Beoordeling: 3.25 4 stemmen
 

De markt van de beursindexen

Zonder enige twijfel is de markt van de beursindexen een van de belangrijkste financiële markten, zowel voor beursbeleggers als voor online beleggers.

Er bestaan echter verschillende soorten beursindexen die ook op verschillende manieren functioneren.

 

Wat is de indexmarkt?

Zoals de naam al aangeeft geven de beursindexen meestal de prestaties weer van een bepaalde beurs. Er worden drie soorten indexen onderscheiden:

  • De hoofdindexen
  • De sectorindexen
  • De regionale indexen

 

Hoe worden de beursindexen berekend?

Meestal worden de beursindexen berekend op basis van de totale beurskapitalisatie van alle bedrijven van een beurs of van een bedrijfstak. De uitkomst wordt vervolgens gedeeld door een waarde die is vastgesteld toen de index werd gecreëerd. De koers van de index beweegt vervolgens op basis van de aankopen.

Steeds meer indexen houden echter uitsluitend rekening met alleen dat deel van een bedrijf dat op de beurs kan worden verhandeld in de vorm van effecten, ook wel  "aandelen" genoemd.  Natuurlijk tellen ook andere bestanddelen mee voor de berekening van een index zodat deze zo representatief mogelijk is, zoals het handelsvolume, de waarde van de aandelen en de kapitalisatie.

Meestal worden de indexen verschillende keren en met verschillende methoden berekend. In het kader van de beurs omvatten deze berekeningen de koersen en voor de beursbeleggingen omvatten ze de dividenden.

 

Hoe kan er op de indexmarkt worden gespeculeerd?

Sinds enkele jaren is het ook mogelijk om te speculeren met de grote beursindexen via de online handelsplatforms, die ook "brokers" worden genoemd. Deze makelaars van een nieuw type stellen particuliere beleggers twee instrumenten ter beschikking waarmee ze kunnen speculeren op een stijging of een daling van de waarde van de beursindexen, tegen kosten die rond de 0,5% liggen.

Het gaat om de CFD's, die aanwezig zijn op de meeste handelsplatforms van Forex-makelaars. Dit zijn speculatieve instrumenten met een zeer hoog rendement voor de heel korte termijn.

Natuurlijk is deze manier om te speculeren risicovoller dan wanneer men op de beurs belegt en is hij vooral bedoeld voor beleggers die weten hoe de markt van de indexen werkt en hoe ze analyses moeten maken.

Trade op de markt van beursindexen:

Een goed begrip van de markt van beursindexen kan een efficiënte oplossing zijn om rechtstreeks op deze indexen te traden. Dat kan op net dezelfde manier als het traden in welk ander beursaandeel dan ook. Probeer het vanaf nu online!