadelen :
Een andere manier om erachter te komen hoe het handelen van ABN AMRO zich waarschijnlijk zal ontwikkelen, is het bepalen van de voor- en nadelen ervan. Dit betekent dat de belangrijkste sterke en zwakke punten van het bedrijf op een rijtje moeten worden gezet om ze te kunnen vergelijken. Dit zijn dus de huidige sterke en zwakke punten van deze voorraad en deze bankgroep.
Met betrekking tot de belangrijkste sterke punten van de ABN AMRO Groep zijn de volgende punten het belangrijkst:
- In de eerste plaats zal men de geïntegreerde aanpak van vermogensbeheer en bankverrichtingen op prijs stellen, wat deze groep een groot strategisch voordeel geeft ten opzichte van de concurrentie.
- De focus van de groep op duurzaamheid met een prioriteit voor het milieu is een andere kracht van de groep, die met name het imago van de onderneming in de ogen van het grote publiek versterkt.
- De groep profiteert momenteel van een groot internationaal netwerk dat het mogelijk maakt om zijn activiteiten in het buitenland geleidelijk aan te ontwikkelen en niet langer alleen afhankelijk te zijn van de Nederlandse economie.
- De klanttevredenheid staat centraal in de marketingstrategie van ABN AMRO Group en deze strategie werpt zijn vruchten af omdat de groep een uitstekende reputatie geniet.
- De omvang van de onderneming is ook een van haar grootste troeven, aangezien de groep momenteel wereldwijd meer dan 110.000 mensen tewerkstelt en actief is in bijna 63 landen.
- Tot slot heeft de bank ook voordeel bij de diversiteit van haar dienstenaanbod op het gebied van vermogensbeheer, commercieel bankieren, investeringsbankieren, private banking en retailbankieren.
Laten we nu ingaan op de nadelen van deze waarde met de belangrijkste zwakke punten van dit bedrijf:
- Allereerst is het jammer dat de reclame en communicatie van ABN AMRO minder belangrijk is dan die van de andere grote concurrerende banken.
- Een andere tekortkoming van deze bank is dat zij slechts zeer zwak aanwezig is in de opkomende economieën.
- Tot slot heeft de bank nog steeds een juridisch probleem met de Goldman Sachs bank dat haar imago schaadt.